Hem > Vänersborgs kommun > Ingen äldreombudsman i Vänersborg

Ingen äldreombudsman i Vänersborg

Det blev ingen äldreombudsman i Vänersborg. Motionen som välfärdspartiet lagt blev avslagen. Motiveringen var i princip att det behövs inte, vi har en av landets bästa äldreomsorg. Och det som motionären hänvisar till, att saker o ting inte alltid funkar som det ska, är fel. Och det som en äldreombudsman skulle göra, klarar kommunen av ändå.. Moderaternas Gunnar Lidell hade svårt att se hur man skulle kunna införa en tjänst i kommunen som skulle vara obunden, samt att de kommuner som VFP varit i kontakt med och som har äldreombudsman, är antagligen såpass mycket sämre än Vänersborg. socialdemokraternas Joakim Sjöling hänvisade till ideella verksamheter på tex Torpa. Alla va ense utom (givetvis Välfärdspartiet ) Sverige demokraterna. Sverige demokraterna lovordade förslaget och tycke absolut att det borde införas. Sen uttryckte sig Kurt Carlsson (SD) lite tråkigt kan jag tycka, Ungefär så här ”det är lovvärt av välfärdspartiet att vilja göra något för Vänersborgs pensionärer när man under förra mandat perioden gjorde försämringar, det är bra att man vill försöka ge tillbaka” (ungefär så sa han, jag kan ha fått ihop ordföljden fel då jag refererar ur minnet). Jag kommenterar det han menar längre ner i bloggen.

Morgan Larsson (VFP) var motionären i fråga, och Morgan pratade för sin motion och vädjade till kommunfullmäktige att ta till sig motionen och tänka på den en gång till innan man avslår den, för det är en riktigt bra sak och ligger helt rätt i tiden. Morgan yrkade även på återremiss med hänvisning till att pensionärers intresseföreningar etc inte fått yttra sig i frågan bland annat SkPF, där en representant kontaktat Morgan. Detta var inget som man var intresserade av, utan det röstades ner.

Morgan nämnde även i sitt anförande att det fanns fler partier som haft idén, Folkpartiet. Morgan frågade Folkpartiets Peter Göthblad att ”visst har ni haft ett liknade förslag eller motion på gång?” Detta förnekades av Göthblad, nej det hade man inte….

Ni som läst min tidigare blogg som jag skrev i onsdags om just ärendet Äldreombudsman… Kommer ni ihåg den här?

Som sagt många ville äldres väl i valrörelsen….

Jag skulle nämna något om Kurt Carlssons (SD) uttalande.. Om att välfärdspartiet gjort försämringar för Vänersborgs pensionärer. Det han syftar på är antagligen (för något annat tror jag inte det handlar om) är att. Välfärdspartiet stödde stängningen av äldre/demensboendet ”gläntan”. Välfärdspartiet har fått en hel del oförtjänt kritik angående detta, och det är märkligt att som jag upplever det, att den mesta kritiken för stängningen har välfärdspartiet fått… När det gäller övriga som stängde den (m,Kd,fp och mp) så är det precis som att de behöver inte ha något dåligt samvete utan det är bara VFP som skall ha det (min uppfattning). VFP,s representanter som besökte gläntan innan ”nedläggningen” gjorde bedömningen att detta inte var en värdig anläggning, slitet och framförallt allt för få toaletter, 3 personer på 1 toalett. Och detta var ett starkt avgörande. I diskussioner med minialliansen så gick diskussionen i att det inte handlade om en nedläggning utan en renovering. Som skulle startas upp snarast, det var det som välfärdspartiet röstade för, absolut ingen nedläggning. Att det sedan efter beslut inte hände någonting och att kommunen beslutade sig för att rusta upp lokalerna för ensamkommande flyktingbarn är olyckligt… Då detta har en tendens att ge högerextrema krafter vatten på sin kvarn. VFP ville ha en renovering snarast och att det skulle fortsätta vara en anläggning för äldre/dementa.

Under en debatt på gågatekrysset innan valet kom frågan upp. Och kristdemokraternas Marie-Louise Bäckman svarade på frågan om Gläntan. Och förklarade situationen med att man var tvungen att avveckla Gläntan. Va?? Vad säger hon?? Avveckla,,,, jo man var tvungen att avveckla för att ekonomin tillåter inte att den finns kvar, man skär med en osthyvel gång på gång, och tillslut så går det inte längre utan man måste skära bort en hel bit av osten…. Har man ljugit för VFP? Avveckling pågrund av att spara pengar.. Det var ju inte det man sagt när man ville ha stöd…. Efteråt alltså efter debatten, frågade vi Marie-Louise vad hon menade, men då hade hon ändrat sig, jo visst skall Gläntan renoveras vi väntar bara på ett beslut????

Jag tror att vi blivit lurade.. Och det vi lärt oss på detta är att vi inte skall vara så godtrogna. Hoppas jag… Och delvis har vi redan visat det med att tex hoppa av samarbetet som vi skulle ingått med S,C och Mp om att sitta med och styra kommunen..

Det blev inget äldreombud i Vänersborg denna gången…. Men vi ger inte upp ifrågan.. Vi tror likt representanter som vi pratade med i somras från kommuner och landsting att detta är en riktigt bra grej. Och att det är något som borde finnas i alla kommuner… Det handlar inte om att vi har en urusel äldreomsorg, utan det handlar mer om äldre som bor ensamma och att i värsta fall saknar anhöriga.. Vi tenderar att bli äldre i Sverige och väldigt många kommer inte in på äldreboende och kanske heller inte har behovet,,, men kan behöva stöd i all hantering med myndighet etc…

Vill förtydliga att det jag skriver är egen uppfattning, och hur jag tolkat och uppfattat hur saker sagts. De uttalande jag refererat till är refererat ur minnet, så givetvis kan det bli fel i ordföljd etc…

(Bloggen är skriven på en Ipad, jag har försökt att läsa igenom flera gånger men kan givetvis missa vissa ord. Ipaden har en tendens att hitta på egna ord).

Kategorier:Vänersborgs kommun
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: