Hem > Vänersborgs kommun > Bun 20150119

Bun 20150119

20150119_100415

Mandatperiodens första sammanträde med Barn och utbildningsnämnden var då avklarat. En dag med mycket information, sådan information som egentligen berör nya ledamöter och ersättare, men även är en bra uppfräschare för en som varit med förut.

Vi började tidigt 8:30 och det var beräknat att vi skulle vara klar 16:00. Vi drog över nästan en timma. Så dagen blev lång med mycket info och korta raster (kortare än brukligt, bara för att vi skulle försöka hålla tiden).

Förvaltningschefen informerade om barn och utbildnings förvaltningen.

Förskolechefen presenterade och informerade om förskolans verksamhet.

Grundskolechefen presenterade och informerade om grundskolans verksamhet.

Elevhälsochefen presenterade och informerade om elevhälsans verksamhet.

Administrativchefen presenterade och informerade om den administrativa verksamheten.

Förvaltningsekonomen drog lite snabbt om ekonomernas verksamhet.

Utvecklingsledare Madelene Garwi informerade om en revidering av plan för systematiskt kvalitetsarbete. Och informerade om verksamhetsuppföljning – nuläge, behov och långsiktig organisation.

Löneavdelningen informerade om praktiska saker för oss ledamöter och ersättare, såsom anmälan av personliga uppgifter, ersättningar och arvoden etc.

Kanslichefen informerade om juridiken som berör oss politiker och nämnder. Detta var nog den dragning som tog längst tid. Men skötes på ett sätt som blev både underhållande och informativt, så tiden bara flöt iväg.

Mycket information och presentationer av verksamheter, tjänstemän och politiker blev det. Men vi hade även några ärenden att ta ställning till. Godkännande av kort verksamhetsberättelse 2014, (vilken är den verksamheten i den gamla nämnden, där bla en massa fritidsgrejer ingick tex en skridskohall som sällan har dragit in några pengar).

Vi skulle ta ställning till att begära en ramökning av år budget för 2015 på 22,4 miljoner kronor + 1 miljon till (till en modul som behövs på Granåsskolan i Vargön) alltså 23,4 miljoner. Pengarna räcker inte i skolverksamheten vi har fått 130 nya barn till kommunen som skall ha tillgång till förskola,skola och fritids, och man beräknar att det skall komma ytterligare 130 barn 2015. Detta kostar givetvis, och skall inte den redan hårt ansatta skolan och skolbarnen drabbas så måste vi ha dessa pengar för att klara av verksamheten. Att dessa barn tillkommit beror i stort på anhöriginvandring, (och har inget att göra med asylboendet, de som går i skola där får kommunen ersättning av staten för).

Vi skulle även yttra oss angående en detaljplans ändring, för byggnation av bostäder. Problemet för vår nämnd är att denna nybyggnation kan ev påverka Norra skolan. En massa nya bostäder kan påverka inflyttning av barnfamiljer i ett område där skolan redan är fullbelagd, och det kan även påverka trafiksituationen negativt i området som redan är kaotiskt. Men nämnden ansåg ändå att vi bör vara positiva till nybyggnation, men att man utreder och tar hänsyn till påverkan för vår del.

Det valdes även representanter till lite olika grupper, bla skolmatsakademin.

Utredningsuppdrag gällande  förskole- och skolmat beslutades återtas, beslut om ny delegationsordning, var även några ärenden som vi beslutade om.

Ja, det var lite i korthet om dagen i den nya nämnden. För egen del var det inte mycket nytt, som sagt hade denna roll tidigare fast då som vänsterpartist. Nu satt jag på andra sidan bordet med borgarna, och denna gången var jag ensam, vi har inga fler ledamöter eller ersättare i nämnden. Men Välfärdspartiet fick ett eget rum för att överlägga i, inför beslut… Känns väl sådär att gå in i ett rum ensam och överlägga 🙂

Kul att vara igång igen.

Kategorier:Vänersborgs kommun
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: