Hem > Vänersborgs kommun > Skolor i Vänersborg..

Skolor i Vänersborg..

Vidare i min lokalpolitiska betraktelse.. Skolor.

I går skrev jag lite om Bert Karlsson och Ursand camping. Men vi hade en annan grej att avhandla på vårt senaste BUN möte den 14 maj. Skolor.. Skall det stängas skolor eller skall skolorna finnas kvar?

Vi resonerade tillsammans, Oppositionen.. S, V, MP, C och VFP. Och vi kom överens om ett förslag som innehöll att alla skolor som det bedrivs verksamhet i skall få finnas kvar i Vänersborgs kommun. Medan de skolor som det inte bedrivs verksamhet i dvs Sundalsryr och Väneryr avvecklas. Det var det vi kom fram till gemensamt. Vi i Vänstern, ville att man skulle göra en utredning kring väneryr.. en skyndsam sådan och se hur det ser ut i framtiden.. Blir det mer barn, är det lite snabbt forserat att stänga skolan helt?? Även Väneryr tillhör kommunen, och medborgarna som bor där betalar oxå skatt. Men visst om man ser det som det såg ut innan rektor beslutade att flytta eleverna till Onsjö, så kan väl även jag vara tveksam. 11 elever från F- 3, det är ett lite för skralt underlag för att driva skolan.

C och VFP ville återstarta skolan ovillkorligen till hösten, med att starta förskoleklass och sedan låta det fortsätta år efter år till årskurs 3 för att  sedan också låta fritids ingå i skolan för elever som redan idag är flyttade, alltså upp till årskurs 6.. Eftersom vi ansåg att underlaget var lite skralt ville vi först ha en skyndsam utredning för att sedan om den visade på positiv framtid återstarta enligt C och VFP,s förslag. Vi enades om det, men socialdemokraterna hängde inte på. och det blev ett förslag som C, V, MP och VFP skrev under.. När vi kom till omröstning, avstod samtliga sossar från att rösta, så resultatet blev 5 -5 och ordförande blev avgörande.. Och då blev det NEJ.

Nu är väl Väneryr inte färdigdiskuterat med detta. Men för min del som enbart ingår i BUN är det över. Vi får se vad Kommunfullmäktige säger…

Barn och ungdomsnämnden i Vänersborgskommun kommer att tala om för Kommunfullmäktige att vi inte föreslår nedläggningar av skolor som det bedrivs verksamhet idag.. Det blev resultatet . ”Mini alliansen” ville lite annorlunda. Jo deras förslag bestod av att inga skolor läggs ner, MEN, vi behöver 35 miljoner i ökad budgett, plus ökade budgett anslag varje år tre år framåt.. Får vi inte det av kommunfullmäktige skulle förvaltningens förslag om nedläggningar träda i kraft.

Moderata ordföranden säger gång på gång att det inte finns några pengar.. Det går inte att begära nått för vi kommer inga att få.. så helt plötsligt så begär man så man nästan spricker.. Känns som ett försök att smidigt komma dit man vill utan att själv få bära hundhuvudet..

Vi i oppositionen begärde inga pengar i vårt förslag. Största anledning är att vi inte riktigt är överens om hur mycket pengar som behövs. Och hur dessa pengar skall tas fram.. TTELA (UA) sa nått om att. ”Det är lätt att säga nej till nedläggningar. Men det blir svårare att komma med nått konstruktivt” ungefär nått sånt va det..

Vi i vänstern pratar skattehöjning medan andra tror att det finns utrymme i kommunens budgett. och visst Kommunen går med ”vinst” varje år med en 30-35 miljoner.. Men tyvärr ser det lite mörkare ut i år, tror vi.. och även om det skulle bli plus kanske det inte blir riktigt dom summorna som det vart tidigare år.

Olyckligt, så kommer en höjd landstingsskatt, och det är klart att det inte känns så jäkla kul. Det är aldrig kul med skattehöjningar, men det kan var nödvändigt. Och kan man bara se till att de skatte pengarna öronmärks till skolan så tror jag nog Vänersborgaren kan leva med det.

Att skolorna blir kvar innebär inte att det blir så fruktansvärt mycket dyrare. Vissa skolor behöver renoveras, men det läggs på kapitalkostnader och ökade hyror, det behöver inte bli speciellt mycket dyrare då avskrivningarna ligger på 30 år.

Dom pengar som saknas, ca 25 miljoner är ju först och främst inte till skolrenoveringar.. Utan det saknas ca 25 miljoner för att komma i nivå gällande personal och lärartjänster. Det var därför man skulle samla ihop eleverna till större skolor, för att spara in pengar på hyror och kunna utnyttja de lärare som håller till i landsbygdsskolorna på ett effektivare sätt..

25 miljoner saknas i vilket fall som helst enligt min uppfattning. Stefan Kärvling och undertecknad har i två årstid försökt att få igenom en höjning av BUN,s ram med 20-25 miljoner till ökad personaltäthet.. Men blivit nedröstade båda gångerna.

Jag är iallafall mycket glad över att vi i oppositionen kunde komma överens i en sådan här viktig sakfråga. Och som det ser ut så kommer det även att gå igenom kommunfullmäktige.. Frågan är bara finansiering av att få ökad personal/lärar täthet. För det är ett måste om vi skall försöka kravla upp i statestiken.. Jazz kommun , musik kommun och bandy kommun i all ära.. men tänk skol och utbildnings kommun… det vore nått det…

Och jag är mycket glad för landsbygdens skull i Vänersborgs kommun.. Och hoppas också att detta gemensamma beslut kan leda till utveckling istället för avveckling..

Kategorier:Vänersborgs kommun
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: