Hem > Vänersborgs kommun > Alla barns rätt till undervisning

Alla barns rätt till undervisning

skolan-jpg

”Vi uppmanar regeringen att tillsätta en kommission som får i uppdrag att se över stödet till elever med funktionsnedsättningar som Aspergers syndrom, autism, Tourettes syndrom, ADHD och dyslexi”, skriver Jiang Millington, Måns Möller, Malin Holm och Bo Hejlskov Elvén med flera. i en debatt artikel på Svt opinion 16 december 2014.

Man skriver också vidare..

Vi hoppas att rätten till undervisning även ska gälla alla skolbarn i Sverige. Varje år diskrimineras tusentals barn och skolelever i Sverige. För detta har FN kritiserat Sverige.

Bland annat lyfter man fram den stora kunskapsbrist om funktionsnedsättningar som finns hos såväl allmänhet som beslutsfattare och då särskilt inom utbildningsväsendet.

FN är också oroad över att det i rapporter framkommer att det finns barn som behöver omfattande stöd som inte får det och därför inte kan gå i skolan.

Denna ovilja och kunskapsbrist blir extra tydlig i kommunernas och de enskilda rektorernas kortsiktiga jakt på besparingar och budget i balans. Föräldrar får ofta höra att de uppfostrat barnen fel. Barnen får veta att de är lata och att det bara handlar om att ”skärpa sig”.

Men en funktionsnedsättning försvinner inte bara för att man vill, lika lite som cancer försvinner för att man vill. Eller förlamning. Eller nötallergi.

Oförståelsen för de osynliga funktionsnedsättningarna gör barnen utsatta, både för vuxnas orimliga krav och för andra elevers negativa reaktioner på att barn med exempelvis ADHD och Aspergers syndrom har svårt för att läsa av sociala koder och är sämre på att kommunicera än sina jämnåriga.

Vill man läsa hela artikeln kan man klicka här Barnen som offras i den svenska skolan 

Jag vill med detta bara understryka att jag håller fullständigt med i det de skriver. Jag upplever själv en hel del okunskap i skolans värld, fast skall ändå tillägga att i dagsläget så finns viljan att förstå och göra något, men problem kan givetvis uppstå i det som artikelförfattarna skriver, rektorers och kommuners kortsiktiga jakt på besparingar och budget i balans.

Kategorier:Vänersborgs kommun
  1. mars 16, 2015 kl. 10:07

    Känner igen det som dyslektiker. Du har sådan potential om du bara inte var så lat. Jag satt varje kväll med skolarbete ca 4-5 timmar och hann ändå inte med. Om lärarna inte varit så lata hade mitt liv sett annorlunda ut idag. Synd de hade sådan potential.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: