Hem > Uncategorized > ”Du får en chans till.. men nästa gång då…”

”Du får en chans till.. men nästa gång då…”

Jag skall fortsätta berätta om Jimmy 10 år, och hans syn på hur livet ter sig i skolan. Han hotas och retas i stort varje dag.. Han har en svårighet och det är att han inte bara kan gå där ifrån, och inte bry sig om de som retas, han tar åt sig även av små saker och han svarar tillbaka innan han tänker, och ofta används ett grovt språk  trots förhållningsregler angående språket i skolan.. (Och detta gäller inte bara Jimmy, för jargongen är lika för alla barnen i klassen). Språket är ofta rått, grovt och kränkande..

Jag inbillar mig att klasskamrater till Jimmy, vet vilka knappar de skall trycka på för att få igång bråk..

Denna händelse som jag nu skall berätta, sägs från lärare bero på att Jimmy lagt sig i ett tjafs, som han inte hade med att göra.. Men 10 åringen Jimmy ser det från ett annat håll..

Gårdagen hade det vart gymnastik, det hade brakat ihop och blivit tjafs i omklädningsrummet efter gympan.. Jimmy hade duschat och råkat skvätta vatten på Conny,, De hade blivit en del tjafs, och en del hot hade utdelats..

Dagen efter så är man på grusplanen bredvid skolan, och det uppstår någon form av små kiv.. Conny börjar gå emot Jimmy, och bröstar upp sig. Han går hotfullt framåt och frågar ”Muckar du?” ”Och föresten varför skvätte du vatten på mig?” .. Jimmy backar, han vill inte att det skall bli bråk.. Conny fortsätter och är mycket hotfull.. Nicholas kommer för att hjälpa sin kompis Conny.. Och går ner på alla fyra, bakom Jimmy. Jimmy snubblar och blir liggandes på backen. Pojkarna talar om för honom att han skall passa sig jävligt noga..

Jimmy reser sig upp och går därifrån samtidigt så är han så upprörd att han vet inte vad han gör, utan när han går därifrån så gör han ett obscent tecken med höger handens långfinger, pojkarna ser det inte, men en kamrat som står snett bakom ropar till dom att ”JIMMY GJORDE FUCK YOU!!”

Jimmy får nu ta till flykt, ingen vuxen finns i närheten, och han får springa så mycket han bara orkar. Conny, Nicholas och en äldre elev, Morgan sätter efter honom. Jimmy springer så mycket han bara orkar, för nu måste han försöka ta sig till räddningen, skolgården där det finns rastvakter.. Han rundar en byggnad, förföljarna har delat på sig, de försöker att stoppa honom från två håll..

När han når skolgården finns ingen vuxen där.. Paniken och ångesten växer, han blir yr, och vet inte vad han skall göra eller ta vägen.. Panik, panik,, hjälp… Nicholas hinner ifatt, får tag i ärmen på jackan och lyckas få omkull Jimmy. De två andra kommer fram och de tvingar Jimmy att vara kvar på backen, de sparkar emot honom, inte så de träffar men de sparkar snö över honom,, och skriker att,, ”Du skall passa dig,, du får en chans till, men bara en… för nästa gång….”

Jimmy är rädd, Jimmy vill inte vara i skolan… Det blir bara fel, och jag vill inte ha bråk,, men det blir ju det hela tiden…. Varför??

Men Jimmy har bara en av sina dåliga dagar… (enligt läraren som Jimmys mamma pratar med i telefon samma eftermiddag)..

Läs gärna: Skolan kan vara en mardröm

                       Han kan allt han också   

Kategorier:Uncategorized
  1. radmila cvetic ekwall
    januari 29, 2012 kl. 17:45

    att stötta våra barn är allas ansvar. Dialog med föräldrar är ett måste; inte bara genom skolan tror jag. Att personligen ringa till föräldrar är ett måste. Att personligen åka hem till familjen är nog faktiskt ett måste. Detta har vi fått göra vid några tillfällen och det har faktiskt visat sig vara den bästa lösningen.

    • januari 29, 2012 kl. 18:03

      Kan vara så.. men samtidigt har skolan en skyldighet enligt skollagen.. folk som kan det här pratar om omedelbar polisanmälan vid hot och misshandel.. Skolinspektionen säger att föräldrar skall inte,försöka lösa det här själva.. Skolinspektionen är mycket tydliga på att sånt här är skolans skyldighet och ansvar. Skolan har likväl skyldighet att polisanmäla elever som misshandlar och bråkar, skolan har en skyldighet att se till att de som stör ordningen blir avstängda.. Alla har rätt till samma utbildning oavsett förutsättningar, rektor har hela tiden hävdat svårighet att stötta pga bristande resurser, alltså problemet ligger i mer än ett par elever som sprider skräck, det saknas även resurser att klara helheten..

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar