Hem > Uncategorized > 17 maj.

17 maj.

” Hej.

Jag mår bra, hoppas ni mår bra.

Skicka en kvarter.

Hälsningar Karl”

Så löd ett brev som dök upp efter ett antal månader utan nån som helst livstecken, under beredskapstiden. Min morfar var förlagd vid norska gränsen någonstans, vet inte exakt var. Han låg iallafall såpass nära att han hörde tyskarna prata om  nätterna, när han gick vakt.

Det finns dom som pratar om att vi i Sverige är så dåliga på att fira vår nationaldag. ”Titta på norskarna” säger dom. ”Tänk om vi också kunde fira som dom”.

Jag tror nog aldrig att vi kommer få den känslan, som våra grannar har. De har vart ockuperade och ingått i unioner med andra länder i så många omgångar.

17 maj. Härstammar från att en nyutnämnd kung vid namn Kristian Frederik skrev under en grundlag som blivit antagen av riksförsamlingen  dagen innan.

Nu blev detta ingen långvarig historia, utan ledde till att sverige gick in med militär i Norge. Vilket sedan ledde till att Norge blev tvungna att ingå i union med Sverige efter fredsförhandligar 14 augusti samma år. Det var nämligen så att Norge ingick tillsammans med Danmark på förlorar sidan i Napoleon kriget. och vid freden i Kiel så kom Norge att tillskrivas Svenska konungen (Karl XIII).

Norskarna ville inte riktigt finna sig i detta utan gjorde då det här, att man antog en grundlag och valde en kung. Svenskarna med den nyutnämnde kronprinsen Karl Johan (tidigare Jean Baptiste Bernadotte) vägrade att acceptera det norska självständighetsförsöket. Utan gick in med vapen, vilket då tillslut ledde till fredsförhandlingar i Moss, och Norge blev i union med sverige fram till 1905.

Detta är inte längesedan och med det att man även var ockuperad av tyskarna under andra världskriget, ger givetvis norskarna stor national känsla. I Sverige har vi inte detta, på samma sätt. Vi har konstruerat en nationaldag för att vi skulle ha det.. Alla andra hade det. Och då gjorde man om den tidigare ”Svenska  flaggans dag” 6 juni.. Det var en dag som bland annat användes för att dela ut flaggor till olika organisationer och föreningar.

Om vi kollar historien så skall det ha att göra med att Gustav Eriksson valdes till  kung av Sverige 1523.  Jag vill minnas att det har nått att göra med den nya svenska regerinsgsformen  beslutades 1973 (eller 74?), 6 juni. Även nån tidigare regeringsform från tidigt 1800 talet var antagen 6 juni.

Men det blir inte samma sak, som för norskarna hur vi än försöker hävda historiska kopplingar. Vi har andra dagar i Sverige som firas mer och som är mer svenskt än något annat, Midsommarafton.. Det hade för min del räckt, (samt arbetarrörelsens dag 1 maj, (visserligen inte en enbart svensk företeelse)

Jag vill bara poängtera det, att jag har inget emot en svensk nationaldag. Men att den skulle komma att bli en festdag ala 17 maj i Norge tror jag aldrig vi får uppleva.

För mig är 17 maj en stor dag.. för 8 år sedan föddes min dotter.

Kategorier:Uncategorized
  1. maj 18, 2012 kl. 06:34

    Det var det jag visste lite sugen på att fira var du. 🙂

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: