Hem > Vänersborgs kommun > Ett dilemma…

Ett dilemma…

Dax att skriva lite igen.. har hamnat i ett litet dilemma.. Vet inte om det kommer att bli ett problem egentligen, men ett dilemma är det..

Man kan kanske tycka att jag borde skriva nått om gårdagen, barn och ungdomsnämndens historiska möte, angående skolors vara eller icke vara. Men min partikompis Stefan Kärvling gjorde en bra reflektion i går över detta, så det räcker för just nu.. Småskolorna skall vara kvar! (klicka på den kursiva texten o ni länkas vidare till Kärvlings blogg).

Jo, mitt dilemma.. Ett problem som går i arbetslöshetens tecken. Som arbetslös och arbetssökande med rätt till A-kassa, förväntas jag göra en massa saker. Om jag inte gör detta kan jag komma att bli avstängd från A-kassan och således bli utan ersättning. Jag skall stå till förfogande 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan.

Som arbetslös, har jag inte rätt till barnomsorg. Där är problemet. Och som sagt kanske blir det inget problem, för mig men kanske för andra.. Hade barnen varit under 5 år hade jag haft rätt till 15 timmar i veckan. Men nu är min yngsta 8 år. Och då bedömer förvaltningen det att jag kan göra mina göromål som arbetsförmedlingen anvisar mig under skoltid, alltså när barnen är i skolan.

Jo, det skulle man ju kunna tycka.. Men nu tar ju inte vare sig arbetsförmedling eller för den del rekryterings folk hänsyn till mitt barns skolgång. Ett par dagar är det 8:30- 12:00 som gäller andra dagar är det 10:00-14:00 som gäller. Ok, fyra timmar, kanske går det att fixa, kanske inte.. Jag gillar inte att behöva lämna min 8 åring att klara sig själv.. Har en 11 årig son oxå, och det kanske är lättare,, men en 8 åring skall inte behöva ta hand om sig själv, anser jag.

Jag mailade högsta förvaltningschefen Kent Javette, med frågor hur detta skulle fungera. Jag fick ett svar av en annan tjänsteman som är chef över just denna specifika del angående barnomsorg.

Hej

Enligt Skollagen 8 kap 6 § så har förskolebarn vars föräldrar är arbetslösa rätt till 3 tim/dag eller 15 tim /vecka
Denna motsvarighet finns inte för barn över 5 år.
I förarbeten till lagen har de 3 tim/dag (15 tim/v) bedömts som rimlig tid för förskoleföräldrar att aktivt söka jobb, kontakta arbetsförmedling osv.
För de äldre barnen finns ju motsvarande tid då barnet är på förskoleklass eller i skolan”
Man bedömer. Men inget om hur man skall göra om arbetsförmedlingens aktiviteter sker efter eller innan skoltid..
Jag skrev ett nytt mail med frågor, som jag ännu inte fått svar på. Men det följer här nedan.
Det skulle givetvis vara tillräckligt, antagligen med den tid barnen visstas i skolan. Om arbetsförmedligen byggt upp sin verksamhet kring att jag har ett barn som går i skolan mellan 8,20 o 12..eller 10:00 till 14:00. Men tyvärr funkar det inte så.
 
Exempel. rekryteringsmässor både i Trollhättan och Göteborg förväntas jag gå på.. Ofta går dessa av stapeln mellan 11.00 och 15:00. Eller börjar klockan 13:00 till 16:00. Är de sedan i Göteborg blir jag borta hela dagen för då är det ju 1:30- 2 timmars resa enkel väg..
Exempel 2. 98% av de jobb jag förväntas söka enligt arbetsförmedlingen är i Göteborg eller Borås.. Återigen om jag skall på intervju så är det en heldags syssla..
 
Om jag inte går på det som arbetsförmedlingen hänvisar mig till kan dom komma att stänga av mig från A-kassan. De har varit väldigt tydliga i sin inställning, oavsett om jag har barnomsorg eller inte..
 
Den 14 juni inträder något som kallas sommarlov och pågår till någon gång i slutet av augusti.. Då har jag inget omsorg för något av mina barn, men förväntas fortfarande på kort varsel göra saker som arbetsförmedlingen anvisar mig.Jag skall fortfarande stå till arbetsmarknadens förfogande 24 timmar om dygnet 7dagar i veckan. Alltså mina barn kan då bli själva upp till hela dagar..
 
Jag upplever ett bekymmer, en sorts moment 22..
Och hur blir det om jag helt plötsligt får ett jobb?? inom ett par dagar en vecka så skall jag börja, eller kanske redan i morgon.. Hur blir det då?? Måste jag tacka nej till jobb för att jag inte har barnomsorg.. ?? eller är det nått som går att fixa snabbt?? Samma placering eller måste jag ta där det finns plats?
Sen måste jag nog tycka att det är lite konstigt.. Hade jag och min sambo inte bott ihop, utan haft delad vårdnad så hade barnen haft rätt till barnomsorg.. det förstår jag inte.. För det måste ju ändå vara samma läge???Mvh Magnus Bäckström
 
Jo som jag sa tidigare kanske är det inget problem, har ännu inte hamnat i diskussion med arbetsförmedlingen om detta. Men vid första träffen med dom fick jag väldigt tydligt klart för mig vilka krav de ställde på mig..
Och jag kanske är lite väl sjåpig.. En 8 åring kanske kan ta vara på sig själv.. Fast jag inte vågat släppa taget.. Vad vet jag…??
Kategorier:Vänersborgs kommun
  1. jagvilltilluppsala
    maj 15, 2012 kl. 11:42

    Släpa med dig 8-åringen ifall det är på Af så kanske dom märker att det är problem? Ska du på intervju är det ju lite värre….

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: