Hem > Uncategorized > LARM!! Förskollärare saknar behörighet i Vänersborg!

LARM!! Förskollärare saknar behörighet i Vänersborg!

 

 

25 st förskolelärare saknar behörighet i Vänersborg. När man ställer legitimationskrav på dessa. Kommunen har utbildat barnskötare på 90 talet för att det var ont om förskolelärare, man utbildade dessa med en såkallad lokalbehörighet, med hjälp av högskolan väst. Men denna utbilding finns egentligen inte enligt lärarförbundet. Den togs bort 1991 enligt lärarförbundet. Ändå har kommunen gett denna möjlighet för barnskötarna att bli förskolelärare ”lokalt”, dessa har givetvis trott att de fått en utbildning som varit tillräcklig så de skulle nu vara behöriga när de nya kraven kommer från staten. Kraven finns i den nya skollagen som träder i kraft 2015.

Detta känns spännande, SKL (sveriges kommuner och landsting) säger att antagligen kommer de berörda personerna med ”bristande kompetens” att själva bli tvungna att bekosta sin utbildning för att kunna få behörighet och kunna fortsätta att arbeta som förskolelärare. Men tycker att staten borde bekosta detta eftersom staten ställer kravet. Problemet om jag förstått rätt så saknas det en hel del pengar och det är inte bara VBG som har problem. Hörde en summa på ca 7 miljarder ( ca 23 och en halv bandyarena) det är mycket pengar de… Och problemet kan kanske komma att bli kommunernas? Kommunen hade ju faktiskt gjort en satsning, men i stället för att göra det riktigt så har man gjort nått som egentligen inte finns?? 25 förskolelärare det är väldigt många och kan komma att ställa till ett stort problem, det här med behörighet och legitimationer är på både gott och ont. Och kan kännas just nu att det kanske inte är direkt välplanerat.

Jag vet inte, kan ha fattat fel, men uppenbarligen har problemet varit känt sedan länge av kommunen, funderar lite på om vi pratat om det någon gång i barn och ungdomsnämnden, men på rak arm så känner jag inte igen detta och att det skulle vart med där, men o andra sidan så har det varit mycket ”korvstoppning” hela våren så visst skulle det nog kunnat ha slunkit med. Men inte att någon har ”larmat” om att det kan ställa till sig på det här viset.

Jag kanske är ute och seglar, men på något sätt måste det lösa sig för förskolan med stora barngrupper är redan hårt belastade som dom är,dom har blivit lovade att barngrupperna skulle minskas, men så har inte skett, så visst blir det ett jätte bekymmer om detta inte löses.

Man kanske skulle kunna ösa lite ur den outtömliga pengakällan som man öser ur när man projekterar och bygger nya saker som man tror skall bli så fantastiskt bra för kommunen (typ resecentrum, hamn i vargön, konserthall??etc,etc ) och kanske ösa ur lite och se till att dessa såkallade lokalbehöriga (som inte finns) förskolelärare kunde få en utbildning så de blir behöriga. Det vore väl en fin sak, när man ända under falskaförespeglingar egentligen lurat personalen.. För dom har ju ändå trott att det var en riktig utbildning dom gick.

 

Kategorier:Uncategorized
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar