Hem > Vänersborgs kommun > Skäms på mig…

Skäms på mig…

Jo, här sitter jag och skäms… För att jag som ledamot i barn och ungdomsnämnden inte tar ansvar för våra barn och ungdomars utbildning i kommunen. Utan det enda jag vill är att det parti jag representerar (V) skall ta extra röster och kryss nästa val.

Det var ungefär så vi bemöttes i måndags då vi hade ett extra BUN möte, för att kommunstyrelsens arbetsutskott ville ha förtydligande angående det förslag kring skolorna i kommunen som vi oppositions partier röstade igenom.

Förtydligande..??? Vi kom överens om att i de skolor som det bedrevs verksamhet i skulle få vara kvar.. Va e det med det som är svårt att förstå? Men tydligen ville man ha förtydligande. Och då gjorde vi ett förtydligande som till o med blev så förtydligat att endast en skola avvecklas omedelbums och det är sundals ryr.. Detta förslag som vi nu röstade igenom med förtydligade, blev nått som ordförande i BUN ansåg var skämmit att lämna till KS au, andra ”miniallians ” representanter (skriver inga namn med risk att bemötas med kritiska ”öppna brev”) blev smått upprörda för att ta till milda uttryck.. En sa att visst ville dom också bevara varenda skola, men det finns inga pengar. ”Vet ni egentligen va det kommer att kosta..?” Vi fick det ena utlägget efter det andra om allt ifrån att vi var ansvarslösa och borde skämmas till att det vi kom med är ett ”practical joke”..

För att ta det från min synvinkel.. Jag väljer att lyssna på vad folk ville i den så kallade medborgardialogen.. Kanske inte speciellt mycket på skrivsvaren utan på vad gemeneman i tex facebook grupper,, i skoldebatter, demonstrationer, inlägg i media osv osv.. har sagt. Sen att själva enkät historien blev en flopp, för det måste man väl ändå säga när deltagandet där var mycket, mycket lågt.. Men de som svara svarade, de som inte sa nått, brydde sig tydligen inte..?? va vet jag.. En representant från ”minialliansen” talade om på förra BUN mötet att hon hade iallafall lyssnat på dom som inget sa.. (hur nu det funkar??) Och enligt dem som inget sagt så bör skolor läggas ner???

Jag kan inte säga rent ut att Väne ryr skola skall vara kvar, jag kan heller inte rent ut säga att det skall läggas ner.. Av detta kommer det sig att.. elevunderlaget är/var lågt.. endast elva elever på skolan när rektor valde att flytta eleverna, för man bedömde att det inte gick att bedriva en riktig undervisning. Jag säger inte så mycket om det, antagligen en korrekt bedömning, för elva elever  i en skola och då pratar vi förskoleklass till klass 3, alltså elva elever uppdelat på fyra årsklasser. Det säjer mig att det är en nedläggning som är befogad.

MEN… Nu är det ju en historia här som jag inte fått riktigt begrepp om,, nått hände i Väne ryr. För tidigare så var det elever i alla klasser upp till årskurs 6. Nått hände och föräldrar valde att flytta sina barn, vilket ledde till att det blev bara ett fåtal barn kvar i mellanstadie klasserna och även de föräldrarna valde att flytta sina barn när det inte blev några barn kvar.. Som sagt jag har inte riktigt grepp om vad som hände, nån form av osämja låg till grund så mycket har jag förstått, om det handlade om osämja mellan barnen eller föräldrar eller både och vet jag inte.. Men det fanns tidigare mycket fler elever i skolan..

Vi i vänsterpartiet vill se en utredning och en skyndsam sådan, visst det har utretts tidigare och det finns utredningar.. Men jag vill (pratar för mig själv men tror även att min partikompis tycker samma) för min egen skull som ledamot, verkligen uttömma detta kring Väneryr.. Är det helt kört eller finns det en framtid, kanske en framtid som vi inte ens ser idag, kommunen försöker ju tillomed sälja tomter i Väneryr och försöker locka unga människor med att det finns en mycket trevlig lantlig skola med F-6 . Skall vi kanske invänta och se om det finns ett större underlag om några år?

Vi har ytterligare ett bekymmer som jag ser det, och det handlar om landsbygdens utveckling. Lägger man ner den sista servicen i det lilla samhället så leder det till avveckling och att vi förlorar både skolpeng och ev ökade skatteintäkter till andra kommuner.

Jag vill, återigen.. uttömma Väneryr, innan jag kan med gott samvete säga nej,nu får det vara bra.. vi lägger ner skolan.

Man sa att redan under den tid skolan var i drift var det bara ett fåtal i upptagnings området som valde att ha sina barn i skolan, man valde andra skolor. Jo det kan man ju säga,, men det var ju just den där historien som jag inte fått riktigt grepp om.. Hur ser det ut i framtiden? Med de nya barnkullarna? Kan man tex även köra fritids för barn som idag går på andra skolor, fast bor i Väneryr? Vi spar pengar på att föräldrar sätter sina barn i andra skolor i andra kommuner.. Det är billigare för oss sa ordförande. Jo, kanske det är, men betalar man skatt i kommunen skall väl ändå kommunen ombesörja att det finns en skola, Jo säger man då, det finns det, Onsjö..

Men eftersom det blir åt fel håll för många, så väljer dom istället att köra sina barn till skolor i Trollhättan eller Uddevalla, för det blir närmare för barnen, och dom slipper åka den långa vägen till Onsjö.

Jag är fullt medveten om att pengar saknas för skolans verksamhet, jag/vi (V) tror på en skattehöjning, för vi tror att vi i Vänersborg måste ta ett krafttag och det kostar pengar, man har sparat under många år och det har gett resultat, färre barn är godkända.. Eftersom kommunen sölat bort en massa pengar helt planlöst, så måste det tyvärr bli så, att man måste höja skatten för att komma på rätsida med det allra viktigaste vi har, våra barn och deras utbildning.

Vi vet att nedläggningar av en massa små skolor på landsbyggden genererar inte dom pengar man behöver, det blir mest en ”Tumme” av allt ihop. Våra oppositions kompisar har lite andra åsikter, de pratar om en steg modell.. För man vill inte höja skatten, å andra sidan skulle det kanske upplevas som ett nederlag för dom, ”arenabyggarna” S o C.  Och det kanske funkar, men jag jag är rädd att vi förlorar en massa elever under stegmodellen.

Självklart tycker jag också att skattehöjning är tråkigt och inget man bara häver ur sig. Men det känns nödvändigt. Ca 25 miljoner är siffran som behövs, och senast idag har det lysts upp i radion att fritidsverksamheten går på knäna, och behöver mer. Besparingar har gjorts inom verksamheten med bortåt 40 miljoner de senaste åren, Stefan Kärvling och undertecknad har velat ha tillbaka pengar i två år på raken, vi har yrkat på att Bun skulle begära av KS att ramen höjs med 20-25 miljoner, men de har ingen annan stött, utan vi har blivit nedröstade. 25 miljoner kommer gång efter annan upp, som saknade pengar för att få rätsida på verksamheten.. Men pengarna finns inte säger  de styrande.. Men dom finns uppenbarligen till en massa andra spännande upptåg..??

Sen kan man fundera på vem som skall skämmas.. skriva ett yrkande på att man vill behålla alla skolor, men bara om man får 35 miljoner, som man vet att man inte kommer att få.. och eftersom man inte får dom,  då lägger vi ner rubbet på landsbygden..?? O sen kan man skylla på nån annan för man fick inga pengar.. typ..??

nä.. nu skall jag gå tillbaka till min lilla skämshörna.. 😉

Kategorier:Vänersborgs kommun
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: