Hem > Vänersborgs kommun > Medborgarna får bestämma…

Medborgarna får bestämma…

Barn och ungdomsnämnden hade i måndags möte, första mötet sedan sommar uppehållet. Det togs upp en del saker, bla mer pengar till Arenan, (nån som blir förvånad?). Men man pratade också om någonting man kommit på, ”medborgardialog”. En tjänsteman föredrog hur man kunde gå tillväga för att ha en dialog med medborgarna samt vad viktigt det var. En jättebra presentation, och ett bra upplägg som mycket handlade om Web baserad kommunikation. Han drog också upp jämförelser om hur man gjort i Kil,s kommun i Värmland. Bla hade man använt sig av medborgardialog när man var tvungen att lägga ner skolor.. just det, ”lägga ner skolor”

Det här med medborgar dialog tyckte samtliga partier var en fantastiskt bra sak, och alla  tyckte att det var så viktigt med en dialog med medborgarna. Miljöpartiets representant tog till orda under denna övning, och ifrågasatte, varför flertalet partier hade avböjt att delta på ett möte med Mulltorps föräldraförening som vi alla blivit inbjudna till för ett par veckor sedan. Då hettade det till, det haglade ursäkter och att man inte ville utsätta sig för någon form av gisslansituation, man hävdade att man inte hade några beslut att prata om därför var det inget som behövdes diskuteras. Kristdemokraterna hade inga siffror och uppgifter om Mulltorp så därför skulle man inte åka. Samma kristdemokrat säjer också att ”visst handlar det om att bara åka ut för att ta billiga poäng och visa upp sig själv, för att få mer röster, så är det klart att man kan åka dit. Men det är inte juste mot föräldraföreningen”

Det hettade även till hos Folkpartiets representant som verbalt attackerade Centerns ledamot, som inte ens öppnat mun. och Folkpartiets representant hade ingen lust att åka ut till en massa människor och få ovett för nått, det hade hon gjort förut en gång, och det skulle hon inte utsätta sig för igen. ”Åka ut till en massa avskyvärda människor, som bara är ute efter att skälla handlar inte om dialog” hon tog tillbaka att det skulle vara avskyvärda människor, ”dom är säker jätte trevliga, det vet inte jag”

Socialdemokraterna var tämligen tysta i vanlig ordning, ”gruppledaren” och vice ordförande i BUN. Talade antagligen för allihop och sa att han hade inte för avsikt att åka på sånt här då det inte finns några beslut.

 

Jag vet inte, men ”Medborgardialog” en fantastisk sak som vi bara måste ha.. Hyckleri!

Jag läser i dagens TTELA, en artikel där BUN,s ordförande talar om detta med medborgardialog. Hon vill göra allmänheten delaktig i utvecklingen av framtidensskola i Vänersborg. ”-Jag vill ha en brett förankrad skollösning som håller över tiden”..

Hon vill alltså att medborgarna skall vara med och välja. Och att medborgarna skall få säga sitt hur dom vill ha det, medverka..

Ja, låter fint men till vadå? Hon pratar i artikeln om att det är bråttom för det finns bekymmer i Dalsland och Blåsut/Öxnered. Två olika problem Blåsut/Öxnered är förmånga elever och Dalsland för få till alla de lokaler man nyttjar.

Alltså nu börjar jag bli lite orolig, medborgarna skall vara med och bestämma, mmmm,, vilken/vilka skolor som skall bort. Tror ju inte att syftet är att behålla alla skolor, eftersom förvaltningen, Moderaterna och socialdemokraterna varit ganska tydliga i att vi har alldeles för stora lokalkostnader, man måste helt enkelt lägga ner för att spara dessa pengar.. och betänk nu att medborgarna skall ev rösta, och att man delar in skolorna i olika områden, Skerrud 43 st elever/ Brålanda skola 176 elever. Gissa vilken skola som kommer att försvinna??

Om man ställer Frändeskolan 193 elever mot Rössebo 35 elever, gissa igen??

Hur troligt är det att barnen i Blåsut/Öxnered bussas till de dalsländska skolorna, för att minska deras elevantal och höja Brålanda och Skerrud. Tror inte det. Angående Blåsut har även en Moderat pratat om att det är viktigt att bygga nytt, för det är ett så attraktivt område och fler kommer att flytta dit, barnfamiljer (med gott ställt). Nu vet jag inte vad det betyder, som just den moderaten sa? Men troligare är nog att man fyller Frände och Brålanda. Lägger ner Rössebo och Skerrud, och för de pengar man sparar investerar man i Blåsut/Öxnered.. Och allt detta i ”Medborgardialogens” anda.

Jag vet inte om mina misstankar stämmer, men visst sjutton blir jag orolig. Har man hittat ett ytterligare sätt att göra sig av med landsbyggdsskolorna? Ett nytt modernt sätt. Presidiet hade pratat om detta om sade sig vara väldigt exalterade över detta med ”medborgardialog” och så läser man i tidningen det ordförande säger där.. Blir mycket misstänksam.

När man vill ha mer pengar till Arenan, så är det ingen som höjer på ögonbrynen mer än vi i Vänsterpartiet, (ibland även MP och VFP). Det är liksom inga problem 6 miljoner hit, 6 miljoner dit, äska på för ”Den står ju där”.. Och kommunstyrelsen följer med och bifaller, ”För den står ju där”. Och ”den måste bli klar så den kan användas till det den var tänkt”.

Men, det står en massa skolor ute i byggderna också. Behöver dom mer pengar då lägger vi ner dom. Här går inte att äska. Och förslår man att vi skall äska 20 miljoner till personal/lärartäthet, när man i två årstid sparat in 20 miljoner om året på detta område. Då är man bara dum och inte realistiskt…

Jag är antagligen en alldeles för enkel människa i mina tankar. Är ju bara en simpel lågavlönad truckförare på SAAB i Trollhättan. Jag begriper antagligen inte sånt här…

 

Kategorier:Vänersborgs kommun
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. september 22, 2011 kl. 17:41

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: