Hem > Högskolestudier > Lite grupparbete och lite kritiskt tänkande..

Lite grupparbete och lite kritiskt tänkande..

Högskolan Väst 20121130

Idag försökte jag jobba hemma.. skulle sätta samman en analys. Vårt grupparbete i OGL kursen. Åter uppstår problem, jag tänker negativt, och inte objektivt. Har svårt att lägga band på mig. Men måste. Jag skulle analysera utifrån de två första kapitlen i boken Samspel i grupp av Björn Nilsson (2005). Individen (och gruppen) samt Gruppen (och individen).

Jag har fördjupat mig i kapitlen, och skall sedan utifrån detta fundera hur det funkade i vårt exempel, vi har valt en organisation från vårt tidigare arbetsliv på SAAB. Tanken var att vi skulle skriva en halv A4 var rörande det vi analyserat genom våra kapitel i boken. Jag klarar inte av detta utan mina två kapitel blir 1 och en halv A4… Blir väl antagligen att gallra lite när vi väl skall sätta ihop det.

Jag funderar lite kring kritiskt tänkande.. Helt omedvetet börjar jag uppenbarligen se kritiskt på sånt som jag inte brytt mig så mycket om förut.. Visst i mitt fackliga uppdrag och även i mitt Vänsterpartistiska engagemang, så har det alltid funnits en viss kritisk ådra.. Men det känns ändå som att det börjar hända nått. Exempel, idag satt jag och tittade i Facebook, och ser en bild/länk som en bekant delat. Det handlar om att Fredrik Reinfeldt satsar i kommande budget på mer pengar till invandrare, samt att invandrare skall få låna pengar som de sen inte behöver betala tillbaka, skattebetalarna får ta detta… ”Tycker du inte detta är ok? dela”.

Helt plötsligt kommer jag på mig själv att försöka googla på ”nyheten”, men nä.. inget svar från någon av de etablerade nyhetsforumen. Bara högerpopulistiska sidor. Jag går även in och kollar budget för 2013, men nä inte där heller, visst pengar till integration finns, men inget om att staten skall satsa extra på ”invandrar lån”..

Jag söker upp CSN, och visst det finns lån som är knutna till nyanlända invandrare, ett lån som är satt upp till max 35000:-

Från CSN,s hemsida.. ”Om du är flykting i Sverige, kan du få låna pengar av CSN för att köpa möbler och köksutrustning (hemutrustning) till ditt hem. För att ha rätt till lånet måste du bland annat omfattas av ett flyktingmottagande.”

  • Om du bor i en möblerad bostad eller är inneboende, får du låna maximalt 5 000 kronor, oavsett hur många personer ni är i familjen.
  • Om du bor i en omöblerad bostad, får du låna 15 000 kronor om du bor där ensam.
  • Om du bor i en omöblerad bostad tillsammans med andra, får du låna 15 000 kronor samt 5 000 kronor för varje familjemedlem förutom dig. Det maximala belopp som du kan få låna är 35 000 kronor.

”De två första åren behöver du inte betala något. Om du inte kan betala efter den tiden kan du ansöka om att få göra uppehåll med betalningen under ett år (anstånd) eller att få betala mindre varje månad. CSN skickar med en ansökningsblankett för anstånd första gången vi skickar räkningar till dig. Du kan också beställa blanketten på Mina Sidor – Hemutrustningslån eller genom att kontakta CSN. Tänk på att räntan räknas under den tid som du har anstånd. Ditt lån kommer alltså att öka om du inte betalar något.”

Finns visserligen en liten sak som man kan tolka till det man säger i artikeln.. ”Kan lånet tas bort? Ja, om vi bedömer att du inte kan betala tillbaka lånet. Det kan exempelvis bero på att du har en sjukdom eller en funktionsnedsättning. När vi bedömer om lånet kan tas bort, tar vi även hänsyn till din inkomst.” Men det det finns ju faktiskt en hel del som måste bedömas först.. Det är inte bara så enkelt att man får låna utan att betala tillbaka..

Ok.. En höger populistisk sida på nätet, sprider alltså en tolkning av hur dom ser på det. Folk läser denna tolkning utan att kritiskt läsa det, och tycker att det är förjävligt, vilket resulterar i att de sprider det vidare på facebook. Man har här nått sitt syfte.. Och ju mer man sänder dessa inte helt korrekta upplysningar, ju mer sanning blir det bland gemeneman, För man har ju läst detta nånstans..

Jag kan också se vinsten man gör här, när man vill nå ut med budskapet på det här sättet, man sätter ut det som en tidningsnotis, man skyltar inte med stora bokstäver var ifrån notisen kommer, människor uppfattar det som trovärdigt i en hast, utan att kritiskt bedöma sanningshalten. Man gör en större vinst på detta än som andra högerfalanger håller på med att affischera elskåp etc ute på stan.. med kritiska budskap och starkt deklarerande av sitt namn.. Sådana affischer försvinner bara förbi relativt obemärkt..

Intressant hur man smått förändras i sitt tänk, jag har som sagt inte brytt mig så mycket förut…

Kategorier:Högskolestudier
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: