Hem > Vänersborgs kommun > Årets andra ordinarie möte..

Årets andra ordinarie möte..

Då va det dags för avrapportering, årets andra ordinarie Barn och ungdoms nämnds möte. Det snabbaste mötet någonsin? Finns en del som talar för det, och det var ganska snabbt avklarat. Inte speciellt kontroversiellt mer än ett par små saker tex begära mer pengar till Arena Vänersborg…..

Jodå, mötet var ganska lugnt, vi började med att få en genomgång av grundsärskolan och dess verksamhet tillsammans med elevhälsan. Tyckte att föredragande tjänstemän var tydliga, och jag känner att på nått sätt har man koll på de här grejerna, en lite.. nja kanske inte så jätte liten pryl egentligen.. var en varning från verksamhetschefen, för att uppfylla skollagen måste alla lärare vara behöriga från 2015. Här har man ett bekymmer,, lärarna som jobbar med grundsärskolan har inte den behörigheten som kommer att krävas.. Utan behöver utbildas, förhoppningen finns att man kan samköra med grannkommuner för att få tillstånd utbildningar kanske i samverkan med högskolan väst, pengar kommer att behövas, men man tror och hoppas på statligt stöd..

Sen kom vi till ekonomiska frågor, begäran om överföring av investeringsutrymme från 2011 till 2012 av kommunstyrelsen. Det finns ett utrymme kvar sedan 2011 och det vill ha med sig in i detta år. Detta ställer sig nämnden bakom enhälligt.

Budget 2012 begäran om ramökning och tilläggsanslag för Arena Vänersborg. Det fattas pengar precis som det gjorde förra året. man vill begära en ramökning på 6 miljoner extra för icke budgeterade kapitaltjänstkostnader och drift av Arenan, samt ett tillfälligt tilläggsanslag på2 miljoner avseende advokatkostnader för Arenan. Detta ställer vi (V) inte oss bakom, utan säger här att NEJ, vi kan inte ställa oss bakom detta då vi i höstas när man senast begärde extra pengar, så ville vi att man skulle göra en utredning på hur man kan använda arenan på ett annat sätt än idag och försöka få ner kostanderna. Detta var vi överens om i höstas, men har inte hört något mer om det sedan, sen tycker vi att det är helt vansinnigt att att begära dessa pengar i dagsläget medan medborgardialogen håller på där man hela tiden pratar om att spara pengar och av den anledningen vill lägga ner ett antal skolor.

Vi fick naturligtvis en del skit för vårt yrkande, för att vi inte hade något konkret motförslag på hur kapitaltjänstkostnaderna skulle betalas om vi inte begär mer pengar. Men vi stod fast, NEJ inga mer pengar, vi vill ha en utredning och den skall startas nu.. Risken finns att annan fritids verksamhet kan bli lidande om man inte begär mer pengar, för det talade man om för oss pengarna måste tas från någon annan stans. Ja, så kan det vara men det kostar att ha den här anläggningen, och har man inte råd att driva den kanske man skall fundera över det, kanske rent av stänga den tillsvidare, vad vet jag… Pengar finns inte, det finns inte när det gäller våra skolor.. varför skulle det finnas till Arenan?

Vi blev naturligtvis nedröstade, MP följde oss och VFP var också med oss men med en kommentar som härrör från en gammal Biskop från en svunnen tid.. Centerpartiet avstod att rösta, men hade lagt till en protokolls anteckning där man tycker att det är dumt att varje år hamna i en sådan här situation och att dessa pengar borde ligga i budget redan, för medborgarna retar sig på detta och tror att det är nya kostnader fast det inte är det egentligen..

De andra ville begära mer pengar.. Vi reserverade oss (Stefan Kärvling och undertecknad).

Vidare så pratades det om medborgardialogen, till att börja med gick något snett med utskicket att info tidningen, jag själv fick den inte och har förstått att väldigt många i mitt närområde Frändefors inte heller fick den. Vilket måste göra att det finns en hel massa tidningar och skräpar någonstans, och någon (distributör) har fått en massa betalt utan att fullföljt sitt uppdrag, detta skulle kollas upp av tjänstemännen..

Stefan Kärvling frågar presidiet om de vart med i framtagandet av materialet, de har själva sagt det tidigare att de inte haft nått med det att göra, medans protokoll säger annat. Vår ordförande hävdar lika enträget som förut att Nej dom har inte vart med, mer än att lagt sig i ur presentationen skall utföras. Tjänstemannen i ärendet säger så här.. Vi har tagit fram underlaget, sedan har presidiet godkänt vilket som skall vara med eller inte. Hmm??

Stefan Kärvling kritiserar även materialet, att det är väldigt styrande åt ett håll samt att ganska mycket är rena felaktigheter.. Ingen svarar emot. ?? Mer än att ordföranden säger nått i stil med att ”Jag är ingen lärare, men jag tycker allt att materialet är mycket bra”..

Folkpartiets representant tycker att tjänstemännen gjorde ett mycket bra och professionellt arbete när de var ute och informerade även presidiet gjorde också ett bra och professionellt intryck, stort beröm från Fp. Ingen annan sa nått…

Ett annat spännande utfall kom från KD, de hade varit på nått KD möte på riksplan, eller nått.. Där hade de fått veta om just sådana här saker som nedläggningar av skolor. Det hade vart jobbiga situationer som tom gått så långt som mordhot etc etc.. Men senare något år eller så när man frågade barnen, så trivdes de så fantastiskt i sin nya skola, så de absolut inte ville tillbaka till sin småskola,, KD,s representant menade att man får inte glömma barnen, och hur barnen känner i det här, för det blir alldeles för mycket fokus på vuxna och vad dom vill, bevara landsbygden, levande landsbygd och andra vuxen argument.. Man får inte glömma barnen och deras synvinkel..

Men allt rullar på som det skall.. man följer plan.

Både Stefan och jag har begärt att få reda på vad man betalar för när det gäller hyror för lokaler. Jag skrev i går om hur man räknar ut lokalkostnader, inte på kronor och ören utan mer generellt hur de gör, och varför vissa skolor kostar mer och andra mindre.. Nu vill jag veta vad man får för pengarna, och då vill jag att en tjänsteman från den enheten kan komma till oss och föredra vad det är som kostar.. Men jag får uppfattningen som att det var besvärligt, visst man skulle titta på det till nått möte, men speciellt entusiastiskt var det inte.. Ordföranden tyckte inte att det hörde hit, det är inte vår sak att sätta hyror, eller för den delen förstå dom. det hör inte hit i själva strukturutredningen.. Men jag tycker nog att det är väldigt väsentligt hur hyror är uppbyggda då ganska mycket av materialet går ut på att vi betalar för mycket för lokaler i vår budget.. Men vi får se.. en får la tjôta, o ligga på..

I övrigt togs en motion upp om nattdagis, och den förslogs antas. Motionen handlade om att utreda behovet.

Sen var det mest allmän info från förvaltnings chefen och nämndordförande.

Ja det var det.. och säkert lite andra saker också.. Men är säker på att Stefan bloggar i samma ämne och kompletterar.. i det jag missat..att ta upp..

Ojodå det gjorde han,, den går att läsa HÄR (klicka på den kursiva texten).

Kategorier:Vänersborgs kommun
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. februari 22, 2012 kl. 13:31

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: