Hem > Vänersborgs kommun > 2 saker..

2 saker..

Vi hade ett BUN (barn och ungdoms nämnd) möte förra måndagen i Vänersborgs kommun. Tänker inte orda så mycket om det egentligen, min vän Stefan Kärvling har bloggat det  som i stort behöver rapporteras, bla BUN 15 oktober (1) och BUN 15 oktober (2) om man skulle vara intresserad (klicka på det understrukna och ni länkas automatiskt vidare).

Nä, Kärvling har fått med det mesta, så det är inte mycket jag tänkte skriva om. Men, jag har funderat på två saker.

1. I det som Stefan bloggar om i BUN 15 oktober (2).. Vår moderata ordförande försöker avbryta en ledamot hon nyss gett ordet, ledamoten försöker gång på gång att förklara att han inte är färdig, utan vill prata till punkt. Ordföranden säger då, ”Det är mitt möte”… ”MITT”?? Ok, att hon som ordförande skall leda mötet det är solklart. Men att i nån form av egocentriskt maktfullkomlighet, förklara att det är ”hennes” möte, och att hon bestämmer vad som skall sägas, kan jag tycka är fel.. oavsett vad personen som begärt ordet har att säga fel eller rätt, så måste man få prata till punkt, så har jag åtminstone fått lära mig att god mötes ordning är. Jo jag hänger upp mig lite på just det där ”MITT” möte.. Va gör vi andra där då?

2. Vi fick även svar på en fråga jag sedan länge funderat på. Arenan.. Den skall ju vid årsskiftet tillfalla samhällsbyggnadsnämnden, detta är något man jobbat med sedan valet och maktskiftet. Jag har i min enfald inbillat mig att, jo det skulle nog bli det bästa, för då sysslar den nämnd och förvaltning  som kan sådana här saker med just förlust maskinen Arena Vänersborg. Och att vi skulle slippa detta i vår budget. Men så är ju icke fallet, och det kunde man ju faktiskt räknat ut om man tänkt till lite.. Vi får betala hyra till samhällsbyggnadsnämnden. Alltså blir vi inte av med kostnaden, utan det enda som sker är att det blir en annan nämnd som tar beslut om inköp av tex gardinerna, men vi får betala. När det gäller hyra så finns det tveksamheter när det gäller annan hyra som vi betalar i tex skolbyggnader. Visst jag köper förvaltningens förklaringar i stort, för jag är ingen ekonom, jag kan inte sånt som hyres sättningar etc. Men det finns andra som kan, som till o med är utbildade i ekonomi och som var starkt ifrågasättande till hyres förklaringarna i medborgardialogen kring skolorna, skall tilläggas att de inte jobbar inom kommun utan är föräldrar till barn som ev skulle bli drabbade av skolnedläggningar.  Jag minns diskussionerna i Västra Tunhem, där en mycket duktig och påläst kvinna hade väl uträknade uppgifter och var starkt ifrågasättande.. Det finns frågetecken, och jag är rädd för att det blir dyrt för vår nämnd. Moderata ordförande sa att dom måste prata med oss först innan dom höjer hyran. Så dyrare skall det inte bli.. Men jag är nog skeptisk…

Kategorier:Vänersborgs kommun
 1. Roy Andersson
  oktober 24, 2012 kl. 06:15

  Beslut i Samhällsbygnadsnämnden ger en faktisk kostnad för Arenan. Den liger till grund för hyran. Och hyran tvingas BUN betala utan att kunna påverka besluten. BUN är fast i saxen. Det enda BUN kan göra är att uppmana Samhällsbygnadsnämnden att ha en massa evenemang (som inte berör BUN) och ta in stora hyror på dessa och samtidigt kan BUN minska de timmar man hyr.
  Men om BUN ,dvs bandyn, hårdbokar Arenan och nästan är ensam hyresäst, så sitter ni med hela kostnaden. Flytta ut bandyn efter VM och spara 20 millioner. Så kan kommunen göra vad dom vill med Arenan.

  • oktober 24, 2012 kl. 06:43

   Tyvärr så är det nog så att vi ”BUN” skall ha hand om allt gällande evenemang i Arenan, och SBN bara själva byggnads skötseln..

 2. KEL
  oktober 24, 2012 kl. 07:42

  Kan det upprättas en fritidsnämnd så att det kan fokuseras på kärnverksamheten = skolan i Barn o Ungdom?

  • oktober 24, 2012 kl. 07:53

   Skulle kanske kunna vara nått.. Förr om jag inte är helt felunderrättad så ingick sådant som fritidsverksamhet i kulturnämnden.. Men antagligen så ansåg man att BUN skulle ta tillvara ungdomars intresse både under skoltid och fritid,, Å det är klart att det kanske ligger nått i det, ”ungdomars intresse”.. Men vad har ungdomar för intresse av hem o inrednings mässor, äldremässor, ladys naight, Bandy VM etc etc.. Övriga evenemang som inte har med skolungdomar att göra borde gå under annan nämnd.. kan man tycka.

 3. oktober 24, 2012 kl. 09:41

  BUN får väl tuffa till sig mot fastighetsägarna.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: