Hem > politik > Försvarsblogg.. när valtemperaturen skruvats upp.

Försvarsblogg.. när valtemperaturen skruvats upp.

 

2604268_orig

 

Känner mig nöd tvungen att göra en försvarsblogg. En förklaringsblogg som svar på min vän och före detta partikollegas blogg, om valdebatter som publicerades häromdagen. Eftersom han attackerar välfärdspartiet ganska starkt i denna, vilket jag tycker är beklagligt. Men jag vill med detta förklara, vår syn på de debatter som varit. Jag själv satt med i panelen för Välfärdspartiet i skoldebatten på Torpa skolan, och deltog som åhörare i gågatekrysset, där parti ordförande Morgan Larsson företrädde Välfärdspartiet.

Välfärdspartiet har inte fått utrymme att prata om sin politik i de debatter vi deltagit i. Utan dessa har styrts av moderatorer, som av någon anledning (min uppfattning) varit väldigt fokuserad på två huvud rivaler, Moderaterna och Socialdemokraterna. För att ta exempel från skoldebatten, så fick jag en enda fråga från moderatorn, och den handlade om kunskapsförbundet. Vi som blivit kallade till debatten var alla från Barn och ungdomsnämnden (jag var tidigare ledamot i nämnden för vänsterpartiet). Kunskapsförbundet är en gymnasieskole fråga, i BUN pratar vi bara om grundskola och förskola, när det gäller skolfrågor. Och detta var givetvis den uppfattning jag fått och fler med mig att vi skulle debattera. När den gäller just kunskapsförbundet är jag inte insatt, men Välfärdspartiet röstade i mot denna sammanslagning av gymnasieskolan, och anser fortfarande att det inte var en bra ide, utan att det hade räckt med ett avtal med Trollhättan. Men jag tänker inte fördjupa mig mer i den frågan nu. Men faktum är att i denna skoldebatt var den enda fråga jag fick var just denna, och den kunde jag inte svara på, hur trovärdigt känns det.. Kunde givetvis läst på, men ingen stans i kallelsen stod det att vi skulle debattera gymnasieskolan, utan skolan i Vänersborg, kan också tillägga att frågorna i övrigt handlade till 80% om riksdagsfrågor. En jättekonstig lokal kommun debatt.

” Välkomna till skoldebatt!
Lärarförbundet bjuder in alla politiker i barn och ungdomsnämnden att delta i skoldebatten” (text från kallelsen till debatten).

Vidare så går min fd partikollega hårt åt Morgan Larsson (Vfp) i sin blogg. Vilket är samma sak här, en moderator styr, och Välfärdspartiet får heller inte här tala om vad man vill. Moderatorn hade ställt frågan till Morgan före debatten, ”finns det någon stor fråga i detta valet”. Vilket Morgan svarade på att, om man jämför med förra valet så var Arenan en stor fråga, där vi var väldigt aktiva. Och någon så stor fråga finns inte detta val. Vilket resulterade i att moderatorn började med Morgan Larsson och presenterade att Välfärdspartiet har inga stora frågor att gå till val på. Självklart har vi stora frågor. Men när man inte får komma till tals på ett korrekt sätt blir det ganska plumpt tyvärr.

Välfärdspartiet stora frågor.

 • Inrätta en äldreombudsman i kommunen.
 • Sänka åldern för fria bussresor från 75år till 65år och utöka dessa resor till att gälla för resa även inom grannkommunerna
 • Barnomsorg med fler dagbarnvårdare/dagmammor. (idag finns bara ett fåtal kvar i kommunens regi)
 • Väl anpassade barngrupper i förskolan
 • Tillräckligt med personal på kommunens skolor, alla barns behov måste tillgodoses.
 • Tillräckligt med personal för att skapa ett innehållsrikt, harmoniskt och tryggt liv inom äldreomsorgen.
 • Vi stöder kommunens verksamhet med anhörigstöd.
 • En levande landsbygd och småskalighet.
 • Brålanda, Frändefors och Vargön behöver utvecklas.
 • Vi vill verka för en öppen polisstation dygnet runt.
 • Skapa förutsättning för etablering av nya företag.
 • Vi stöder lärlingsplatser.
 • Vi vill utveckla turismen i kommunen, Det vattennära området är en stor tillgång.
 • Förbättra matkvalitén i skola och inom äldrevården.
 • Förenklad och rättvis bygglovshantering.
 • Vi vill ha trygghetsboende
 • Kultur skall beaktas.
 • Vi vill verka för att brott och övergrepp mot äldre bekämpas. (och givetvis mot alla andra grupper samhället också)
 • Förkorta köerna till ekonomisk rådgivning.
 • Förbättra villkoren för funktionshindrade.
 • Avsevärt förbättra samarbetet mellan de politiska partierna i kommunen.
 • Det behövs byggas fler bostäder (hyres och bostadsrätter) (fast lyxbostäder på Sanden kan man ju fundera över, min tanke)

Här är massor av stora frågor. Men inget vi fått diskutera i debatterna. När det gäller hamnfrågan som tex vänsterpartiet har gjort till en ny ”Arena” fråga. Så är vi inte av annan åsikt, än att saken måste utredas grundligt innan man  börjar sätta spaden i marken. Frågan om Gläntan äldreboende så är vi fast beslutna om att den skall renoveras och byggas om, och detta kommer att ske. Någon annan uppfattning har vi inte och det var det vi kommit överens om med andra partier och röstat för.

Att ha ett demens boende där två till tre personer skall dela toalett är inte ok. Jag hörde vid något tillfälle att va då, det är väl inga problem dom kan ju ha blöjor. Ovärdigt, enligt min mening. Självklart skall vi ha moderna och förstklassigt boende för våra äldre i kommunen. Och oavsett om de bedrivs av kommunen eller i privatregi.

Stefan Kärvling kände sig påhoppad av Morgan Larsson för att han uppfattat att Morgan påstod att Stefan sprider lögner i sin blogg. Nu är det väl som så att dessa bloggar (även min) är skrivna av personer och dessa personers uppfattningar. Jag menar min uppfattning är rätt för mig, men kanske inte rätt för någon annan. Morgan har fått en del kritik i Stefans blogg, och de har givetvis varit Stefans uppfattning. Och Morgans är tvärtom. Morgan menar att man måste ta det för vad det är. Att det skulle vara lögn allt Stefan skriver är ju inte riktigt.

Men jag funderar just på den senaste bloggen, där både den ena och den andre får en del skit. Samtidigt som bloggaren skriver. ”Göthblads ogenomtänkta angrepp visar väl också hur desperat han och Folkpartiet är. Göthblad försöker värva röster genom att prata skit om andra partier hellre än att berätta för väljarna vad han själv vill… Fast det kanske var lite orättvist – han vill ju faktiskt mer…” 

Men Vänsterpartiet vill ju inte veta vad partierna vill, utan att väljarna skall se vad dom gjort.??  Känns som Vänsterpartiet lider av en släng av hybris. Vid ett tillfälle skrevs det om att både kristdemokrater och Välfärdspartiet pratat om att stärka samarbetet mellan kommunens partier. Och i samband med detta skrevs det även att detta skulle vara en vanlig grej bland småpartier ”Det kanske är typiska kommentarer från de partier som är allra minst i kommunfullmäktige?” Vänsterpartiets 15% i förra valet har gjort dom till det största partiet verkar det som.

Återigen som så många gånger förr… Min blogg, mina tankar, min uppfattning!!

 

Kategorier:politik
 1. Monica Lange Gunnarsson
  september 1, 2014 kl. 13:30

  Det lät ju lovande med uppräkningen av allt Vfp vill åstadkomma. Men som den tjuriga kärring jag är så vill jag ju då också veta HUR? Kassan är ju inte bottenlös och kommunens överskott räcker ju inte hur långt som helst.
  Att man inte ska se tillbaka på hur partierna skött sig tidigare förstår jag inte. För mig är det som med bilkörning, fokus ska vara framåt men det gäller också att ha koll både bakåt och åt sidorna 🙂

  • september 1, 2014 kl. 19:52

   Givetvis är vi fullt medvetna om att det inte finns hur mycket pengar som helst, (till skillnad från de mer etablerade större partierna). Och givetvis om vi skulle få till allt vi vill så kostar det. Men många frågor tex polisfrågan är inte en kommunalfråga. Men vi tror att om man bara kan bli tillräckligt stora, så skulle det kunna finnas en möjlighet för att kommunen skulle kunna påverka, samt att skulle fler partier i ett samarbete, som har kontakter i riksdagen så skulle det kunna bli en verklighet. Skillnaden lite grann på oss och många andra, är att vi vill, och vi vill verka för. Alla andra lovar, och framför allt nu i valtider. Men en del som vi tror på, är vi helt säkra på att klara med viss omfördelning. Sen handlar ju till exempel bussresor för 65 och uppåt inte bara att VBG står för kostnaden utan att man skulle kunna få till ett samarbete med grann kommunerna. som sagt vi vill jobba för detta, och vi tror på det. Självklart skall man även se bakåt. Inte tu tal om det, jag säger inte det heller, utan det handlar mest om formuleringen i bloggen som jag försvarar oss mot. Ena stunden attackeras välfärdspartiet och andra för att sedan vara sur över att andra kritiserar sitt egna.

 2. paj
  september 9, 2014 kl. 16:51

  vill ni också rubba konkurrensen mellan privata företag genom att subventionera tillex. en företagskaj i vargön ?

  • september 10, 2014 kl. 10:22

   Nej, det vill vi inte. En kaj i Vargön känns just nu som nånting som kan eller rättare kommer att bli en dyr affär. Vi röstade nej till inriktningsbeslutet. Partiet bestämde sig på ett medlemsmöte att inte stödja detta, pga många osäkra faktorer. Bla miljön. Vi vet att mycket skit har läckt ut både från holmen och aloys. Och som allt annat, så länge man inte rör i skiten så är det lugnt. Sen undrar jag, bara min personliga tanke. Aloys?? I ett sverige som håller på att avindustrialiseras, hur länge finns Aloys kvar? Holmen gick med 400 miljoner i vinst när det lades ner. Nä, för osäkert. Sen har vi den andra delen… Lilla vassbotten (sanden) dagens hamn. Givetvis om man vill bygga hus på den marken, så behöver ju hamnen flyttas. och när det gäller den vansinniga planen från de största partierna, så har vi inte diskuterat frågan i partiet, än. Men rent spontant och en vild gissning, så kan jag nog säga att vi vill inte bygga några lägenheter i detta område, mycket av samma skäl som kajen i vargön, miljöaspekten. Och då blir det ju helt onödigt att flytta hamnen. Givetvis vill vi också att vargön skall utvecklas och att det skall bli fler jobb, men det är inte rimligt att lägga stora okontrollerade summor på nått som är så ovisst, som en kaj.

 3. paj
  september 10, 2014 kl. 12:05

  ett bra politiker svar . men jag ställer frågan på ett annat vi då . är det enligt er rätt att ge enskilda företag stöd ?

  • september 11, 2014 kl. 14:08

   Rädd för att du kommer tycka detta svar också är politikersvar. Först skall jag säga att vi inte diskuterat den frågan i partiet, men för att ge ett något vettigt svar på din fråga, så tog jag en snabb diskussion med partiledare Morgan Larsson. och det vi kom fram till, utan att behandlat frågan (som vi har för avsikt att göra) så säger vi så här. Rent generellt, Nej, vi tycker inte det är ok att ge enskilda företag stöd (om det är ekonomiska stöd/ subventioner du menar). Ett enskilt företag bör ha såpass bärighet att det skall klara sig själv. Sen kan man ju givetvis se det på en annan aspekt där ett företag skulle kunna generera pengar tillbaka till kommunen i form av arbetstillfällen, men då måste det också handla om tillräckligt för att det skall betala sig i form av skatteintäkter. Men det är väl något man får ta om det skulle bli aktuellt.
   Jag kan ta ett exempel, som å ena sidan inte är riktigt samma sak, men ändå ganska lika. Jag satt tidigare med i BUN, och ett antal ggr har det kommit upp saker som är orättvis behandling av föreningar, t ex Tennisklubben i Vbg ville ha 70,000:- till hjälp med att anordna en tennistävling för ungdomar, (ungdomar från hela europa). Detta blev genomröstat med ett avslag, de fick inga pengar. Däremot fick ett bandylag i VBG stöd och även tillgång till anläggning och även intäkter för att anordna ett VM, ett VM i den stora sporten Bandy, (ursäkta det nedslående ordvalet, men jag är ingen fantast av denna i världen sett väldigt liten sport) I detta exemplet menar jag att det är lite samma sak, varför skall någon särbehandlas varför får inte alla stöd?? Och lite samma är det i företagande kan jag tycka, skall man hjälpa någon så får man väl i såfall hjälpa alla??

   Ett ganska tomt svar egentligen, och jag vet inte riktigt vad du är ute efter. Men det är väl på ett ungefär det vi har att svara på frågan just nu.

 4. paj
  september 11, 2014 kl. 15:12

  hm du jämställer ideella föreningar med företag ? är det så jag skall uppfatta det . Vart jag vill komma är ytterst er syn på vad en kommun får göra enligt er tolkning av kommunal lagen .
  typ är det rätt att ha eget bageri som subventionerat konkurrerar med privata dito . skall kommunen äga fastigheter – företag som inte an
  vänds i daglig verksamhet

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: