Hem > Vänersborgs kommun > strukturell översyn del 3

strukturell översyn del 3

Hittade en notis på sr.se från augusti 2009, angående dramatisk ökning av nedlägda grundskolor i sverige . 2009 talar man om att det under sex års tid lagts ned omkring 300 skolor, de som oftast drabbas är skolor i glesbyggd och i tätorten vid de större städerna. De främsta orsakerna är att årskullarna minskar i antal. Detta var 2009.. och ändå fast man gjort drastiska neddragningar av skolorna så ökar ändå kostnaderna. Enligt SCB så ökar Grundskolans kostnader med 1-2 miljarder varje år mellan 2006-2010. Förskoleverksamheten ökar 2009-2010 med så mycket som 4,9 %.

Vi har i barn och ungdomsnämnden hört från socialdemokraten som är 1:a vice ordförande, att vi har lokalkostnader som ligger långt över snittet i riket, och att detta är en viktig bit att skära i. Även Moderata ordföranden har även hon sagt detta flertalet gånger. Åter då till SCB, lokalkostnaderna för vänersborgs skolor ligger på 16 452 kr per elev. Snittet i riket är 17 250 kr per elev. Alltså nästan tusen spänn mindre i vänersborg än  medel i riket? Vi ligger på plats 162 gällande kostnaderna, med andra ord 161 kommuner i sverige som är dyrare. Partikamraten Stefan Kärvling har skrivit i sin blogg om detta  http://karvling.wordpress.com/2011/08/09/skrmmande-siffror-p-skolkostnaderna/

Faktum är att Vänersborg har svårt att nå ett bra resultat, och i detta anser man att det finns ett recept och det är att lägga ner skolor som är alldeles för dyra och centralisera, till färre enheter (storskolor). Vi skulle kunna spara in 5,7 miljoner i driftskostnader, ja faktiskt ända upp till 7,8 miljoner enligt ett alternativ, samt att kommunen skulle spara 12,7 miljoner i investeringskostnader. Lärarna som är ute på småskolorna får man på köpet så de skulle bidra med större lärartäthet i de ”Större skolorna”. Jo de är klart att någon promille går det väl upp, för det är ju så att även om skolorna försvinner, så är ju ändå eleverna kvar..

Kostnader de finns, men jag tror inte på att nedläggningar och större klasser i större skolor skulle bidraga till att fler elever blir godkända.. Finns ju faktiskt de som påstår tvärtom, att det ger både trygga och duktigare elever när de gått i mindre skolor med mindre klasser. Jag tror att det finns risk att man biter sig i svansen till slut i kommunal besparingsiver.

Björklund (FP), han som bestämmer om skolpolitik i sverige, säger att det allra viktigaste stadiumet i skolan är lågstadium, det är där det skall grundas för att det skall bli bra i de övriga stadium. Jag skulle kunna tänka mig att han faktiskt har en poäng där (Folkpartister brukar sällan ha det). Och skulle det då inte vara bra att ha kvar småskolorna så man kan ha mindre grupper, det kanske tom är så att många föräldrar skulle kunna tänka sig att fylla på dessa skolor med sina barn, där de kan få en trygg och ”klassisk” skolmiljö, med mycket uteaktivitet i skog och mark. Kan ju faktiskt vara det som är en bra start på skollivet och som skulle kunna ge bra resultat i slutet av resan i grundskolan.

För vad jag kan se så är vi långt ifrån,,. Vi ligger bland de sämsta i sverige när det gäller elever som är klara för gymnasie, ändå har vi sparat 20 miljoner om året de senaste två åren inom skolan.. Och man har lagt ner huvudnässkolan, flyttat elever från sundals- ryr till Brålanda, och i år flyttade man eleverna från Väne-ryr.

Vad som kommer härnäst har jag spekulerat tidigare i. och gör det igen,, Väne-ryr och sundals-ryr är ju redan i princip nedlagda, finns inga elever, dessa läggs ned. Rösebo läggs ned pga av stora investeringskostnader (har hört lite olika, allt ifrån 7 miljoner upp till 30 miljoner, vet inte vad som är sant), man flyttar eleverna till Frände. Skerrud läggs ned, eleverna splittas vissa hamnar i Brålanda och andra i Frände. En besparing på 2. 272.747 kronor och en besparing på investeringar på 9,6 miljoner kronor minst. Sedan så kommer även Blåsut att läggas ned och eleverna flyttas till Öxnered som byggs ut och renoveras. Dagens kostnad för Blåsut skola är 2.272.247 kronor samt en besparing på investering gissas vara 35 miljoner kronor, men blir antagligen inte rätt besparing då Öxnered kommer att kosta.

Mulltorp vet jag inte, signalen man kunde få häromdagen i lokalpressen från Moderata ordförande var att Dalsland var mest bråttom och att man måste göra något snarast, typ ”medborgardialog”, eller låta rektor ta beslut som rektor har rätt till… Vad vet jag??

Det jag skriver ovan angående vad som kommer att hända med våra skolor är bara vad jag tror ren spekulation, finns inga beslut tagna i dagsläget om någonting. Mer än egentligen ett gammalt löfte mellan S, C och KD, om att får man bara bygga arenan så kommer man inte röra några skolor. Hur mycket det löftet eller om det ens finns betyder, har kanske ingen som helst betydelse idag när moderaterna styr. Men man kan ändå förundras, om det nu fanns ett sånt. Både Socialdemokrater och Kristdemokrater stöder Moderaterna i att vi måste nog lägga ner, och det som ev man kommit överens om gällde bara förra mandatperioden??

Kategorier:Vänersborgs kommun
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: