Lokalhyror..
Jag har funderat en del kring det där med lokalkostnader/hyror. Den här bloggen är egentligen en nedskrift för att jag själv skall försöka förstå. För precis som många andra kan man lätt tro att en del kostnader låter lite väl mycket. Som sagt för att jag själv skall begripa, men som vanligt så väljer jag att dela mina tankar genom min blogg, och vill någon läsa om mina tankar så varsågod..
Jag läser i kommentarer i Facebookgrupper som vill rädda småskolorna, att man hela tiden hänger upp sig på att hyrorna är höga, och inte relevanta, tex att en skola som är byggd för hundra år sedan borde inte kosta nått alls i hyra i dagsläget,, borde vara avskriven för längesedan. Och jag kan väl hålla med att det låter lite konstigt att hyrorna är så höga som de är, alltså för en som inte är direkt insatt som ex mig själv. Visst som ledamot i barn och ungdomsnämnden kan man kanske tycka att man borde vara det, men å andra sidan ligger det inte riktigt på vårt bord utan hos samhällsbyggnadsnämnden. Och det är väl klart att man förutsätter att den nämnden har koll på vad saker kostar.. (Vi skall ju mest lägga energi på att gång efter annan se till att en ofärdig och dåligt kalkylerad fritidsanläggning skall få de medel den så väl behöver).
Jag har skrivit tidigare att jag inte tänker vara aktiv i de där Facebook grupperna, mer än för att tanka av åsikter och påståenden. Anledningen är som jag sagt förut, blev lite less på vissa/visst parti som håller på och agerar för att svärta oss och ta egna poäng. De får dom hålla på med, orkar inte bry mig, för gör jag det blir jag irriterad och tvingas att gå till försvar, (och det tar för mycket energi just nu då jag har en hel massa annat o göra också pga min arbetsplats konkurs och att jag blivit arbetssökande)… Men jag vet hur vi agerar och hur dom agerat.. Och jag tror nog att gemene man inte heller glömmer så fort..
Men som sagt, jag vill förstå. Och då känner jag att det enklaste sättet är att fråga dom som vet.. Alltså mina partikompisar i just samhällsbyggnadsnämnden. Och jag vet inte om jag fattat rätt men för att på ett enkelt sätt sammanfatta. Så enkelt som det nu bara går??
De skolor som finns i Vänersborg ansvarar kommunens fastighetsförvaltning för, alltså äger.. Vänersborgsbostäder gör det inte, fast jag vet att en del tror eller har trott det. Men så är det alltså, Fastighetsförvaltningen. (utom Vänerparken den hyr kommunen, (ev till överpris?)).
Det pratas också om överdebitering?? Men nej säger kompisarna, det förekommer ingen överdebitering utan snarare tvärtom..
Alltså en nybyggd skola tex Nya Torpa kostar mycket pengar pågrund av avskrivningar, under en massa år. Men däremot har den en låg omkostnad gällande underhåll, i princip ingenting. (och det är ju ganska logiskt).
En skola som är äldre men nyrenoverad tex Rånnum, Granås och Vänerparken har en hög hyra pga avskrivning för de investeringar som gjorts under en viss tid och även underhållskostnader. Men även här lite lägre då byggnaderna är så pass fräscha efter renovering, så de inte behöver speciellt mycket löpande underhåll.
En gammal skola som tex Mulltorp, Rössebo, Sundals-ryr och Väne-ryr etc.. Kräver mycket underhåll då skolorna är ganska slitna, alltså är det inga kostnader för just själva byggnaden i sig utan det är kostnader för underhåll som drar i väg. Egentligen skulle hyrorna vara högre än va de är idag, om det skulle vara rent logiskt, pga att man inte lägger undan pengar för just kommande renoveringar som kan beräknas komma,, tex ett takomlägg, sånt kommer ju med jämna mellanrum (ok då kan vara en 30-40 år mellan sådana ingrepp, men man vet när dom kommer det går att beräkna) man lägger uppenbarligen inte undan till sånt, hade man gjort det så skulle hyrorna vart ännu högre.
Man betalar bara för faktiska kostnader, plus avskrivning delat på kvm. Och även här går det igen, ofta inte jämt, men ofta så har en gammal skola sämre uppvärmningssystem, isolering etc vilket ger en större kostnad. Energi behov och uppvärmning ingår också i lokalhyrorna.
Vissa gamla skolor har också ett visst renoveringsbehov, bla för att klara miljö och hälso kraven där ventilation ingår, och just sådant brukar gå lös på en hel del.. Men dessa pengar finns inte sparade, utan är tillkommande. Tex Rössebo har ett behov som uppgår till 8 miljoner (har nånstans även hört 14 miljoner?) Visst stora pengar behövs.. men o andra sidan den stora fritidsanläggningen i Vänersborg kostar lätt de pengarna varje år i tillkommande utgifter. Och varför skulle man inte kunna satsa på skolor med potential, för ett lärande i och med natur och miljö som värnar om framtiden och våra barns trygga första skolår… plus att man även satsar på landsbygden som har stor potential att hitta nya gröna näringar och egenföretagande, som kan skapa arbetstillfälle i en region som går på knäna idag??
Men i alla fall så har jag fått det förklarat för mig angående lokalhyror genom mina kompisar i samhällsbyggnadsnämnden. Och jag tycker nog att det låter rimligt. Och är det egentligen så dyrt, (allting är dyrt nuförtiden)?? Vad vinner man egentligen på att lägga ner?
Dom kontroller jag gjort ger dig rätt i att kommunen INTE tar ut höjd hyra för kommande renoveringar.
Fel 1. Kommunen betalar enligt många hysteriska överpriser för både det den gör i egen regi och för det som köps in. Hyrorna drivs upp, pengar bort från undervisningen.
Fel 2. Ex. Sundals Ryr där inte nåt gjorts att tala om på massor av år och skolan byggdes för över 50 år sedan. 360.000:- i årshyra. Säg 60.000 i uppvärmning och annat så är det 300.000 per år för ingenting. 20 elever och 15.000:- per elev som tar resurser från undervisningen.
Ex Skerrud 1.100 000:- i hyra. Bergvärme installerades och det tjatas om den. Visst en mille i investering, som slås ut på 15 år = under 70.000:-/år och så blev man av med en smällfet oljekostnad till den urgamla pannan. Det är en LÖNSAM investering, som SÄNKER hyran.
Överhyran i Skerrud torde vara minst 500.000:- och med 50 elever 10.000:- för lite i undervisning per elev.
Okay det är grova beräkningar, och andra håller på att räkna fram mera exakt.
VBG ligger dåligt till i rankingen, 260 av 290 ungefär. Sänk satsningen med överhyrorna så är vi nog bland de allra sämsta.
Men att lägga ner skolor gör att allt direkt får marknadsnivå, både om skolor skall hyras ut till externa eller säljas av. ”Sundals KOntors AB” betalar inte en million i Skerrud eller 300.000 för Sundals Ryr i årshyra. Samhällsbyggnadsnämnden måste då få ett antal millioner i extra anslag när deras inkomst från överhyrorna försvinner. Besparingen uteblir! Det blir större klasser, men inga pengar till extra lärare.
Om en eller flera skolor blir friskolor så tar de eleverna med sig en elevpeng. Då slås kommunens kostnader ut på färre elever och ÖKAR per elev. Ersättningen till friskolorna är kopplad till kostnaderna för kommunens egen skola. När den ökar genom färre elever så stiger ersättningen även till friskolorna. Dom får mer betalt för oförändrat arbete.
Hela syftet var att spara pengar.
Jag förstår att dom inte vågat visa HUR besparingen skulle uppstå.Den finns inte!
Roy.. Intressanta påståenden. Jag vet inte egentligen hur det förhåller sig, jag har inte räknat på kronor och ören.. Utan försöker mest att förstå, för givetvis har du poänger i sådant som tex Sundals-ryr, som står tom.. Men det jag skriver är den förklaring jag fått av mina partivänner, alltså vänsterpartiets representanter i Samhällsbyggnadsnämnden, James Bucci och Sivert Rölvåg.. Och jag har inte för avsikt att misstro vad dom säger till mig.. Men å andra sidan är mina påstående ganska generella och går inte in i varenda krona specifikt, utan är mer generellt varför hyror kan se ut som dom gör.. Och även om man gör dessa besparingar på de hyror man betalar idag, så räcker inte dessa till att få in mer resurser som är syftet.. oavsett om det är överhyror eller inte..
Först: Beräkningen om friskolor accepterar du säkert direkt.
Så till misstro eller inte. Jag har varit politiskt aktiv i VBG kommun och en aktiv medborgare därefter. Det finns en tjänstemannakultur i VBG, som är bedrövlig. Du kunde få exempel under en eftermiddag, jag lovar. Den innebär att politikerna ibland inte får full och ärlig info som beslutsunderlag. Den kulturen i kombination med att nämnder/styrelser slogs ihop och fick allt större ansvarsområden gör att fritidspolitikerna hamnar helt i händerna på tjänstemännen. Med ett ytterst litet antal politiker undantagna så misstror jag ingen av dom. Men med fel och undanhållna fakta i beslutsunderlaget så har dom inte en ärlig chans. Hur många av BUN:s ledamöter vet att Gestads friskvård för alla åldrar och idrott sker i Skerrud Skola och att de enda omklädningsrummen för uteidrott finns i skolan? Om skolan säljs…
Personligen tror jag att tjänstemännen har satt överhyror på de nu hotade skolorna för att jämna ut. De nyare skolorna och utbyggen m.m. har blivit mycket dyra och då skulle skillnaderna bli väldigt stora och dyra byggen bli svåra att förklara för politiker och väljare.
Metoden för att räkna fram hyrorna är nu känd. Då är det dags att kräva uträkningen på bordet för varenda nu hotad skola och så ut på Facebook med uträkningen så skall den bli granskad och varje post skall försvaras. Hjälp FB-gruppen med denna offentliga info så får du svaren du söker.