Hem > Vänersborgs kommun > Strukturell översyn del 2.

Strukturell översyn del 2.

Elevantalet i grundskolan har minskat med 800 under perioden 1999-2009. Frågan är när det vänder upp igen?? För nu har vi ju en bandy arena.. Och det skulle ju generera till att folk skulle flytta till Vänersborg.. och faktiskt, så har ju folkmängden ökat 2011 med 54st bandyfantaster?.. Fast det rusar ju inte in folk precis.. Men vi förväntar oss en tillströmning, för resecentrum måste byggas om snarast, för att kunna ta emot invasionen, det är riktigt bråttom nu. Ja, jäklar va det skall åkas tåg, och långa skall de va.

Tänkte fundera vidare på den strukturella utredningen av grundskolorna i Vänersborg. Man pratar i ett avsnitt om ”Forskning och framgångsfaktorer”. Det allra viktigaste är struktur, ledarskap och lärarnas kompetens.

Dagens organisation motverkar till viss del möjligheterna för skolorna att ge eleverna bättre möjlighter att nå målen. Flera av skolorna är för små för att utnyttja resurserna på bästa sätt. Största resurserna går åt till att lägga ut en organisation som täcker den garanterade undervisningstiden som eleverna har lagstadgad rätt till. Kvar till flexibla lösningar och satsningar för att möta varje enskild elev på sin nivå blir endast en mindre del. Detta har inneburit att man fått omfördela medel till de mindre skolorna från övriga, vilket i sin tur innebär att även större skolor blir drabbade med svårighet att bedriva sin verksamhet.

Ett annat problem är att en större del av resurserna går till kostnader som inte har med undervisningen att göra, till exempel lokaler, transporter, måltider mm. Dessa kostnader är oftast svåra att påverka på kort sikt och drabbar ofta hårdast de skolor och förskolor som idag inte har några ekonomiska marginaler på grund av ofördelaktig organisation.

Utmaningen är dels att skapa ett system som stödjer och underlättar en undervisning av hög kvallitet samt att styra resurserna så att större del går till undervisning och en mindre del till lokaler, transporter måltider mm.

Lokaler, transporter och måltider mm.  jo de va ju en besparing (om man väljer att lägga ner alla föreslagna skolor) på 5,7 miljoner kronor (alt B 7,8 miljoner). Men frågan är vad man egentligen sparar på tex transporter, transporterna kommer man ju inte ifrån.. och måltider skall ju alla ha i alla fall (de e klart där sparar man in transporter). Jag har lite svårt att se besparingarna på samma sätt som utredningen. Men jag har ju inte kompetensen som dom har som gjort den. Det måste man ju förstå.

Man har ett citat med i texten också som jag tycker är intressant. Från framtidsforskare.

”Om inte skolan samtidigt förmår att möta kraven från de socialt mest utsatta eleverna och en alltmer kräsen och växande internationaliserad medelklass är det troligt att vi kommer att landa i en än mer segregerad skola, där de som har råd köper extraundervisning för sina barn och placerar dem i elitorienterade friskolor samtidigt som de svagare eleverna blir kvar i en alltmer utarmad kommunal skola” (Kairos Future, skola 2021)

Jag tror att detta som man säger i citatet är en verklighet vi får om vi gör som man vill i den strukturella översynen. Och man kan se vad som hänt i Väne ryr. Föräldrarna väljer Trollhättan i stället för Onsjö, (Jättebra då slapp vi transportkostnaderna men skolpengen får vi betala till Trollhättan). Undrar vad som händer i Mulltorp?

Och hur många av ren frustration gentemot kommunen väljer tex friskolor? Tror vi på fullaste allvar att vi löser framtidens skola med att centralisera till tätort. Större klasser i institutions form, och färre men för all del mer ( enligt en vision) kompetent personal? För det handlar ju om att jobba smartare, så sa borgarna när vi hade ”gruppmys” i Fiskebäckskil. Vi hade en utbildning där med barn och ungdomsnämnden.

Vi skulle få en besparing på 5,7 miljoner enligt alternativ A i utredningen. Pengarna finns ju redan så det är inget som man går minus med idag. Utan det är en ren besparing, ev läggs pengarna på lärandet och skulle alltså ge 5,7 miljoner extra till kompetent personal. Arenan har inga pengar, Arenan ger inga pengar. Där får man äska extra för att det fattas, kan man inte göra som man tänkt med skolorna, lägg ned en del av Arenan för ungefär 6 miljoner?? Tex Själva frysgrejen är inte gratis, precis.

Kategorier:Vänersborgs kommun
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: