Hem > Högskolestudier > Introvert, lagom vänlig, samvetsgrann, orolig, tänkare.. Jaha??

Introvert, lagom vänlig, samvetsgrann, orolig, tänkare.. Jaha??

Högskolan väst 20121120

Dagens skoldag var en mycket givande och intressant dag. Som jag skrev igår ”jag kommer att se fram mot mina möten med läraren, han som är riktigt slängd i ämnet psykologi. ”Universitetsadjunkt i psykologi, Universitetslärare i psykologi samt Filosofie Magister i socialpsykologi” 

Ämnet idag (OGL) , grupp psykologi.. en mycket inspirerande förmiddag, där den gode universitets adjunkten gick igenom en massa intressanta saker, tex Norm/normalt..

Och att Normalt är nästan starkare i vårt medvetande än både regler och lagar. Vi vill gärna som människor klassas som normala och att vi är inom norm.. Kanske lite typiskt svenskt.

En sak som kan upplevas onormalt i en grupp kan verka normalt i en annan, detta beror naturligtvis på gruppsammansättningen..

Vi gick igenom något som kallas ”The big five” och då handlar det inte om stora jakt trofeer i afrika, utan fem olika faktorer som man skall ta hänsyn till när man analyserar en människa.

* Extroversion/introversion (var hämtar du din energi) En extrovert människa är utåtriktad och gillar att ha mycket omkring sig hela tiden. Medan en introvert är mer inom sig själv och tycker att det kan vara skönt att vara ensam ibland och fundera.. Typ..

*Känslomässighet/neuroticism

*Sammvetsgrannhet/conscientiousness

*Vänlighet/ agreeableness

*Öppenhet/opennes

Av dessa fem kan man bedömas med hjälp av olika frågeställningar och sedan utvärdera och få fram hur man är som människa, vi gjorde en liten snabb test, och givetvis redan innan vi gjorde testen så visste jag nog var jag själv skulle hamna.. Jag vet att jag är inte bara ganska utan rätt mycket introvert.. Jag gillar att fundera mycket, sitta på egen kammare och skriva ner tankar, utsätter mig sällan medvetet för fara eller onödigt spännande saker.. Så visst jag har ganska bra koll,, men det var ändå ett väldigt intressant ämne..

Efter lunch blev det grupparbete.. Vi är uppdelade i olika grupper, för att jobba tillsammans och komma fram till en gemensam examination när kursen är klar.. Jag gillade detta grupparbete (fast jag egentligen i normala fall avskyr grupparbeten, inte så att jag passar dåligt in i en grupp,, inte det.. men när det gäller olika grupparbeten i skolform har jag aldrig vart någon entusiastisk grupparbets människa).. Men detta grupparbete kändes bra, och att starten ändå blev så lyckad, så känns det rent spontant att det kommer att rulla på mycket bra.. har stora förhoppningar kring detta..  KUL!! Och tiden flöt på i raskt tempo, och helt plötsligt var klockan 16:00 och det var dags att avsluta och åka hem..

Jag hade en känsla innan skolan började, att det skulle bli lite jobbigt för en fd facklig och kollektivare att komma in i detta, när flera av de andra deltagarna är fd chefer och tjänstemän.. Men känner rent spontant att vi ändå är på samma nivå, och att alla inser att vi sitter i samma båt. Så än så länge är det inga bestämmande tendenser från en viss del av klassen utan alla är lika…

Åter en liten panik känsla.. Fick ytterligare två böcker i dag.. Många böcker kort tid.. Hur skall man hinna med??

 

Kategorier:Högskolestudier
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: