Hem > Vänersborgs kommun > Landsbyggd?

Landsbyggd?

Har svårt att släppa tankarna kring vår landsbyggd.. Vad är landsbyggd? Jag ställde frågan på facebook, och det första svaret som jag fick var ett wikepedia uppslag. ”Landsbygd kallas område med lantlig bebyggelse. Begreppet används ofta som motpol till stad, och ofta avses alla områden belägna mellan städerna.”

Ok, den definitionen köper jag.. Men varför jag egentligen funderar över det beror på att våra styrande i Kommunen (Moderater, Folkpartister, Kristdemokrater + Socialdemokrater) vill komma åt småskolorna på ”landsbyggden”. De är för dyra lokalkostnader och för få elever. Alltså jag blev varse hur de tänkte när jag var med på en tvådagars samvaro med representanterna i Barn och ungdomsnämnden. Moderaterna och deras allierade var väldigt tydliga med att det bästa vore att ha en eller ett par skolor centralt i Vänersborgstätort, det är både effektivast och mest kostnadsbesparande. Socialdemokraternas ”gruppledare” i gänget tillika vice ordförande i BUN, var också väldigt tydlig i att det var alldeles för stora kostnader i byggdeskolorna. Och att man måste komma tillrätta med detta. och då är det nedläggningar och centraliseringar som är det absolut bästa.

Anledningen att jag just nu funderar är hur hårt skall man försöka att påverka, vi inom vänstern pratar hela tiden om rättvisa och lika undervisning för alla. Och det är klart i en centralicering så borde det ju bli väldigt rättvist, alla får ungefär lika lite tid med läraren.. Och alla får samma förutsättning i en grå betong värld.. större klasser pratar moderaterna om, det är det absolut bästa. små klasser är inget bra, barnen far illa av det..??

vänsterpartiet har även ett stort arbete i gång, som handlar om att värna om landsbyggden. Det finns ett strategidokument som partistyrelsen antagit. Det står en massa fantastiska saker i detta dokument som jag till fullo instämmer i, men då är ändå frågan, vad är landsbyggd?

Så här skrev jag på facebook ”Funderar.. Vad är landsbyggd?? Vänstern har ett strategidokument om just landsbyggdspolitik.. Men vad är landsbyggd? Norra norrlandsinland? eller tex södra Dalsland? Räknas tex det jag ser som landsbyggd till landsbyggd 1,5 mil till vänersborgs tätort, skall man räknas till förort? Är vi inte landsbyggd för att vi inte har 30 mil till kiosken? Blir inte riktigt klok på det här.. Skall man värna om skolor utanför tätort? eller kan man lägga ner för det ärinte mer än max 3 mil till närmaste skola i tätorten?? Ja, undrar hur det skall tolkas?? E det nån som har en bra definition på landsbyggd?”

En Moderat sade vid senaste BUN. ”Det är viktigt att alla ser till helheten och inte bara till sitt eget närområde, utan man måste tänka stort, och förstå så att det blir det allra bästa av det här” och då menade hon inte bara oss ledamöter i BUN, utan även alla som skall vara med o påverka i den såkallade medborgardialogen.

Ja, jag vill gärna tänka på helheten. Men, jag vill tro att det är ganska självklart att när det väl börjar diskuteras, så värnar nog var och en av medborgarna om sitt eget. Det är bara dumt att tro något annat. Min helhet är ganska oförändrad, helheten för mig är att det finns skolor och omsorg för alla oavsett var i kommunen man bor. Och i o med den takt som större företag läggs ner i vårt närområde, så hotas hela vänersborg men framförallt småorterna utanför. Tar man bort det sista sociala tjänsterna som finns i byggden, finns det ännu mindre som håller kvar folk. Finns det förutsättningar i småorterna, så finns det också stor chans att folk stannar kvar och kanske etablerar mer egenföretag etc..

Jag vet att det är utjôtat med Arenan. Men jag bara måste… Socialdemokraterna sa att inget skulle påverkas av att man byggde Arenan. Man påstår även idag att det inte är samma pengar som betalar skolor, och det som betalar Arenan. Men… det måste väl ändå vara så att i sista änden är det samma pengapåse.. den stora som kommunstyrelsen bestämmer över.. Det är ju därifrån man pytsar ut pengar till de olika nämnderna…

Det finns ett youtube klipp där ett antal röster finns, där man pratade om arenan, det är klipp från kommunfullmäktige.. 2007 YOUTUBE  (klicka på kursiva texten så länkas ni automatiskt) Lyssna gärna om ni vill.. Inget skulle påverka, och som en socialdemokrat sa, varför välja när man kan få allt..

Jag vet också, att det finns massor med medborgare som tycker om Arenan, dom tycker att det var det bästa som kunde hända.. Jag förstår det, även om jag inte gillar bandy, har aldrig vart på bandy match,,, kan inte ens stå på ett par skridskor.. (gjorde nått tappert försök i min barndom på ”komarstan” en liten damm uppe på Hunneberg).. Men visst, bandyintresset finns hos en del folk och det skall naturligtvis inte föringas.

Men har vi råd med ett av sveriges största fuskbygge, så måste vi även ha råd att forsätta driva skolor i den befintlighet de redan finns… Tycker jag iallafall..

Min vän och ”politiska mentor/förbild” 😉 samt partikompis Stefan Kärvling skrev en motion för ett par år sedan just om det med byggdeskolorna, han vill att det skulle avsättas pengar utöver den ram som BUN har för skolor. Just för att bevara småskolorna,.. Detta röstades ner av samtliga motståndar partier i kommunfullmäktige, inklusive landsbyggdspartiet Centern.. (nu vet jag i efterhand att man ansåg det inte nödvändigt, genom centerns synvikel då.. För man hade en överenskommelse med Sossarna om att inga skolor skulle läggas ner, tydligen trodde man att den överenskommelsen var för evigt).. Kanske dags att damma av motionen igen, kanske skulle bli ett annat resultat idag??

Frågan är bara ”Vad är landsbyggd?” ”Vad är definitionen?”

(kan vara som en person skrev till mig, ” Nåt som romantiseras och används i marknadsföring, men sen mest är jobbigt?!”)

Kategorier:Vänersborgs kommun
 1. Brålandaförälder
  januari 26, 2012 kl. 09:16

  Bra blogg !!
  För mig är landsbygd det mesta av Sveriges yta. Stadsboende anser jag man blir om man bosätter sig i en av Sveriges 20 största städer. Trollhättan är gränsfall. Vänersborgs kommun är en landsbygdskommun med fyra tätorter varav en är huvudort. Jag har bosatt mig i en av tätorterna, Brålanda, och för mig är det god livskvalité att bo här. Nära till orörd mark på Kroppefjäll, nära till vänerkust. Jag kan gå och handla dagligvaror samt även det mesta av mina sällanköpsvaror. En mycket bra skola och barnomsorg, bibliotek, vårdcentral, äldrevård och ett rikt och engagerat föreningsliv. Detta är helheten för mig och min familj. Visst har det naggats i kanten något när kommunen inte ser till helheten då stora beslut tas.
  Vill BUN´s ordförande tvinga mig att se en annan helhet, ex.vis att också måste tänka på de som bosatt sig i Vargön eller i Nordstan så har hon och övriga styrande väldigt fel. Om delar av min helhet tas bort, ex.vis skolan stängs, lär jag ta min familj och flytta till närliggande kommun, kanske Mellerud, Färgelanda, Uddevalla med omnejd, Thn – Åsaka, Upphärad, Gärdhem.
  Vad barn- och Ungdomsförvaltningen och några få ledande politiker håller på med just nu verkar skrämmande. De inser inte vilken skada de åsamkar kommunen på lång sikt.

 1. februari 9, 2012 kl. 21:20
 2. februari 15, 2012 kl. 09:49

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: