Hem > politik > Orimligt med daglönare 2011…

Orimligt med daglönare 2011…

I dag har jag vart och fått en genomkörare  av den nya skollagen. En mycket givande och intressant föreläsning av en mycket kunnig person vid namn Lars Werner (som sagt det var inte DEN Lars Werner). Lars är jurist och mycket insatt i skollagen, det var mycket bra. En och annan aha upplevelse blev det.

Men jag tänkte inte skriva så mycket mer om detta, utan tänker fortfarande på det som jag skrev om igår. Vårdskandalen och de privata vård företagens vinstintressen. Riskkapital bolagen som gör vinster och sedan för ut pengarna till skatteparadis.. Medans våra gamla får en usel vård, där man är underbemannade och sliter och jobbar under otacksamma förhållanden.

Våra gamla får en vård som är ovärdig, tex som det som kom fram angående Carema, där personalen blev beordrade att väga blöjor…

Fackförbundet Kommunal har gjort ett antal studier, och kommit fram till en massa intressanta saker. Saker som får åtminstone mig att fundera på hur vårt fantastiska Sverige har det ställt..

Jag skrev just om detta igår att många får visstidsanställningar. De får också ofta timanställningar eller projektanställningar. Allt som oftast hamnar de under såkallade kollektivavtal som fack och företag tecknar, ”bemanningsavtal”(skall väl tilläggas att kanske inte alla hamnar där, men vanligt är det, och då när det handlar om de privata aktörerna).

Facket säjer att bemanningsavtalen har stärkts och blivit mycket bättre, och det brukar även andra förbund också hävda. Och det kan så vara att de blivit starkare och bättre än va de var när de först kom till. Men jag fortsätter med en dåres envis het att påstå att bemanningsavtalet är ett skitavtal som mer gynnar företagen än de anställda.

Om man skall fundera lite kring arbetsvillkoren/anställningsvillkoren så kan åtminstone jag tycka att det är rent förjäkligt. Då väldigt många hamnar just under timanställning, visstid och projekt anställning.

Så här säger kommunal, Timanställda  är vår tids daglönare, de tjänar bara hälften så mycket som dem som är fast anställda och har mycket sämre arbetstider. Kommunals studie slår hål på myten om att visstidsanställningar är en snabb väg för ungdomar att etablera sig på arbetsmarknaden, i verkligheten är medelåldern 35 år och det tar i allmänhet många år innan de visstidsanställda i vård, skola och omsorg blir fast anställda.

Man hävdar också att visstidare missgynnas och diskrimineras, så till den grad att man nästan kan kalla det brottsligt. och så skal vi också komma ihåg att de flesta inom dessa visstidsanställningar så är det överrepresenterat av kvinnor.

Kommunals studie/Rapport, utförd av en utredare Emma Ölmebäck Kommunal. Säjer så här.

Rapporten visar att: 

  • Att vara visstidsanställd innebär lägre lön. I Kommunals branscher tjänar visstidsanställda i genomsnitt 12 procent mindre än tillsvidareanställda i grundlön för heltid. Om hänsyn tas till att visstidsanställda i betydligt högre utsträckning arbetar deltid är skillnaden i faktisk arbetsinkomst 56 procent.
  • Att vara visstidsanställd är inget ungdomsfenomen. På hela arbetsmarknaden är hälften av de visstidsanställda över 25 år. Medelåldern för visstidsanställda arbetare inom kommuner och landsting är 35 år.
  • Att vara visstidsanställd är ingen snabb genväg till ett fast jobb. Bland Kommunals medlemmar är hälften av de visstidsansällda, som någon gång blir tillsvidareanställda, fortfarande visstidsanställda efter tre års anställning.
  • Att vara visstidsanställd är betydligt vanligare bland kvinnor. År 2010 var antalet visstidsanställda kvinnor 70 000 fler än antalet visstidsanställda män på hela arbetsmarknaden. Tre av fyra visstidsanställda inom Kommunal organisationsområde är kvinnor.
  • Att vara visstidsanställd innebär svårigheter att planera. Hälften av de timavlönade visstidsanställda på hela arbetsmarknaden uppger att de får veta när de ska jobba mindre än en vecka innan. Var tioende man och var femte kvinna uppger att deras beslut om att skaffa barn påverkas av anställningsformen.
  • Att vara visstidsanställd är inget önsketillstånd. Sju av tio visstidsanställda på hela arbetsmarknaden vill ha en tillsvidareanställning med månadslön.
Är det inte dags att ta tag i detta? Att vi skall ha en form av daglönare. År 2011. Det är för bedrövligt, jag får ont i mitt fackliga hjärta.. Samma hjärta som sitter lite extra åt vänster..
Kategorier:politik
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: