Hem > politik > Vanvård inget nytt..

Vanvård inget nytt..

Media dreven avlöser varandra.. Bla om sosse ledarens ”misstag??” med pengar som han inte hade rätt till,, eller?? och nu senast vårdföretaget Carema. Det är fasionerande vad dessa drev lyckas med. Och frågan är om det verkligen är bra? Ja, visserligen tappas fokusen på oss på SAAB. Men visst blir det en smutsig journalistisk orgie, där man kan gå hur långt som helst för att riktigt grisa sönder i vissa fall enskilda individer..

När det gäller vården så är jag lite rädd för en sak, och det är att det viktiga här glöms bort i hysterin att göra ett drev mot ett enskilt företag. Jag menar, det är ju liksom inget nytt med vanvård inom äldreomsorgen. Det har försegått långt innan flertalet inrättningar togs över av de privata bolagen.

Jag tycker att fokus blivit lite galet det sista, för nu handlar det om en enda.. Och det råkar bli Carema.. Ja just det Råkar, för jag tror att detta bara är en av många som missköter sig.

Jag gillar att blicka bakåt, för oftast så hittar man saker som hänt tidigare som är roten till det som händer idag.

2008 Bäckagården i Halmstad, vanvård. Och detta hade vart känt av kommunen i 3 år innan det avslöjades..

2002 Tierp, vårdskandal. Bla, en 84-årig senildement kvinna glömdes bort på toaletten i flera timmar.Händelsen inträffade på äldreboenden Wesslandia i Karlholm. Den senildementa 84-åringen brukade bindas fast på toaletten eftersom hon inte kan ta vara på sig själv, men i det här fallet glömde personalen bort kvinnan. Exakt hur länge hon suttit fastbunden på toaletten är oklart.

Det är inte första gången Tierp skakas av en vårdskandal.

I februari samma år, matförgiftades 66 gamla sedan de ätit ärtsoppa. Fyra av dem dog.

Samma månad anmäldes även en undersköterska sedan hon uttalat sig kränkande om äldre. Kvinnan, som arbetade på äldreboendet Forshem i Tierp, ska bland annat ha kallat de äldre för ”hjärndöda”.

2002 Gislaved Hemgården, vanvård kränkning och misshandel.

2005 Gislaved Hemgården, Missförhållanden har åter upptäckts på äldreboendet
Personalen ska ha struntat i sjuksköterskans ordinationer, bemött de äldre och deras anhöriga illa och ätit upp de gamlas godis.

Osv,osv tror listan kan göras lång.. och man kan konstatera att vanvård skett redan innan de privata aktörerna kom in i bilden.

Det är ju något som är snett, och då tror jag att det handlar om pengar. Alltså tidigare snackade man om att man måste spara och drog ner på personal, och idag snackar man om att man måste gå med vinst och drar ner på personal..

Tycker på sätt och vis att Carema hängts ut som en svarte petter , medans andra klarar sig undan, både privata och kommunala. Svenska staten har gjort detta möjligt, det som sker. Och det får man inte glömma.. Borde inte drevet gå mot svenska staten?

Jag fasioneras även av vår egen lokala radio P4 Väst.. Som värsta ”Janne Josefsson” säger man sig vara de som härom veckan avslöjade  missförhållandet i Brålanda, där en äldre kvinna avlidit, pga av svält. (vilket jag givetvis beklagar, det är inte ok när någon avlider pga av att man inte fått tillräcklig vård).

Avslöjade?? Jag fattade för att en anhörig begärt obduktion, och sedan anmält Carema.. ?? Och att anmälan är offentlig. Och det är väl den anhöriga som anmält som är den avslöjande? 

En annan sak som slår mig är, efter drevet drog igång i Stockholm om missförhållanden inom de inrättningar som sköts av Carema, så börjar de andra kommunerna kontrollera. Tex vår egen kommer fram till att Carema i Brålanda har för lite personal  så här skrev lokalpressen TTELA, För några veckor sedan bestämde sig Vänersborgs kommun för att titta närmare på Caremas verksamhet i Brålanda. Anledningen var avslöjanden om att koncernen inte skött sina uppdrag i Stockholmstrakten. Varför just efter avslöjandet? Varför har man inte ställt större krav innan? Det tycker i alla fall jag att man borde ha gjort..

..

Kategorier:politik
  1. december 5, 2011 kl. 06:48

    Du skriver: ” Varför just efter avslöjandet? Varför har man inte ställt större krav innan? Det tycker i alla fall jag att man borde ha gjort..”
    Jag anser att TTELA vilseleder med sin formulering ”efter”. Socialnämnden har i regelbundna avstånd, så där två gånger om året, fått förvaltningens rapport hur det ”är” på entreprenaden. Men det är klart, att det efter ”avslöjandet” blev direkt en extra koll.
    Nu har ordföranden i socialnämnden, Tove af Geijerstam, angett majoritetens inställning. Hon uttrycker att om det inte är bättre på entreprenaden än hos oss, eller om vi ”kommunalt” kan göra det bättre än entreprenaden, då ska vi också återta verksamheten. Denna prövning ska ske under början av nästa år 2012.

  1. augusti 13, 2014 kl. 19:45

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: