Bun 20150316 del 2
Jag vill återkomma till gårdagens Barn och utbildningsnämnd, samt lite tankar..
I går skrev jag i bloggen om den tunga punkten vi behandlade på sammanträdet. Budget och att vi har ett underskott. Det var väl egentligen det som tog den mesta tiden. I övrigt var det mest information och uppföljning som lades till handlingarna. Inget speciellt avvikande i dessa punkter. Vi hade även en motion att besvara, gällande ekologisk mat, som givetvis var ställd av miljöpartiet. Man hänvisade till kommunfullmäktige beslut som handlade om att man skulle nå vissa mål inom vissa år.. Och det har man inte gjort. Förvaltningen fördrog ett svar som jag ändå kan tycka var tillfredställande. Tänker inte gå in vidare på det, för precis som Fp,s representant i församlingen sa, det känns som detta ligger ganska långt ner på listan just nu, om det är så att det kostar mer pengar för nämnden att införa mer eko/krav mat. Då maten uppfyller de krav för övrigt man har att rätta sig efter. (enligt Mp,s representant, så skulle det inte bli dyrare, för det handlar om tillagning, tex byta ut kött i köttfärssås till rotfrukter). Personligen så ser jag närproducerat som en större vikt, då man gynnar bygden och vet var maten kommer ifrån. Ekologiskt och krav i all ära..
I övrigt så rullade som sagt mötet på, på de övriga punkterna förutom som sagt när det handlade om budget, där blev det mycket frågetecken, och en vilja att vilja veta.. så bland annat skall nämnden få en fördjupad dragning om problematiken angående organisation Dalbo, Frände och Rösebo.
Jag vill också göra ett förtydligande kring underskottet. Så här ser det ut.
Nya barn/elever -23,4 Mkr
Dalbo/Frände/Rösebo -3,2Mkr
Lägre nämnds kostnad +0,8Mkr
Lägre kostnad särskola +3,0Mkr
Summa: -22,8Mkr
Apropå nya elever, så behövs det mer lokalyta.. Lokalerna räcker inte till, på de skolor som fylls på. Det pratas från olika håll i nämnden om att varför inte Bussa eleverna till Dalsland? där finns det plats. Men detta är ett problem enligt förvaltningen, och det handlar om det fria skolvalet. Föräldrar och barn får ju fritt välja var de vill gå, och då väljer man där man bor.. Men å andra sidan vilken reklam gör kommunen för sina skolor på landsbygden? Kanske finns massor av föräldrar och barn som skulle välja tex Skerrud, Rösebo, Väneryr om de visste om att de fanns, och hur fantastisk miljö det är på dessa skolor.. ??
Fast det är klart.. kommer ni ihåg den här??
Rätt mycket längre till tex Dalbo än tvärt om…
Vi gjorde även verksamhetsbesök på två skolor denna dag Mariedal och Brålanda. Tyvärr fick undertecknad avstå Mariedal, då det var ett inbokat möte med Arbetsförmedlingen klockan 14:00. Men jag hann ikapp så jag deltog i Brålanda skola. En som alltid givande stund att besöka verksamheten, inget speciellt att skriva om detta, mer än att det framkom att Brålanda barnen kommer att välja bort Dalbo, när de börjar sjuan i höst…!!!
Redan förra året skrev jag en blogg om det alarmerande att 70 barn i upptagningsområdet väljer bort Dalbo, läs gärna Det fria skolvalet….
Varför?? Varför väljer Dalslands barnen bort sin egen högstadieskola? Är det något som inte funkar? Jag hoppas att detta kommer att belysas i den fördjupade redovisning som förvaltningen skall ge oss i samband med det jag skrev tidigare i bloggen..
Fast en sak som nämndes var att många barn väljer profilklasser i Vänersborg.. Fotboll, friidrott etc.. Mycket för att det finns ett stort intresse för detta bland bygdens barn..
Och då kommer jag att tänka på sånt jag tänkt förr.. Varför inte skapa profilklasser på Dalbo? Det finns plats. Och det finns en idrottsanläggning. Visserligen behövs viss upprustning.. Men jag menar Fotbollen och friidrotten är inte bara stor i Brålanda utan även i Frändefors.. Istället för att avfolka Dalsland så borde man ju satsa för att få hit folk och framförallt få våra egna elever att stanna..