Hem > Vänersborgs kommun > Väne-ryrs skola (2)

Väne-ryrs skola (2)

Läste igår UA,s kommentar i TTELA. Angående att välja sina ord. Hon menar på att ordförande i barn och ungdomsnämnden i Vänersborg är dåligt påläst, gällande Väne-ryrs skola.

Men jag påstår motsatsen, Lena Eckerbom Wendel (M) är mycket väl införstådd med hur saker har hanterats i Väne-ryr. Men hon väljer att bortse från den fakta bilden. Utan väljer hellre en fakta bild som följer hennes och förvaltningens syfte. Anledningen till att jag påstår det är att, jag var på samma möte med henne i Väne-ryr för ca 1,5 år sedan, där vi alla samtliga deltagare fick ta del av en verksamhetsberättelse som förklarar hela situationen. Den är Lena Eckerbom fullt medveten om, och hur rektor och tjänstemän tagit beslut som tillslut resulterat i att det blivit en ohållbar situation att bedriva en skola.

Lena hänvisar till historiska siffror om hur föräldrar valt bort skolan, till förmån för andra skolor i tex Trollhättan och Uddevalla.  Tex 2011 valde 4 elever annan skola i Vänersborg och 9 elever annan skola i annan kommun.. (2011 lades verksamheten ner av rektor, inte konstigt att man valde andra skolor, det fanns ju liksom inget alternativ). Å siffrorna för tidigare år talar också om att man valt bort skolan i Väne-ryr. Och det är klart tittar man bara på de siffrorna så är det ju så att man valt bort skolan. Men enligt föräldrarna och den fakta som vi fick ta del av för 1,5 år sedan talar om, klart och tydligt att det är ingen som valt bort Väne-ryr frivilligt, utom något enstaka fall..

Vi skall också komma ihåg att upptagningsområdet till skolan sträcker sig så långt som till både Brätte och Båberg, och det är klart att bor man 500 meter från en skola i Trollhättan, så väljer man säkert den i stället för att köra barnen flera kilometer/mil åt andra hållet, samtidigt som man kanske har arbete i Trollhättan.. Vi har ju fritt skolval nuförtiden, och det får man väl acceptera.. Men å andra sidan, bor ju folk på andra sidan gränsen som skulle kunna tänka sig att lämna barnen i Väne ryr. (Fick info i söndags om att en familj i Lilla Edets kommun, ville att deras barn skulle gå i Väne ryr, men fick nobben av Vänersborgs kommun, då man ansåg att de får välja sin egen kommun. Vänersborg var inte intresserade???)

Jag kan hålla med UA, att man skall nog välja sina ord. Men håller inte med om att ordförande i BUN inte skulle vara påläst.

Vad är skillnaden på Väne ryr och andra småskolor i kommunen som vissa partier jobbat för? En fråga UA ställer i sin artikel. Och det är nog så enkelt som att verksamheten är redan nedlagd. Precis som Sundals ryr. De andra skolorna i kommunen har verksamhet kvar. Underlaget i Väne ryr är skralt i dagsläget, även om förflyttningarna gjorts mot föräldrarnas vilja. 10-11 elever är för lite för en hel skola. Blir isåfall Vänersborgs dyraste elever.. Därav är det nog så att Väne ryr inte prioriteras lika som de andra skolorna..

Och sedan säger hon i sin artikel, att politikerna borde åka dit, och prata med föräldrarna, om de nu hittar hit… För egen del har jag som ledamot i BUN och Vänsterpartistisk representant vart där två gånger de senaste 1,5 året.. senast i söndags (läs Väne-ryrs skola  samt en äldre blogg från första mötet i Väne ryr Hur många barn är en tillräcklig klass). De kanske inte är så mycket, men samtidigt tycker jag att de träffar jag deltagit på vart värdefulla för mig och min insikt kring skolan. Och vi har inte gett upp än, men som min partikompis Stefan Kärvling (V)  sa i söndags.. Det är upp till invånarna och föräldrarna i Väne ryr om det skall återstartas en skola. Vi har gjort vad vi kan just nu, med att få till en undersökning som tömmer ut hela ämnet, och visar om det kan bli en återtstart eller inte. Föräldrarna måste välja Väne ryr, annars blir det svårt att övertyga och få med sig alla på tåget..

Så till sist, ”Nu har vi en arena. Och då får vi göra det bästa av situationen, och det kommer att kosta, men det får vi ta för den står ju där” En vanlig kommentar jag hört många gånger under de snart två åren jag vart med i det politiska.

När kommer jag få höra denna kommentar? ” Nu har vi en massa skolor, då får vi göra det bästa av situationen, och det kommer att kosta, men det får vi ta för skolorna står ju där”??

Och till det hör också att skola är lagstadgad, det är inte evenemangshallar, idrottsanläggningar eller bandyarenor eller vad man nu vill kalla det för..

Kategorier:Vänersborgs kommun
 1. Monica Lange Gunnarsson.
  september 26, 2012 kl. 09:29

  Tack för att du så målande beskriver det säkert många känner. L EW väljer det som passar henne och hennes linje i dom flesta lägen och kör på utan större funderingar på vilka konsekvenser det får. Som boende i Sundals-Ryr kan jag se att här har föräldrarna aktivt valt bort skolan för barnens bästa i många fall. Fritids låg i Brålanda och många barn fick alltså lämnas där för att sen åka buss till skolan och sen ev åka tillbaka till Brålanda för slöjd eller gymnastik. Man avslutade skoldagen i Sundals-Ryr och bussade sen tillbaka till Brålanda för Fritids på eftermiddagen. Även om jag mer än gärna hade haft skolan kvar så är det svårt att vara kritisk mot andra föräldrar som ställs inför sådana val.

 2. Roy Andersson
  september 27, 2012 kl. 19:11

  Vi har lärt oss hur LEW arbetar sedan den tidigare skoldebatten. Helt rätt Magnus och Monica. När man sett flera gånger hur ALLA ”beklagliga misstag” händelsevis alltid är i den riktning som LEW önskar så är det bara att inse att det rör sig om helt medvetna blålögner.
  Detta och det faktum att hon mellan sammanträdena i BUN styr förvaltningens tjänstemän och sedan -med flera lögner- försöker minska den demokratiskt valda BUNs beslutsområde och öka förvaltningens innebär att hon vill styra mer än hon har demokratiskt mandat för
  M+Fp+Kd har inte fått väljarnas stöd till någon majoritet. Då skall heller ingen försöka styra med trix och komandon. Man förhandlar och resonerar. Hennes uppträdande visar att det är dags att BUNs majoritet lär henne att niga sött och ge förslag, inte order.

 3. Hans Larsson
  september 28, 2012 kl. 17:48

  Jag var också närvarande vid mötet i Väne-Ryr, men kan inte säga att jag uppfattade att det fanns några som helst motsättningar hos de deltagande politiker som närvarade. Har förmodligen inte den vana att uppfatta nyanser som man kanske lär sig i maktens boningar.
  Det fanns lite olika befarelser om hur de olika partierna kommer att agera och vi fick en lektion i taktiska drag. Skit samma, skolan skall öppnas! Det handlar inte bara om föräldrar till skolbarn som anser detta, det är en sak för hela samhället. Samhället skall leva och barnen skall inte behöva tillbringa mer än den kvarts resande som det tar att infinna sig i skolan. Att man flyttar till högstadiet i Vänersborg må vara, men för att få samma chans
  som andra barn, som slipper tröttande resor, stå och vänta på buss i ur och skur, så skall skolan åter öppnas. Allt annat är otänkbart och behövs det kommer vi att mobilisera samtliga innevånare här och kräva rättvisa. Nog snackat!

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: