Hem > Uncategorized > Dialogträff

Dialogträff

image

I torsdags var jag på dialogträff i Västra Tunhem. Först och främst som politisk representant för Välfärdspartiet,  men också av rent allmänt intresse då jag är uppväxt i bygden.
Dialogträffarna handlar om att kommunens tjänstemän åker ut till landsbygden och har en dialog med de boende. Informerar lite om vad som är pågång, angående ny översiktsplan etc.. samt att invånarna får komma till tals om vad man tycker är bra och mindre bra.
Tjänstemännen i fråga som var på plats och tillika projektledare för översiktsplanen var, Lars Rudström planeringssekreterare på kommunstyrelseförvaltningen och Pål Castell planarkitekt på byggnadsförvaltningen.

Man kan väl lätt sammanfatta det med att även Tunhems borna likt andra landsbygdsorter i kommunen känner sig förbisedd i förmån för Vänersborg stad. Fast i Tunhems fall handlar det om lite mer, man känner att man har större tillhörighet med Trollhättan,  och så har det kanske alltid varit (själv född och uppvuxen i bygden, och skulle jag till ”stan” så va det Trollhättan jag syftade på.. aldrig Vänersborg).

Men frågan är om det verkligen är det bästa som skulle kunna hända om man ritade om kartan. På 70-90 talet, så ja då skulle det nog varit bättre för Tunhemsborna, med lägre skatter och bättre kommunal service. Men tyvärr så tror jag att idag skulle det nog inte göra någon större skillnad, Trollhättan är inte den rika kommun man en gång var, all den stora industri som gjorde kommunen rik finns inte längre.

Men Tunhemsborna är iallafall stolta över sin vackra natur,  sin anrika kulturhistoria, aktivt föreningsliv, sin skola, kyrka och hembygdsgård. Man trivs på denna plats som carl von Linné en gång kallade för paradiset på jorden.

Men som sagt det finns saker som kan bli bättre. Det nämndes bla fler cykelvägar och ett bättre vägunderhåll.  Man efterlyser kommunalt VA och fiber.  En bättre återvinnings station eller något annat alternativ. Man tycker underhållet på skolan är under all kritik.

En sak som diskuterades flitigt  var att det växer igen på sina ställen, och då pratar man om floget. Vägen mellan Bråten och holsby vägen. Svea skog har inga pengar till att undehålla och kommunen röjer i nödfall men släpar det man röjt in på sveaskogs mark så man slipper ta hand om det ”då är det inte kommunens pinne längre om den ligger på sveaskogs mark”. Sen pratades det även om naturskyddsområde. Och då får man inte röra någonting. (vad som är naturskyddsområde i frågan vet jag inte) Tragiskt för det blir inte bra. Det är ju faktiskt ett område (floget och grottorna) drar en del besökare. För hundra år sedan fanns det inte ett trä i detta område. På den tiden var det kalkbrytning längst hela bergskanten. Samt att det eldades både i kalkugnar och för uppvärmning och matlagning. Där kalkbrotten lades ner fick det i princip växa igen.
En del problem är att många träd växer i schifferhögar och har ett ganska ostadigt växtförhållande. De faller hur som helst och blir en ogenomtränglig natur. Samt att det rasar torra döda grenar ner på vägen, och i värst fall ner på bilar som passerar.

Man pratade även om en gammal kyrkväg som går från storeklev till prästeklev. Som en person på eget initiativ hållt efter, fast den börjar bli väldigt dålig i skicket ändå. Denna väg/stig minns jag från min barndom då jag gick hem från skolan några gånger och då gick man där. Detta är en del av bygdens kulturhistoria,  och det tycker jag är väl värt att bevara.

Det var också en del prat om gatubelysning. Man vill väldigt gärna ha kvar det som finns, även om det funnits planer från Samhällsbyggnads nämnden att spara in.

Det var en intressant och trevlig tillställning tycker jag. Och hoppas att det blir fler sådana här tillfällen, även om detta sker just nu för att man gör en ny översiktsplan.  En dialog mellan kommunen och invånarna är aldrig fel. Även om kommunen inte kan trolla så kanske man kan diskutera fram lösningar med de som bor på plats.

Gå gärna in och gilla Välfärdspartiet på facebook.  Där kan du följa oss i vänersborgs kommunpolitik. 

Kategorier:Uncategorized
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: