Hem > Västra Tunhem > Va.Tunhem.

Va.Tunhem.

Nu är det nytt år, och det kan bli i år som det händer och troligen kommer att avgöras skolors varande eller icke varande i Vänersborgs kommun. I höstas var jag i Västra Tunhem, på besök hos Mulltorpsskolas föräldraförening. Jag var inbjuden som politiker i Barn och ungdomsnämnden. Mötet hade vi i hembyggdsgården, som faktiskt en gång i tiden var en av många skolor i byggden.

Jag själv är född och uppväxt i ”Floget” Västra Tunhem. Och bodde där tills jag var 19 år, då jag flyttade till Trollhättan och egen lägenhet. Mor och Far bodde kvar. Mamma gick bort för 7 år sedan, men pappa bor fortfarande kvar. Så Västra Tunhem betyder naturligtvis mycket för mig. Det finns mycket kvar i mitt hjärta, min uppväxt och födelsebyggd.

Mycket kom tillbaka, där i hembyggdsgården, där man deltagit i uppvisning med både sång och  blockflöjtsspel när man var liten.

Minnen, 6 år i Mulltorp, Tv,n med tv2 tillsatts som rullades in i gympasalen när Stenmark skulle åka slalom. Dofter från stencileringsrummet, ”biblioteket” och dricksvattnet i korridorerna som hade en märklig smak o doft.

Jag har badat i Igelsjön på sommrarna, druckit vatten ur ”rännan”, pallat äpplen hos ”skägg gårn”, vart med när korna skulle in för mjölkning hos Torsten o Karl-Erik i Hols by. Jag har handlat frysskadad glass och köpt 10 öres kolor hos ”Pompom”. Cyklat till Vargön på kyrkstigen. Jag har vart längst in i de flesta av grottorna läggs bergskanten.

Jag minns Gunnar ”Murren” Holmin som gick omvägar när han skulle till affären, för i ett antal hus fanns det hundar och han hade skräck för hundar oavsett om de va små eller stora. Jag har även ett svagt minne av denne ”Murren” sittandes på en stenmur vid backarna nedanför prästgården. I klädd alldeles för stora kläder och spelandes på ett dragspel.. Jag kan inte vart gammal men på nått sätt har detta satt sig i minnet.

Jag minns grann tanten Signe Larsson, som berättade många historier om hur det var förr och blaskigt kokekaffe med vetekrans, och hennes son David som cyklade varje dag oavsett väder in till Trollhättan. David var en speciell typ.. Ganska egen o totalt tekniskt handikappad, det pratades även om att skulle vart fascist sympatisör under andra världskriget..  Signe var gift med den gamle kalkbrytaren Hjalmar Larsson (David var hennes son sedan tidigare), (Hjalmar gick bort 1973). David hade flyttat dit  några år tidigare innan Hjalmar gick bort. Han bodde i en liten stuga bredvid Hjalmars stuga, vid något tillfälle hade David hittat en död ekorre i spannen som han skulle ta upp vatten med ur brunnen. Det blev ett himla liv, och grann ungarna blev beskyllda för att ha lagt i detta döda djur i spannen ( bla min bror). De var uppenbarligen oskyldiga för de visste inte vad han pratade om, och de var nog så. För tydligen hade Hjalmar vid något tillfälle antytt att det var han som gjort det för att på nått sätt påverka att David skulle flytta  därifrån.. Han hade gjort andra saker oxå….:-) Hjalmar var föresten farfar till Trollhätteprofiler som gick under smeknamnet ”slampen”. (Slampe Sören och Slampe Kjell etc)..

Jag har blivit utskälld som barn av Sigfrid Lind, då jag tog en genväg över kyrkogården.. Jag har blivit utskälld av John som bodde ovanför ”soldat torpet” när jag gick balans gång på hans mur.. jag har blivit utskäld av Birger Jansson när vi råkade komma förnära hans tomt när vi lekte och Harald Jansson när jag genade över hans äng på baksidan laggårn.. Gubben Mogel kasta sten efter oss då vi lekte i ”kleven” som gick förbi hans hus..

Jag har lekt i ekhagarna vid prästgården, åkt kälke i Aleklev (högst upp ifrån berget ner till kyrkogården). Jag har byggt kojor och lekt mycket i rasbranterna och skogen. Jag suttit bredvid den siste kalkbrytaren, när han spelade dragspel på sin veranda trapp. Jag har knutit knopar, kastat livlina med Gösta Krona, samt även spelat pingis i holstorpsförsamlingshem med den samme, på somrarna spelade vi Vollyboll utanför kyrkstugan. Jag gick och läste för kyrkoherde Rune Ekenvi i Västra Tunhems kyrka. Jag minns också tydligt vad kyrkoherdens fru tyckte det var pinsamt att gå in i affären i ”Floget”, då handlarn alltid blev tillsig i trasorna och bockade och bugade så fort de kom in. Och alla andra fick vänta, för kyrkoherden var viktigast utav alla..

Jag har cyklat uppför Prästeklev, nedifrån och upp. Och när man var 15 och körde moped så var Prästeklev en styrkemätare för hur väl man lyckats vässa med drev o dyl.

Jag minns snöborgarna som vi byggde i snöhögarna på skolgården och dofterna i skolsalarna vid sommarens skolavslutningar.

Valborgselden på gärdet vid kyrkan och midsommarfirandet i hembyggdsgården är även det saker som finns djupt inom mig.

Jo, Tunhem ligger mig varmt om hjärtat.. Och jag hoppas innerligt att skolan får leva vidare trotts att det finns behov av investeringar och att den såkallade ”fritidsanläggningen” i Vänersborg slukar mycket pengar, så det inte blir så mycket kvar till annan verksamhet… Tyvärr kommer det nog bli svårt att kunna påverka då ”mini alliansen” tillsammans med Sossarna i Vänersborg tycker att ”Fritidsanläggningen” är viktigare, och har kommit på att med medborgardialog så skall man lösa detta.. Nu tror väl jag inte att Arenan kommer att ställas mot skolorna i dialogen, utan vilka skolor som måste bort för det inte finns tillräckligt med pengar..

God fortsättning i allafall.. även om året kunde börjat bättre med bla SAAB och jobb i vår region..

Ps, Det jag skriver är min uppfattning och vad jag personligen tycker.. Jag pratar inte utifrån Vänsterpartiets vänersborgs åsikt.. även om jag tror att den stämmer ganska överens med det jag tycker.. Och som sagt inget är bestämt och Mulltorp ligger nog inte i första prio att lägga ner, då Moderata ordförande i BUN uttalat sig om att det är viktigt att göra nått åt situationen med Dalslands skolorna..

Kategorier:Västra Tunhem
 1. januari 1, 2012 kl. 20:00

  Det här var den bästa bloggen jag läst hittills 🙂 Tack Magnus och Gott Nytt År!! Hoppas att 2012 blir ett bra år för oss Saabare och småskolevärnare!

  • januari 1, 2012 kl. 20:07

   Tack så mycket Anna-Lena. Det gläder mig att du tyckte om det.. Den här började jag skriva redan strax efter vår träff i hembyggdsgården. men jag blev inte riktigt nöjd, och är det i sanningens namn inte nu heller.. Men jag tänkte i allafall publicera den, för nån kanske finner nöje i det jag skrivit.. Gott Nytt år på dig själv och de dina..

 2. Ann-Christin Lilja
  januari 1, 2012 kl. 20:46

  Ja vilka minnen man har ute i Tunhem 😉 Det var tider det..

 3. Maria Sunnerdahl
  januari 1, 2012 kl. 22:41

  Tack Magnus!
  Du har sagt alla de ord jag också skulle vilja säga. Jag minns nästan alla personer man mötte när jag var hos min gamlamormor i soldattorpet, och när Isabella och jag sprang runt och lekte på de platserna du beskrivit så bra.

 4. Marie Påsse
  januari 2, 2012 kl. 08:31

  Jag ler när jag läser och minns…

 5. Inger
  januari 2, 2012 kl. 21:17

  Även jag känner igen mig trots att min bardom var lite tidigare än din och långt borta på Härsta-slätta. /I

 6. Cecilia Lindberg
  januari 4, 2012 kl. 03:31

  Satt o flinade för mig själv här på andra sidan klotet… Tunhem var verkligen en toppen plats att växa upp i…. Hoppas verkligen skolan får va kvar.. Jätte fin blogg… Gott nytt Magnus!!

 7. Marie Dimming
  januari 4, 2012 kl. 12:07

  Tack för en känslig och fin betraktelse över ”vår lilla värld” i Tunhem! Själv är jag född och uppvuxen i Göteborg, men mina barn har växt upp här (på Bråten) och gått i Mulltorps skola.

  Jag har ett fint minne av farbror Fritz i affären: En dag när jag skulle hämta veckoransonen mjölk till mina dagbarn stod han och sov med kinden mot disken, en bild av äkta rofylldhet som jag aldrig ska glömma. Hälsningar Mian

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: