Hem > Uncategorized > Herren på täppan..

Herren på täppan..

Jag har fått en del reaktioner på de senaste dagarnas bloggar om hur det går till i skolan, berättelserna om ”Jimmy” 10år… En del reaktioner bla, det är inget nytt det har hänt förr,, och framförallt i den skola som historiererna utspelar sig i. Jag har också fått reaktioner som ”Polis anmäl”, ”Polis anmäl skolan”.. ”Polis anmäl barnen som hotar/bråkar” osv..  ”Samla ihop till möte och diskutera problemet”.. De där problemen har vi diskuterat i flera år, det hjälper inte..

Jag vill på nått sätt säga att det är skolans fel, att det är som det är.. Jag tror inte att en Polis anmälan på hotande barn är lösningen, för jag inbillar mig någonstans att även de barnen har problem, som behöver tas hand om.. Polis anmälan på skolan, ja det ligger isåfall närmare..eller anmälan till skolinspektionen, för detta är inget nytt problem, det har försegått länge, klassen har en stämpel på sig att vara ”problem, stökig” Och skolan orkar inte fullt ut, man blundar som jag ser det.. Man säger att enskilda barn har dåliga dagar, men man löser problemen säger man.. Man har kontroll påstår man, ”det är synd att ni som föräldrar upplever det som att det finns problem och att det är en hotfull miljö, för så ser inte vi det som jobbar här”.. ”Vi upplever det inte alls så som ni tycker”..

Skolan har fått lite tuffare regler att förhålla sig till i o med den nya skollagen. Bla:

  • Alla elever har rätt att utvecklas så långt som möjligt utifrån sina egna förutsättningar. Det gäller även elever som lätt uppnår kunskapsmålen.
  • Lärares och rektorers allmänna befogenheter förtydligas. Fler disciplinära åtgärder ska kunna användas mot elever som stör andra elevers trygghet och studiero. Skriftlig varning och tillfällig avstängning även i grundskolan är några nya åtgärder.
  • Utbildningen ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero.

Jag vill påstå att skolan inte gör det dom måste, det känns som man inte riktigt vill se problemen.

Senaste veckobrevet från skolan innehöll bla den här texten:

På rasterna leker många av barnen Herre på Täppan i snöhögarna. Det är en rolig lek men stundtals lite hårdhänt. Lärare på skolan har beslutat att dela på sexor och fyror i leken eftersom det gick för häftigt till och några fick lätta skador. Sedan får man veta om att det kan bli törnar om man är med i leken. Reglerna är också att man möts öga mot öga och en mot en. När den ena har fallit är fighten över.

Man motar ju inte konflikterna direkt, med att tillåta sådana här lekar.. Och regler.. vem ser till att de följs? Ingen enligt vittnesbörd…

En liten story..

Jimmy 10 år, han som jag berättat om tidigare, han deltar också i dessa lekar ”Herren på täppan”.. Det slutar ju givetvis i bråk, han blir ned riven och får  märken på armarna, det gör ont, och han ju svårt att hålla tillbaka, handlar före han tänker.. så det blir munhugg, och det är där det börjar.. Sen blir hela dagen kaos, för Jimmy.. han blir retad, han svarar emot, tål ingenting han blir skörare och skörare.. Även kompisen Anders går lite för långt vilket gör att Jimmy och Anders ryker ihop.. Men allt handlar egentligen om leken tidigare ”Herren på täppan”.. Man försöker lösa det hela och Jimmy och Anders pratar och blir vänner igen.. ”UTAGERAT”.. Men sedan sitter man och ritar, Jimmy lämnar bordet en stund, och kommer tillbaka, då är hans teckning borta.. Han blir ledsen och börjar fråga vem det är som tagit den.. Leif som sitter mitt emot talar om att det är han som tagit den,, – Ge mig den tillbaka.. Men Leif börjar retas och vägrar.. För att efter en stund när han fått Jimmy dit han vill, tala om att .. Det är inte jag som har tagit den.. Jimmy är nu så uppe i varv efter att försökt få tillbaka teckningen och blivit retad,, Så han bryter ihop.. Han gråter och är otröstlig.. Lärarna låter honom avsluta lektionen, och säger att han får gå till ”Fritids” och lugna ner sig..

Man ringer föräldrarna och talar om att Jimmy har haft en dålig dag, han har tjafsat med allt o alla.. Han och Anders hade brakat ihop, men det är löst och dom är nu vänner. Men sen har det blivit lite mycket för Jimmy så vi lät honom gå till ”fritids” och ta igen sig… Så nu är allt lugnt..

Ett annat barn, som också har ”dålig dag” är kompisen Anders.. En story om Anders, kan också vara på plats.. Och då handlar det också om leken ”Herren på Täppan”.. Anders är med i leken, Anders får tag i en äldre elev, Riko.. Riko är en äldre bror till Nickolas.. Samma Nickolas som dagen innan vart med och gett sig på Jimmy på skolgården som jag berättat tidigare om.

Anders får tag i Rikos arm, och drar ner honom så han ramlar ner från snöhögen. Riko reser sig upp, och får tag i Anders och puttar ner honom, ställer sig på Anders rygg, han hoppar på Anders ben, för att slutligen ta tag i Anders huvud och slå det mot snöhögen upprepade gånger tills han börjar blöda näsblod..

Jo, men man måste ju ha klart för sig att är man med i leken så får man leken tåla,, eller vad är det man säger..

Anders har dagar då han inte vill gå till skolan, Anders har dagar då han ligger i hallen och skriker att han inte vill gå till skolan utan vill stanna hemma..

Precis som för Jimmy så blir det bekymmer och bråk i skolan, och precis som för Jimmy så handlar det om att ”Anders har haft en dålig dag”….

Kategorier:Uncategorized
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: