Hem > SAAB > Dax att komma till insikt….

Dax att komma till insikt….

Dags att komma till insikt. 13 Juni stod det klart, det ny bildade företaget NEVS köper SAAB Automobils konkursbo.

Jag hade kanske haft en annan önskan. Och jag kanske hade haft en helt annan önskan om hur lång tid detta skulle tagit.

Jag ser det från mitt håll, rent arbetsmässigt. Jag skulle helst sett en annan aktör som köpare, för att förhoppningsvis jobben skulle säkras i vår region. Jag hoppades in i det sista att vi (SAAB arbetare kollektiv sidan) skulle få komma tillbaka snarast. Att det sedan drog ut på tiden, och med det att återstarten förskjuts var ju inget bra.

Jag läser ganska mycket bloggar i ämnet SAAB, och kan konstatera att vi har lite olika syn på situationen. De flesta jag läst ser mest till märket SAAB, (SAAB fantaster). För mig och det jag bloggat om kring SAAB handlar det mer om jobben och arbetstillfällen i vår region. Jag menar, för mig spelar det ingen roll vad vi bygger för bilar, men givetvis känner jag för varumärket inners inne, det har ju liksom vart en del av mitt.  Våra bilbyggare i forna SAAB är av världsklass, och kan göra ett kanon jobb med vilket märke som helst,,, tex Lotus eller SsangYong..

NEVS har presenterat en grov affärsplan. Mycket grov.. Och den bygger enbart på El bils tillverkning. Man förklarade tydligt på presskonferensen att de som behövs är ingenjörer och tjänstemän. Alltså inga kollektivare, åtminstone inte i en närtid. Vilket innebär att vi som Metallare inte kommer att få jobb de närmaste åren på Stallbacka, om det nu överhuvudtaget blir nån framgång för NEVS.

Tanken är säkert fin, och ideèn kanske kan bli en fantastisk sak i framtiden.. Men det kan man inte sia om i dagsläget. Tvärtom så förkastar all expertis och motorfolk El bils konceptet. Det finns alltför många MEN och OM..

Jag tycker nog att det är lite märkligt när folk av olika dignitet lovordar och gläds åt NEVS köp. Kommunalrådet i Trollhättan, vår forne Metallbas på SAAB, Paul Åkerlund tycker att det är fantastiskt, och utropar ”NU KÖR VI”.. Jo visst, något är bättre än inget.. Men han kommer få många tuffa år framför sig innan arbetstillfälle läget stabiliserar sig i området. IF Metall uttrycker också glädje över det som sker, och detta kommer gynna arbetstillfällena?? Jag ställer mig frågande.. Och jag ställer mig samma fråga som jag gjort hela detta året.. Vad gör IF Metall?? Alltså centralt, för att ta tillvara på sina medlemmars intresse. Stefan Löven sa att han och IF Metall skulle göra allt som stod i deras makt för att rädda jobben.. Detta sades vid konkursens inledning, och sen blev det alldeles tyst…

Jag har sagt hela tiden, att vad som än händer på stallbacka så är det bra för arbetsmarknaden i regionen.. Men det verkar som jag fick fel.. Åtminstone de närmaste åren. Även underleverantörs spectrat har uttalat sig negativt till NEVS affären, och talar om i princip noll i ökade arbetstillfällen inom deras område.

Som sagt dags att komma till insikt, även om man i sin enfald inbillat sig att man skulle kunna komma tillbaka till Stallbacka igen. Det blev inte så.. Visst, jag började inse redan i våras vart det lutade. Men den 13 Juni blev det spikat. Och nu får vi försöka ta tag i vår situation på allvar. Många har redan lyckats få nya jobb. Statistiken talar på runda slängar 600 SAAB kollektivare som fått ny sysselsättning.. Men just det, här får man höja ett varningens finger.. En del i statistiken är sommarjobb, visstids anställningar på allt från 3 – 6 månader. Hur ser det ut till hösten?

Anställningar i bemanningsföretag som servar VOLVO med personal. Hur ser det ut nästa år när Uddevalla läggs ner, och den personalen skall ha jobb, och har blivit lovade anställningar i VOLVO personbilar. Mmm.. oroväckande.

Men man skall väl kanske inte måla fan på väggen helt.. Jag kan ju ha fruktansvärt fel i mina misstankar.

Men jag har slutat tro… och kommit till insikt.

Kategorier:SAAB
  1. Johan Engman
    juni 26, 2012 kl. 16:53

    Jag är liksom du lite skeptisk till NEVS. Men någon som har miljarderna för köpet borde rimligtvis ha en plan för köpet. Ingen vill ju kasta pengar i sjön. Men att 5000 jobb skulle skapas på Stallbacka igen direkt, det hoppades jag naturligtvis på, även om jag i all ärlighet inte ens lyckats lura mig själv. Frågan är vad som vore ett bättre alternativ? Jag har funderat, utan resultat. Varför gick inte alla SAABare samman och köpte bolaget? Det hade ju inte blivit många kronor per person. Jag tror nog NEVS gör det bästa av situationen, och gör det bättre än vad Sverige hade gjort det som ägare. Jag hade iallafall inte varit(ens i form av medborgare) intresserad av att vara delägare i ett företag som kräver såpass mycket för att bli vinstgivande igen. Eller, borde staten köpa alla konkursmässiga bolag? Jag följer din blog med stort intresse, och håller med dig i mycket, men detta inlägget tycker jag nog var väl kritiskt mot i stort sett allt.

  2. juli 29, 2012 kl. 11:43

    Instämmer med Johan Engman. NEVS gör det bästa utav situationen.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: