Hem > SAAB > Nu och framtiden går samman?

Nu och framtiden går samman?

 

 

Så där ja.. Då var man hem kommen återigen efter ett möte med ”jobbcoachen”. Full av tro på sig själv, och insikt i att man är unik. Just det unika som många arbetsgivare bara längtar efter.. Nu har jag bara ett problem, med det där.. Jag skall ju tillbaka till SAAB snart.. Och då spelar det ju ingen roll att denne attraktive  kille finns tillhands just nu..  Ja, skämt o sido.. Det har hänt lite andra saker idag också.

Den vanliga presskonferensen med konkursförvaltarna. Idag var det både Hans Bergqvist och Anne-Marie Poeteux som deltog för att svara på medias frågor. Förra tisdagen följde jag radio Väst,s bevakning, men idag valde jag TTELA, tycker den på nått sätt var sakligare.. Men det är väl en smaksak..

Jag fick iallafall uppfattningen som att det fortfarande arbetas för en helhetslösning. Vad nu en sådan innebär?? Man pratar om 6-7 intressenter, vilket man gjort hela tiden. Men nu tillägger man också nya uppgifter, 6-7 intressenter är intresserade av en helhetslösning? sen finns det ytterligare 5-6 intressenter som vill köpa delar av SAAB?

OK, helhetslösning för mig som lekman och desperat SAAB arbetare som vill ha jobbet tillbaka.. så är en helhetslösning att en eller flera ihop köper hela företaget och driver det vidare som det var innan KK. Men om jag fattar rätt, så är det inte riktigt det som förvaltarna menar, utan för dom är det lika mycket helhetslösning att flera aktörer köper upp olika delar, och driver det på nått sätt vidare var för sig och tillsammans? Någon form av helhetslösning?

Man har gjort ett virtuellt datarum där de 6-7 ”helhets spekulanterna” kommer att få tillgång till och kunna gå igenom vad SAAB har att erbjuda.. Och vad de kan buda på..

Åter var man förtegen om vilka intressenterna är, eller vilka som lagt bud eller hur buden ser ut etc.. Man är inne i en process där det nu skall gå ganska fort, de som är intresserade får tala om vad de är ute efter och vad de vill betal för det.. Vid månadens slut förväntar man sig ha ett svar på vem man skall gå vidare med.

Men det är bråttom, och man påstår sig jobba för att hejda personalflykten från orten, för personalen är viktig för de som går in och köper. Man säger även att högsta bud inte kommer att vara avgörande, utan det finns en massa andra faktorer som är viktiga i slutet..

Hmmm.. OK, vad? vilka faktorer? GM? SAAB AB? Regeringen? BAIC? Underleverantörerna? uppenbarligen inte fordringsägarna efter som man säger så.. Utom kanske Staten, som är en stor fordringsägare..?? Ja, en blir inte riktigt klok på det här.

Man pratar om löner och uteblivna betalningar. Och svaret är att man jobbar på det..? Anne-Marie Poeteux som uttalat sig förut helt utan empati, talar om att det är naturligtvis ett problem, men frågan är hur mycket dom som KK förvaltare skall lägga resurser på detta..

Man hänvisar också till svagheter i SAAB,s lönesystem. Och där får man nog faktiskt ge dom rätt. jag läste en kommentar på notisen i TTELA. Där folk skrivit bla, nått i stil med ”Skyll inte på lönesystemet/lönekontoret det har alltid funkat, tom då man var 10000 anställda” och någon skrev ”lönekontoret är väl outsourcat?”..

Lönekontoret förr och nu är två helt skilda saker, förr sköttes allt manuellt och på papper, när vi blev integrerade i GM såldes lönekontoret ut till ett dotterbolag till GM Arinso, som skötte alla löneutbetalningar för anställda i europa, ett gigantiskt data system.. När vi blev självständiga så tog man tillbaka lönekontoret till SAAB, för att driva det i egen regi.. Vilket gjorde att man var tvungen att köpa in ett helt nytt datasystem, man fick inte använda det som GM hade.. Alltså köpte man in en snålvariant som uppenbarligen saknade en hel del viktiga funktioner. Och som gjort att systemet har en hel massa svagheter.  Och skall vi vara ärliga så var det en hel del bekymmer med lönekontoret och utbetalningarna, när man återstartade det i egen regi. Vi trodde att det skulle bli bättre när vi hade kontoret utanför staketet och slapp att kontakta Barcelona där Arinso har sitt kontor.. Men min upplevelse är nog att svagheterna i det nya systemet samt ovan personal, gjorde att det hakade sig.. Och att detta också är en bidragande orsak till att KK förvaltarna har problem att få ut betalningen i tid.. Visst skall inte försvara dom,, dom har en massa resurser som jobbar med detta och en skyldighet.. Så jag blir mest förbannad när jag hör sånt som Anne-Marie Poeteux säger, ”Frågan är hur mycket resurser vi egentligen skall lägga på sånt här?”

Men det är ändå positiva tongångar, att man jobbar mot att hitta en ”helhetslösning” och att det troligen förhoppningsvis visar sig i slutet av denna månad hur det kommer att bli. Nu blir det som jag sagt många gånger förut väldigt spännande … Och ingen säger något om nått,, mer än Youngman.. Och frågan är, är det bara prat som vanligt eller finns det något seriöst bakom Youngman, och deras visioner.. ??

”Framtiden är intressenten, och nu är vem intressenten är. Nu och framtiden går samman”, säger Anne-Marie Poeteux.. ??

Kategorier:SAAB
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: