Hem > Vänersborgs kommun > Medborgardialog..??

Medborgardialog..??

Igår var jag med på barn och ungdomsnämnds möte i vänersborg. Det var ett lite smått frustrerande möte. Man gick igenom en kortare verksamhetsberättelse, som hade en underton av att man är tvungen att effektivisera skolor och förskolor i Vänersborg, för att det är så dyrt..

Jag blir lite tveksam för man ändrar informationen från gång till annan gällande hur lite elever det bör vara i en skola för att den skall fungera. Från början sa man någonstans runt 20 elever, sedan några månader efter så var vi uppe i 30 elever, och sedan 40 för att nu talas om att det är 50 elever som gäller. Då skall vi också komma ihåg att det finns inga skrivna regler, utan man går på skolverkets avslag, när det gäller att starta friskolor. Alltså kommunalskola har enligt mig inget med dessa siffror att göra..

Man berättade också att Arena Vänersborg visar förlustsiffror, (oj vad jag blir förvånad). Man skyller på höga el och uppvärmningskostnader samt uteblivna intäkter. Arenan har slukat mer energi även om det vart en mild vinter??

Sen handlade det om att ge ökat bidrag till Lyktan i Vargön och sörbygården i Brålanda. Vilket vi tyckte var bra.

Lite snack om ombyggnationer i området astern, vi vill veta hur detta påverkar vår verksamhet.. så det gick tillbaka, för att vi skall få ett förtydligande.

Sedan kom vi till en mycket intressant sak. Medborgardialog och strukturutredningen, gällande grundskolor och förskolor. Här blir jag orolig, mycket orolig…

Vi tog beslut om tidigare att man skulle göra medborgardialogen i projektform. och det har nu startat, men uppenbarligen så har allt blivit bråttom, vilket jag kanske inte uppfattade från början. Vi var också överens om att projektet skulle övervakas av en styrgrupp, bestående av presidierna i BUN och samhällsbyggnadsnämnden. Och så skulle det rapporteras till nämnderna under tidens gång.

Men jag känner mig lurad.. för det som nu kommer fram, är att vi kommer inte att få någon info, mer än att följa en tidplan och se hur den avvikit.. Presidiet anser sig suveräna och har ingen skyldighet att informera mer än så, finns heller inga dokument/protokoll från deras möten i dagsläget, mer än minnesanteckningar, och de skulle tydligen inte säja mer än ungefär vilken tid mötena har varit samt vilka som var med.

Man pratade om att det skall ske en massa möten med medborgarna och precis innan dessa möten (i bästa fall) så skulle det skickas ut en tidning, med information, och olika förslag om hur skola och förskola skall vara placerad i kommunen. Denna information, alltså vilka alternativ som skulle uppges skulle vi i nämnden få ta del av samma tid som övriga medborgare..

Nu fick vi i allafall diskuterat fram till att vi skulle få ett möte med kort varsel innan så vi skulle få se de olika förslagen. Men, vi kommer inte att kunna påverka… Utan det är rent informativt. Förvaltning/projektet tar fram alternativen (i hop med styrgruppen tror jag). Och för oss andra kommer det som en surprice.

Man får väl skylla sig själv för att man inte reagerade och fattade hur det här skulle fungera. För i min värld när man utser en styrgrupp, så har även styrgruppen skyldighet att avrapportera till övriga som gett dem förtroendet. Men inte i detta fallet..

Man tänker ge ut ett par alternativ som folk får tycka till om, men sedan är det även fritt för medborgarna att komma med egna förslag, men vilket gehör kommer de enskilda förslagen få? Självklart så tror jag att de förslag som presenteras blir de som blir mest framträdande. Jag kan också se att det enda den här dialogen syftar till är att få till stånd en nedläggning av flertalet skolor på landsbyggden.

Man påstår både från styrande politiker och den såkallade opositionen (sossar) att det bara handlar om att få igång en diskussion, och att det kanske inte blir frågan om att några av förslagen blir verklighet.

Man tycker att vi bara är dumma som ifrågasätter och då pratar jag först och främst om Centerpartiet, Miljöpartiet och vi inom Vänsterpartiet. Men faktum är att vi på nått sätt blivit lurade, det är min bestämdaste uppfattning.

Ena stunden finns det inga förslag idagsläget, nästa stund finns det förslag men inte ekonomiskt uträknade, och de finns inte på papper, projektet har ett antalförslag som ingen sett,, nästa stund säger KD,s repr att han inte känner sig riktigt bekväm i en del av förslagen..?? Och när dom presenteras så skall vi inte inbilla oss att vi kan påverka. för då har de redan gått i tryck. Och påväg att skickas ut till hushållen..

Ja, känns som att det är betalningens tid för medborgarna.. Arenan skulle inte på något sätt påverka skolan sade Socialdemokraterna när det beslutades att byggas, man kom överrens med Centerpartiet, som man styrde ihop med. Att inga skolor på landsbyggden skulle läggas ner. Sossarna fick sin Arena. Men sedan förlorade man valet, och då gäller inte överenskommelser från den förra mandatperioden. Så nu tar den såkallade opositionen hand på de styrande minialliansen, och följer med. Skolor skall läggas ner, för det är för dyra lokalkostnader.

Läs gärna andra bloggar i ämnet Stefan Kärvling

Eller Centerns Anna-Lena Levin

 

 

Kategorier:Vänersborgs kommun
  1. januari 24, 2012 kl. 18:37

    Så sant så sant, även Bengt Rydholm från Välfärdspartiet höll väl med i detta, eller hur?! Jag undrar varför oppositionspartiet S inte säger något? Här är ju ett gyllene tillfälle att visa för medborgarna att man faktiskt lyssnar på sina väljare och kommuninvånare! mvh Centerpartisten Annalena

  1. januari 24, 2012 kl. 20:32

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: