Hem > Vänersborgs kommun > 14 miljoner ?

14 miljoner ?

Pengar

Fortsätter tjôta på ekonomerna i kommunen.. Jag skrev häromdagen om kommunala utjämningssystemet, som ekonomichefen i Vänersborg omtalade i en artikel i Ttela. Han sa där att kostnaden för alla nya invånare till kommunen justeras av det kommunala utjämningssystemet, och att det fallit väl ut… BUN redovisar ett minus i budget på 22.8 miljoner mest på grund av nya elever som man inte räknat med när man gjorde budget. Mest på grund av anhöriginvandring. Läs gärna min tidigare blogg, Kommunalt utjämningssystem .

Jag skrev och frågade vad han menade.. Och fick ett svar, ett svar på vad ett kommunalt utjämningssystem var för något.. Och det var väl bra, men hur det fallit väl ut fick jag inget svar på. Så jag bestämde mig för att fråga ”vår egen” ekonom i nämnden om hur detta fallit väl ut..

Mitt mail med fråga.

”Skulle du vilja hjälpa mig att förstå en sak? 
Jag funderar över det kommunala utjämningssystemet..
Jag läste en artikel i ttela där Ekonomichefen Thomas Sannemalm uttalat sig om att underskott som den ökade inflyttningen till kommunen regleras av det Kommunala utjämningssystemet. Och att det fallit relativt väl ut..
 
Jag blev fundersam på detta, vad han menade och skrev en fråga till honom, om just vad han menade.. Jag fick en förklaring till vad det kommunala utjämningssystemet är.
Om vi nu har ett underskott på på 23.4 Mkr pga av nya barn/elever.. Borde inte det underskottet då regleras av det kommunala utjämningssystemet.. eller har jag fattat fel..?? ”

Svaret kom i dag, och löd så här:

”Hej Magnus!
Jag har varit i kontakt med centrala ekonomikontoret för att få svar på din fråga, då vi inte hanterar statsbidragspåsen som kommer till Vänersborgs kommun.
Statsbidragspåsen 2015 påverkas av hur många invånare det fanns i Vänersborg 1/11 2014.
Statsbidragspåsen påverkas också utifrån förhållandet mellan åldersgrupper i kommunen.
Mycket riktigt så har det inkommit mer statsbidrag till Vänersborg inför 2015 och KS har fördelat mer pengar till nämnderna och den tilldelning som hamnat på Barn- och utbildning var 14 Mkr.
Det som är problematiskt är att detta tillskott om 14 Mkr inte räcker till det antal fler barn och elever som vi fått i vår verksamhet.”
Jag vet inte om jag blev klokare direkt.. tydligen så har det tilldelats 14 Mkr till nämnden pga av den ökade inflytten.. Är det 14 Mkr som redan räknats av? eller är det pengar som kommer att räknas av från underskottet? 23.4 Mkr är den kostnad som man redovisat för nämnden att den ökade elev tillströmningen som man inte räknat med kostar.. Eller är den kostnaden egentligen 37.4 Mkr? Eller är underskottet egentligen ”bara” 8.8 Mkr?
Jag fortsätter fråga, och hoppas på svar. Jag återkommer..
Kategorier:Vänersborgs kommun
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. april 15, 2015 kl. 16:55

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: