Hem > Vänersborgs kommun > Inga Tomtar i lussetåget i Frände skolan!!!

Inga Tomtar i lussetåget i Frände skolan!!!

Mycket prat kring pepparkaksgubbar sista dagarna. Jag funderar på hur folk orkar..?? Nu kan man kanske tycka att det där som det skrevs om i Nerikes allehanda, om att en pojke nekats att vara just pepparkaka i lussetåget, kanske var lite plumpt… om det nu förhöll sig så som man skrev?? Antar att det står lite ord mot ord i hela saken.. Men om läraren sagt det som sägs.. Att någon skulle kunna ta illa upp med hänvisning till att det skulle vara kränkande mot någon form av invandrar grupp, om det nu är det man menar. Låter ju faktiskt inte riktigt klokt.. Att någon överhuvudtaget skall ha sagt nått sånt.. Om det nu handlade om att man bestämt att det inte skulle vara någon pepparkaks gubbe i tåget, och att därför nekat pojken. Och skulle man tillåta honom så skulle det leda till att någon annan skulle ta illa upp för att de inte också fick vara något annat än stjärngosse.. Ja, jag vet inte.. Men uppenbarligen nådde det ut till rekord många och Nerikes Allehanda fick rekord mycket sökningar på sin artikel via nätet.. Aldrig förr  har man nått sådana siffror.. Jösses vad ett lucia tåg med fjärdeklassare i Laxå kan uppröra känslor i hela sverige..

I min ”egen ” skola i Frändefors, så skall sonens klass hålla lusse tåg.  Här har man också bestämt att inget annat än Lucia, tärnor och stjärngossar. Inga tomtar, inga pepparkakor.. Sonen ville vara tomte, men nä det fick han inte.. utan alla pojkar skall vara stjärngossar.. Jag blir väl inte speciellt upprörd över detta. Men eftersom alla skall vara vitklädda innebär det att föräldrarna får stå för linnet, struten och stjärnan.. För det finns inget att låna.. Möjligen finns det några få till låns, men då är det få..

Jodå, fick ge mig iväg till Trollhättan och införskaffa detta linne 125 spänn.. 125 kronor för ett linne som kommer att användas en enda gång, för jag tror knappast att han kommer att springa omkring i det nån mer gång. Och så en fyrtio -femtio spänn för strut och stjärna..

I skollagen står det att skolan skall vara gratis.. Visserligen för det kosta, och då talar man om en obetydlig kostnad, till exempel i samband med utflykter, aktiviteter och liknande. Men vad som är rimligt bestämmer skolan. Men enligt Skolinspektionen är det inte förenligt med skolans värdegrund och principen om lika tillgång till utbildning  att vissa elever av kostnadsskäl ska behöva avstå från inslag i utbildningen.

Man pratar från skolverkets håll om att det får dock förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna. Med obetydlig kostnad avses enligt tidigare förarbeten främst kostnad för en färdbiljett eller en mindre entréavgift till ett museum
eller liknande.

Man pratar också från skolverket om att Utöver de enstaka och obetydliga kostnader som beskrivs ovan får det i enstaka fall under ett läsår förekomma kostnader i samband med skolresor och liknande aktiviteter som ersätts av vårdnadshavaren på frivillig väg.

På frivillig väg.. jo det är klart.. men om jag vägrar då förvägrar jag min son att delta på nått som alla hans klasskompisar skall delta i. Och han hamnar utanför.. Frivillig väg..?

Som sagt hade han fått varit tomte, hade det löst sig på ett klart billigare sätt.. då vi har sådana saker hemma redan.. Men köpa ett linne, strut och stjärna för runda slängar 175 kronor. Kan kännas onödigt, när familjens ekonomi inte är vad den varit som när jag hade ett jobb.. Ok, vi lider inte för dessa 175 kronor.. Inte vi, men det kan ju faktiskt finnas andra i samma situation på andra skolor, där man gör samma sak. Och där kan dessa 175 kronorna vara väldigt mycket pengar..

Så, jag stör mig inte speciellt mycket på lussetågen i sverige, för att man inte vill ha pepparkaksgubbar i tågen.. Skiter faktiskt i det helt å fullt.. Men däremot stör det mig att sådana här jippon skall kosta föräldrarna pengar, för nått som används en enda gång.. Och för att man faktiskt inte har ett frivilligt val, för då ställer man sitt barn utanför, och det mår dom antagligen inte speciellt bra utav..

Kategorier:Vänersborgs kommun
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: