Hem > Vänersborgs kommun > Extra möte BUN 2015-02-23

Extra möte BUN 2015-02-23

norra skolan

Idag var det extra utlyst nämndsammanträde med barn och utbildningsnämnden. Ärendet för dagen handlade om förra ordinarie mötets ärende nr 7.

Vi började dagen med studie besök på Norra skolan. Det handlade om att se med egna ögon hur det ser ut i verksamheten vi skall ta beslut om. Tyvärr blev det inte som jag uppfattade från ordinarie mötet att även få se de andra skolorna som berördes i ärendet. Öxnered, Rånnum, Onsjö samt Granås. Det handlar om att det behövs mer lokalytor, och det vill man lösa med hjälp av moduler / paviljonger eller vad man nu väljer att kalla det. På ordinarie mötet blev nämnde förvirrade av förvaltningens dragning och ville ha en bättre förklaring. Det fick vi idag, men som sagt jag är inte tillfullo nöjd då vi endast besökte Norra skolan.

Men att man behöver lokalytor blev man införstådd av, med hjälp av ledsagande rektor som visade upp sin skola och den modul som redan finns. Det är intressant att besöka verksamheten och borde vara något vi gjorde oftare… Nu fick vi ju klart för oss av ordförande att det faktiskt ingår i vårt uppdrag att på egen hand besöka och sätta sig in i ärenden som kommer upp.. Och javisst, givetvis… Håller med, men jag kan samtidigt tycka att förvaltningen borde presentera ärenden så det inte finns tveksamheter,, men det är va jag tycker….

Ja vidare så återsamlades vi i kommunhuset och fick en genomgång av fastighetsförvaltningens Gunnar Björklund. Han presenterade en idé om en permanent lösning för norra… Intressant men kanske inte exakt på det stället man skulle önska, men det handlar om gammal byggnad och en vägg som är speciellt vacker i sin konstruktion så statsarkitekten hade en uppfattning om var man skulle kunna bygga, som sagt om detta fanns det delade meningar i nämnden. Men en bra förklaring för att göra historien lite kortare var Björklunds förklaring kring kostnad.

För BUN handlar det om hyres kostnad. En modullösning kostar i hyra ca 1,6 miljoner om året. Och då handlar det om ett treårskontrakt, när de treåring gått kan man välja att ta bort modulerna eller fortsätta hyra dom , beroende på hur behovet ser ut.. En permanent lösning/ nybyggnad skulle kosta ca 1,2 miljoner om året, men då är det en kostnad utslagen på 30 år. Och den byggnaden är där även om elevantalet skulle minska och behovet som är svårt att sia om skulle förändras. Visst på sikt så är det billigare hyra på en nybyggnation, men om vi skulle få ett tapp inom 3 år så är det en lättare besparing att avsluta hyran.. Så i dagsläget känns det som att behovet är akut och innan man gjort en större aktuell översyn av behovet så låter det som att det smartaste vi kan göra nu är att hyra in moduler, för då har vi dom på plats till höstterminen. Nu var detta ett exempel, på vad det kan kosta. I detta ärende står det att beräknad hyra per modul skulle hamna på ca 680 000 kr per år och per modul. Och då ingår etablerings och avvecklingskostnad på 1 miljon per modul. (Kan ev bli mindre om man ställer dom på befintliga moduler då behövs mindre markarbete och mindre el och avlopps kostnader). Och som sagt vi har redan modul på plats som kostar denna hyra. Så om jag uppfattat rätt blir det ca 680 000kr +680 000 kr per år i hyra av moduler på Norra skolan. Och sen skall man komma ihåg att det sker på offentlig upphandling.. Så det kan både bli billigare eller dyrare än uppskattad kostnad.

Detsamma gäller givetvis de övriga skolorna i ärendet, även om jag skulle vilja sett platserna. Vissa delar av nämnden menade att placering av moduler var inte relevant i ärendet utan det måste få vara upp till förvaltningen att sköta detta på sitt sätt och med sin kunskap om vad som blir bäst för skolorna och barnen. Nu delade jag inte riktigt den uppfattningen utan menade att det visst var relevant var modulerna sätts upp.. Jag tar ett beslut som politiker, och kan mycket väl få ta det i en diskussion med en medborgare som tycker att de här modulerna står helt galet och förstör deras barns skolgårdar, då det redan i dag är inskränkningar med redan inhyrda moduler… Det bästa är ju om det går att bygga dom på varandra både kostnadsmässigt och ytmässigt. Och det skulle jag ju helst vilja att man gjorde, men det ville man inte garantera från förvaltningen utan det blir så som ”man” tycker blir bäst.

Ok, tillslut efter mycket dividerande så tog nämnden ett beslut, och jag följde även detta, ( fast lite motvilligt, men inser att det inte får dra ut på tiden) så beslutet blev en enig nämnd…
Barn och utbildningsnämnden beslutar.
1. Att tillfälligt för en treårsperiod förhyra 5 st moduler med placering vid Öxnered skolan, Norra skolan, Granås skola, Rånnums skola samt Onsjöskolan inför höstterminen 2015 samt
2. Att begära av Samhällsbyggnadsnämnden att projektera och upphandla denna beställning.

Som sagt Mulltorp kom aldrIg med i dagens extramöte.. Åtminstone inte under protokollfört möte. Däremot hettade det till, då kristdemokraternas ledamot i församlingen upprördes av ordförandes och hans allierades reservation i ärendet på ordinarie nämndmöte. Och då jag själv ingick i det negativa yttrandet som beskrivs i reservationen, så kan jag bara instämma med kristdemokraten.. Det känns inte riktigt rätt att bedömas på det sätt, då man vill veta mer innan man tar ett beslut som kan komma att kosta stora pengar.

Jag framförde själv att jag efterlyst kostnadsuppgifter som jag inte fått,, och att jag ingår i en nämnd som tagit beslut förut i ärende som genererat stora kostnader och fördyringar,,, jag vill veta mer innan jag tar ett sånt beslut. Kan tex nämna att i strukturutredningen som är daterad 2011 så står det att Mulltorp är sliten och kräver renovering och man uppger en investeringskostnad på 2 miljoner kronor. En renovering idag som vi har att välja på skulle kosta 16,9 miljoner kronor.. ? På 4-5 år har investerings behovet ökat med 14,9 miljoner kronor?

Ok det kan finnas en förklaring att de 2 miljonerna bara handlade om grundskoledelen och att någon investeringskostnad för förskoledelen aldrig togs upp i strukturutredningen… Men detta är inget jag fått någon förklaring i, även om jag sa det på dagens möte,, så satt förvaltningen tyst.

Förhoppningsvis blir jag klokare i morgon för då skall jag till Västra Tunhem och Mulltorp skola och ha en dialog med föräldraföreningen, tydligen skall även tjänstemän medverka också, och då kanske det blir klarare…. Eller inte.

Kategorier:Vänersborgs kommun
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: