Hem > politik > De är bara rådgivande..!!

De är bara rådgivande..!!

spännande hur uppfattningar rör sig fram och tillbaka. Och det där med folkomröstningar och förallt i världen det nya populära medborgardialog som vi skall få bekanta oss med i VBG.. Alltså det är rådgivande saker, och inget annat.. Sverige har rådgivande folkomröstningar och man kan fatta andra beslut även som vänder sig mot omröstningsresultatet.. Men nu brukar man ju ändå hålla sig till det som medborgarna vill, genom omröstningarna.. Eller kanske inte…

Samma är det med medborgardialogen, det är bara en rådgivande dialog.. detta skall tydligen våra ledare (presidiet, M,S,KD) i vår nämnd uttryckt när man vart på besök hos Brålanda föräldraförening, (tydligen gick det bra att besöka den, men när man blev inbjuden till Mulltorp, så vägrade man??) Hur som helst så var man tydligen väldigt tydlig, för att inte säga övertydlig att det bara var rådgivande och inget annat..

Men det var inte det jag tänkte fundera på utan just det där med folkomröstningar och hur man ändå fast resultatet vill annat, ändå genomför och struntar i folket..

Tex det som händer just nu.. EMU, vi röstade nej till EMU.. vilket var till stor besvikelse både för Borgarna och Göran Persson (S). Men man beslutade att följa folkets vilja, så vi gick aldrig med i valuta unionen.. Nu känns det trots att folk inte vill, trots att finans ministern och många ledande ekonomer och även företagsledare pratat om vilken tur att vi inte har varit med, för vi kom lindrigt undan den stora krisen som övriga europa har gått igenom, tack vare att vi stått utanför, så trots alla trotsen så känns det som att man nu går mot att blåsa oss, och ändå köra igenom ett medlemsskap,, inte nu, kanske heller inte det närmaste året, men europakten känns som ett led i att närma sig ett medlemsskap.. Jag tror dom blåser oss,, precis som när det gäller andra folkomröstningar..

Högertrafiken tex,, nja ok då, gjorde väl kanske inte så mycket, men man ansåg sig iallafall att man kunde skita i vad folk tyckte, det fanns dom som ansåg att skulle man ändra och köra igenom ändå så skulle det föregås av en ny omröstning,, Erlander var tydlig, det behövs inte, vi har bara rådgivande folkomröstningar i Sverige.. Alltså behövdes det inte, alltså sket man i folkets vilja.. Kärnkraften känns lite samma sak, den skulle vara avvecklad till 2010, men det är den ju inte, eller??

Och kärnkraften i sig är ju också en kul sak.. 3 olika linjer, 3 olika linjer som egentligen sa samma sak, ingen sa egentligen NEJ, (alltså ingen sa att vinner vi så lägger vi ner kärnkraften i morgon, utan det var allt en hel del ifall att, om inte etc..) det var bara skillnad på avvecklingstid.. och jag behöver ju inte vara ett speciellt stort geni för att räkna ut att det aldrig skulle hållas, det som man sa 1980.. Alltså 30 år, det är väl ganska solklart att under dessa 30 åren så måste man investera i säkerheten och underhåll av dessa anläggningar, och när vi väl är framme vid den punkt att kärnkraften skulle vart avvecklad, så har det inte funnits de pengar som behövts för att hitta nya el alternativ, för dom har gått till säkerheten av kärnkraften.. (och till viss del i vattenfalls investeringar utomlands i kärnkraft och kolkraft). Som sagt dom skiter i folket och folkets vilja, varför skulle vanligt folk som inget begriper vara med och bestämma, det är väl solklart att de som är mer intellektuellt utvecklade måste ta besluten åt folket, så det blir för deras eget bästa. Det är klart att det blir så, det är ju därför vi väljer dom för att föra vår talan, dom som är lite smartare och begriper vad det handlar om,, fast det är klart, hade ju vart kul om dom då lyssnat på oss och vad vi vill, i och med att dom skall föra vår talan.. Och då är ju folkomröstningar bra ocn medborgardialog för då får dom ju veta vad folk vill, och blir det inte som man vill kan man ju bestämma annat ändå, för de är ju bra rådgivande..

Alltså, jag tror att vi inom några år får vara beredda på att betala med annan valuta när vi skall handla vårt bröd och mjölk, även om vi inte vill..

”Vi måste vara med, för att påverka och sprida den svenska socialdemokratin i Europa” sa sossarna när vi folkomrösta om EU, (i den omröstningen gick man inte mot folkets vilja, konstigt). Undrar vilken socialdemokrati dom menade? Den som Ingvar Carlsson och Kjell-olof gjorde till liberal, och gjorde skatteomläggningar som vi lider av än idag? eller den som Göran Persson stod för som startade jobbet på att avveckla våra sociala skyddsnät och som sålde ut en del av statliga företag, som egentligen bara gynnade kapitalismen och inte medborgarna? Eller den som Mona Sahlin förespråkade som var en vidareutveckling av Ingvars och kjell-olofs liberalisering och som drog ner sossarnas väljar siffror till rekordlåga? Eller den förvirrade och inbördes stridiga och kaos som Håkan Juholt stått för?

Vet inte, men jag tycker väl att det blåst höger vindar ganska länge i europa, gick tydligen inte så bra att sprida den svenska socialdemokratin, bara de nordiska länderna, exklusive Sverige, och några andra mindre länder, Österrike och Belgien, har socialdemokratiska regeringschefer, eller koalitioner där socialdemokrater ingår. Resten av Europa styrs av konservativa, marknadsliberala och/eller högerpopulistiska regeringar, eller teknokrater som ersatt folkvalda politiker.

Nä, vi blir blåsta.. medborgarna, ”De är bara rådgivande”…tänk på det..

Kategorier:politik
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: