Hem > SAAB > Viktor Muller.. Min Chef…

Viktor Muller.. Min Chef…

Fick en kommentar i går, på min blogg om SAAB och Viktor Muller. Kommentaren kom från en partikamrat, vänsterpartiet Vänersborg. Jag väljer att besvara kommentaren med att spinna vidare i en ny blogg i samma ämne, istället för att besvara kommentaren på gårdagens blogg sida..

Kommentaren var som följer..

Vilken (dold) agenda har Muller och hans ryske företagsplundrare? Fabriken behöver ju ett antal miljarder; vissa nämner siffror på 9 miljarder för att SAABs fabrik ska komma igång på riktigt,. Mullers lösningar har varit småskvättar som undergrävt SAABs ekonomi ännu mer. Och ingen produktion på över ett halvår.

Jag förstår att du och många SAABare med dig är oroliga och rådvilla, men OM kineserna är villiga att ta över vore det kanske den bästa lösningen. Jag har haft Muller-figurer som chefer på jobb jag haft och jag har bara sett sakta förfall med kaos och elände som resultat.

Mmm, visst det är klart att man kan fundera över Muller och Antonov, och om de har/hade en ”dold” agenda, och om syftet var att slakta företaget.. det vet vi inget om, och det kanske var så.. men, återigen.. Utan Viktor Muller hade företaget redan vart nedlagt, och med all säkerhet skulle vi SAAB arbetare idag vart arbetslösa..

Ekonomin, ja det finns dom som pratar om 8- 9 miljarder, och det är klart att pengar behövs, men vi skall då också komma ihåg att de närmaste produkterna är i stort färdiga, de 8-9 miljarder som ”experterna” pratar om är pengar som behövs för att utveckla och ställa om inför kommande modeller som är aktuella om några år.. i dag pratas det om att skulderna till underleverantörerna ligger på 1,4 miljarder ungefär. Och man är tvungen att betala löner på ca 100 miljoner i månaden, till personalen som inte producerar någonting, men måste finnas kvar för att kunna vara med vid uppstart. Samt att betalar man inte lön så blir det konkurs.. Och visst till allt detta kommer även löpande utgifter som el, tele osv..

Det är inget guldläge, men det jobbas frenetiskt på att få ner utgifter, och redan nu kan man skönja att det jobbet kommer ge resultat..

Det kanske är den bästa lösningen om Kineserna köper SAAB, det kan vara så.. en sak är säker, vi behöver pengar, och vi behöver den ”nya” marknaden.. Det är ju helt klart att det är så.. Men likväl, Viktor Muller äger SAAB, genom sitt bolag SWAN..

Jag vill fortfarande tro på V.Muller.. I vanliga fall, i normala fall,, skulle företaget ha kursat för länge sedan, men nu är detta vare sig normalt eller vanligt.. Och efter det som hänt sista året, så verkar det som att det kan hända vad som helst..

Det jag skriver kan kanske upplevas som en dåres försvarstal, men återigen,, Viktor Muller äger SAAB, och det är där vi arbetar, många av oss har vart anställda i 25-35 år på detta företag/fabrik. Och som jag skrivit tidigare SAAB har vart en stor del av hela mitt liv, då farsan började jobba där -73, så det var vår familjs försörjare under i stort hela min uppväxt..

Det är möjligt min partikamrat, att du har rätt.. Och att skall fabriken överleva så kanske Muller måste bort.. Kan vara så,, Men jag inbillar mig ändå att det inte är så enkelt, med risk för att bli tjôtig.. Muller äger SAAB.

Sen kan man ju fundera hur synd det är om oss som är ”lojala”, vi jobbar på Viktor Mullers fabrik av fri vilja. Det går ju alltid att sluta och söka nytt jobb (fast det inte är så enkelt och att det inte dräller av nya jobb). Så egentligen, hur synd om oss är det??

Kategorier:SAAB
  1. oktober 23, 2011 kl. 20:24

    Jag följer din blogg eftersom du har bra funderingar kring SAAB och framtiden. Det är lätt att förstå att många SAABare har större tilltro till Muller än regeringen eller GM, vilka ju inte direkt ansträngt sig för att SAAB ska kunna överleva.
    Vad det ska bli av SAAB, vem som ska styra över en av de största arbetsgivarna i vår region? Det finns inga lätta svar. Betänk att bilfabriker i Tyskland, Frankrike och SA delvis ägs av resp stat. Kan staten äga SAAB? Ska vi över huvud taget kämpa för att ha kvar den här sortens verkstadsindustri när andra länder gör samma saker fast mycket billigare? Vad gör vi åt den arbetslöshet som uppstår om fabriken stänger?
    Jag vill inte tolkas som om jag vill ha bort fabriken, däremot saknar jag förtroende för Viktor Muller och såg hellre att situationen löste sig på samma sätt som för Volvo – en stor kapitalstark ägare som var villiga att föra fabriken framåt.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: