Hem > politik > Bra och trygg vård oavsett vem som driver den.

Bra och trygg vård oavsett vem som driver den.

Brålanda vc

”Du ska kunna lita på din vårdcentral. Konkurser och vinstjakt hör inte hemma i välfärden.” skriver vänsterpartiet på sin facebook sida, med anledning av att det privata vårdföretaget Hälsoteamet som har vårdcentraler i Jönköpings län har gått i konkurs.

Jönköpings nytt skriver igår ”Hälsoteamet tog i vintras över konkursade Familjeläkarnas vårdcentraler i Jönköpings län, det handlade om fyra stycken. I Mullsjö. Gislaved, Smålandsstenar och Anderstorp. Enligt P4 Jönköping drabbas nu ett 50-tal anställda och cirka 6000 patienter.
Anledningen till konkursen ska enligt konkursförvaltaren som radion pratat med vara att vårdcentralerna tvingats ta in dyra hyrläkare. Vårdföretaget ska ha ett ekonomiskt underskott på över tre miljoner kronor.”

Jag funderar lite kring detta. Det är klart att jag i grund och botten inte gillar vinster i välfärden, om det är så att det bedrivs vanvård etc och att det tas ut vinster som skickas till skatteparadis.. Finns väl ingen normal människa som gör det?? eller?

Nä, jag gillar inte vinster i välfärden, men jag vacklar och gjorde det även som medlem i vänsterpartiet. En av många anledningar att jag gick ur..

Om alternativet är nedläggning som i en del fall i vårt område, så måste man ändå fundera över det kan jag tycka. Min egen vårdcentral Brålanda drivs idag av medpro. Jag för egen del upplever en uppryckning av vårdcentralen i deras regi. Innan var det en katastrof. En tid besökte jag vårdcentralen ganska frekvent, och aldrig fick jag prata med samma läkare, ständigt nya, ”stafettläkare”. Kändes sådär, när man ändå var inne i en period med många besök, och att man varje gång fick dra samma historia. De gånger jag nu besökt vårdcentralen har jag faktiskt träffat samma person. Jag tycker ändå att det är ganska viktigt.

Man måste nog se från fall till fall. Och med tiden kommer säkert lycksökare och riskkapitalister att försvinna från den marknaden, tror jag. Det är inte så lätt att tjäna pengar och driva en vettigt vårdcentral.. Är man inte bra byter folk och man får en vikande patient krets. Och då blir det ju inga vinster..

Som sagt är nedläggning alternativet, så ser jag positivt till privata aktörer som driver verksamheten vidare.  Och privata läkar mottagningar har ju alltid funnits. Om man nu ska se det så. Kanske inte riktigt samma sak, men ändå.

Om man lägger ut nått på entreprenad om det så handlar om åldringsvård och omsorg eller vad det nu kan vara, så måste man även följa upp och kontrollera. Man skriver avtal som entreprenören förbinder sig att följa. Då måste det även följas upp, att det verkligen sker. Har dom rätt personal som vi kommit överens om etc. Sen bör man ju självklart också kontrollera vad det är för entreprenör. Klarar dom detta? Vad har dom gjort tidigare??

Tar exemplet Brålanda och Carema (Vardaga). Missförhållanden och anmälningar. När kommunen satte press på dom så gjordes en uppryckning och idag är iallafall min uppfattning att boende och anhöriga är nöjda. Visst det finns säkert undantag, men i det stora hela så verkar verksamheten fungera. Och fungerar det varför då ta det tillbaka till kommunen? Om det kontrolleras utifrån och görs tillräckligt ofta, så ser jag inga problem. Och skall vi prata kommunala verksamheter så är det inte så fruktansvärt längesedan det larmades och debatterades om dålig vård och vanvård inom även den kommunala vården. (tillägg, jag pratar om den kommunala generellt, inte att förknippa med Vänersborg). jag tar upp några exempel i en äldre blogg jag skrev när Carema va i hetluften Vanvård inget nytt En blogg från 4 december 2011.

Att man sen försöker driva ett företag med vinst är ju inte direkt någon konstighet, finns ingen som bedriver verksamhet som välgöring, kommunen har också vissa krav att det skall gå runt och så även landstinget.. och där sitter också chefer och tjänar stora pengar.. Alltid nån som tjänar. Oavsett.

Kan man garantera en trygg vård som privat aktör så har jag inga problem med det.

Men givetvis återigen för att vara övertydlig,  jag gillar inte vanvård och missförhållanden medans något riskkapitalbolag plockar ut stora vinster, jag gillar inte vanvård och missförhållanden även om det sker utan vinst.

Kategorier:politik
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: