Hem > Uncategorized > Usch och fy….

Usch och fy….

Häromdagen blev jag riktigt heligt förbannad.. Jag känner en stark avsky och jag känner mig lurad. Det gäller SVT,s uppdrag gransknings inslag om hur en entreprenör i skara tillika pastor i en baptistförsamlig, utnyttjar rumänska romer som gästarbetare i sverige. Han menar på att han gör en välgärning och dessa människor tjänar mer än de skulle kunna göra i Rumänien och de är mycket nöjda med detta..

Jo naturligtvis, så har han säkert en poäng i detta, och säkert är de här gäst arbetarna överlyckliga o få komma hit och tjäna pengar.. Egentligen inte det som gör mig förbannad. Det är väl klart att folk får komma hit o gäst arbeta, det är ju en självklarhet.. Det var ju en viktig sak för att vi skulle gå med i EU.. Just att man skulle kunna färdas fritt mellan gränserna och jobba var man vill..

Men det som gör mig sur är att de inte går på samma villkor som alla andra i sverige.. Vi har regler i det här landet, regler som våra föräldrar och far/mor föräldrar kämpat för. Regler som gör att arbetsgivaren skall se till att anställda skall ha bra villkor, och drägligt arbetstempo, samt kunna jobba ergonomiskt för att kunna hålla hela arbetslivet, och få en frisk ålderdom. Dessa regler skiter man i. För man tjänar mer på att skita i dom.

Entreprenören sa nått i stil om att, skulle hans 12-20 arbetare konkurera och lönedumpa för resten av svenska arbetare, det var bara rena nonsens..

Men det är väl klart att det finns fler som utnyttjar det här, än just bara en entreprenör i Skara, det är jag helt övertygad om, transportbranschen, resturangbranschen och byggbranschen är branscher där detta belysts många gånger. O i det stora hela så är det givetvis en konkurens och lönedumpning som det blir frågan om. Man tävlar inte på samma villkor om jobben..

Mitt fackliga hjärta som sitter väldigt mycket åt vänster slår frivolter när jag ser sånt här. Men det som var allra värst och som verkligen gjorde mig riktig heligt förbannad var när man intervjuade JULA,s ledning som utnyttjar det här  bemanningsföretaget som entreprenören driver..

JULA i Skara anlitar sådan här arbetskraft, de har tillock med lyckats förhandla med den fackliga klubben att vissa jobb skall bedrivas av bemanningsföretag.. OK, jag vet hur det kan vara, under den tid som SAAB bedrev en intensiv outsourcings process. Facket stod sig ganska slätt i den diskussionen också.. Men å andra sidan vet jag att i den processen så var man noga med att jobben skulle gå till företag med kollektiv avtal.

JULA,s ledning sa rent ut.. De rumänska arbetarna var bättre, mer effektiva och betydligt billigare.. De var aldrig sjuka och de VAB,ade aldrig. Det krävdes bara 20 rumänska arbetare för att göra  60 svenska arbetares jobb. Så effektiva var dom.. Ledande personer inom JULA står och säger att svenska arbetare är lata och inte tillräckligt effektiva…

Jo jag tackar ja.. Jag såg hur det jobbade på den filmen som visades ifrån Centrallagret.. Fanns inte mycket av arbetsmiljö där inte.. Hanteringen av gaffeltruckarna var rent livsfarlig både för de som jobbade på golvet o de som körde truckarna. Ett exempel, en truckförare har last på gafflarna, lasten är så hög att han får dålig sikt, backa skulle vara det naturliga.. Men nä, han höjer lasten så högt att den hamnar över synfältet och kör framåt.. Totalt livsfarligt.. Tyngdpunkten ligger så fel som den bara kan, en hastig inbromsning kan innebära att trucken tippar framåt.  De jobbar snabbt och effektivt, men inte den minsta tillämpning av arbetsmiljölagen och de föreskrifter som är gällande enligt svensk lag.

Jag blir inte så förbannad på entreprenören som jag blir på det stora företag som jag själv nyligen skaffat medlemskort hos, och som jag så många gånger handlat hos och tyckt att de vart så bra. Besviken och delvis lurad känner jag mig.

När det gäller entreprenörer så är de ju sådana, dom fixar och trixar för att kunna driva sina saker, de lär sig hur de skall smita igenom systemet.. Och framför allt entreprenörer från Skara.. 😉

Nä,, Nu är det sluthandlat för min del på detta företag.. För ett sånt jäkla uttalande som de gjorde i TV får mig att må riktigt dåligt.. Ungdomsarbetslösheten i Skara är lika hög som på många andra håll i sverige, ett sådant premierat företag som JULA borde tänka sig lite för…

Kategorier:Uncategorized
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: