Hem > Vänsterpartiet > Malöga-Bromma.. 1200 kilo koldioxid..

Malöga-Bromma.. 1200 kilo koldioxid..

Häromdagen kom det uppgifter i media om att en av Vänsterpartiets partiledarkandidater Rossana Dinamarca flyger en hel del. Närmare bestämt så handlar det om flygresor för 178 222:- sedan valet förra året samt att hon åkt taxi för 42 457:-. Jag kan förstå hennes dilemma, hon har små barn som hon vill umgås med samtidigt som hon skall kombinera detta med sitt riksdagsarbete. Men det handlar om sammanlagt 220 679:- på ett år. Det är mycket pengar det, som skattebetalarna skall betala. Visserligen är hon inte ensam utan det finns naturligtvis många som är i samma situation, som väljer att bo kvar där man kommer ifrån, och flyga till Stockholm med jämna mellanrum.

Jag vet inte hur många dom är, eller hur mycket pengar som går åt, åt detta, men naturligtvis handlar det om stora pengar som går i resor för riksdagsfolket.

Pengarna är en sak, sedan har man en aspekt till på det hela, just att välja flyg i stället för tex tåg, miljöaspekten. Hon försvarar sig genom att säga att DN som tog upp detta har fel, för man skriver att det är Jet plan, och det är det inte.

Flygplanen som går från Malöga flygfält är av märket SAAB 340 och SAAB 2000.

SAAB 340 är ett flygplan som har propeller men drivs av en Jet motor, på det viset får man både Jetmotorns tillförlitlighet och propellerns fördelar. Dessa plan kallas för Turboprop.

Mellan Trollhättan och Bromma går det åt ca 500 liter flygfotogen, dvs 12,5 liter milen. Om man har ett fullsatt plan  (det finns 36 platser i planen) så finns det en uträkning som talar om att det blir 0,35 liter milen per passagerare. Detta hävdar Rossana också i sitt försvar. Det låter ju inte speciellt mycket men som sagt det förutsätter att man har fulla plan, har man det?

Det andra planet är en SAAB 2000, de är utrustade med två stycken allison motorer om vardera 4152 hk, samma motorer som används på försvarets ”Hercules”, planet säga ha i det närmaste Jet prestanda, och tar 50 passagerare. Här hittar jag inga uppgifter om bränsleförbrukningen, (Malögas hemsida). Men frågan är om det är mer energi snålt? Är ju lite större.

Jag har hittat andra uppgifter gällande utsläppen av koldioxid, dessa uppgifter kommer från klimatbalans.se samt från en fd flygkapten på ett SAAB 340.

Man säger att det tar 50 minuter att flyga mellan Stockholm-Trollhättan ca 420 km. Bränsleförbrukningen på SAAB 340 är 450 kg i timman alltså blir förbrukningen ca 375-400 kg bränsle under dessa 50 minuter.

Ett kilo flygbränsle ger 3 kilo koldioxid, totalt 1200 kilo på sträckan.

Planet tar 36 passagerare vilket ger 33 kilo per passagerare.

Tycker nog att klimatbalans 33 kilo koldioxid per passagera låter mer uppseende väckande än malögas 0,35 liter milen per passagerare. Och Rossanas försvar om att det är fel i DN om Jet plan, så har dom faktiskt delvis rätt, planen drivs med Jet motor, (SAAB340).

Ett tåg ger 4 kg per passagerare jämfört med flygets 33 kilo. Alltså ger flyget 8 gånger mer, utsläpp. Som sagt det handlar mycket om hur siffror redovisas, Malöga pratar om liter per mil medan andra uppgifter pratar om kilo och utsläpp. Hörde nått om en utredning som talade om att för att inte bidraga med för mycket nedsmutsning så kunde varje svensk flyga till kanarieöarna en gång i sitt liv, inte mer.. Jag har aldrig flugit.. jo en gång förresten i lumpen, så fick jag följa med i ett SK61 då flög vi över hunneberg och tillbaka.. 

Jag kan tycka som vänsterpartist att det är beklagligt att det tagit stor plats i media, men o andra sidan kan jag också tycka det är beklagligt att Rossana som i mångt och mycket pratar om att partiet måste visa vad man egentligen är, gör på detta vis, då vänsterpartiet är ett parti med en miljöpolitik för framtiden, samt att skattepengar läggs på dyra resor för politiker när dessa pengar kan läggas på andra saker..

Jag har inte på någotvis någon negativ åsikt huruvida Rossana uträttar sina politiska åtagande eller hur hon är som person, men kan tycka att skall man vara trovärdig i sitt uppdrag bör man leva som man lär. Det tycker jag iallafall..och det finns risk att sådant som detta kastar skugga över ett parti som redan ligger dåligt till i opinionen. Folk retar sig på sånt här…..

Kategorier:Vänsterpartiet
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: