Misstänksam.
Fortsätter att fundera på ”medborgardialog”. Och syftet med detta. Inom industrin jobbar man på ett sätt där det handlar om att arbetarna skall ha inflytande, och delaktighet i arbetsprocessen. Man även belönar de som är extra duktiga och kan hjälpa till att effektivisera, i ren sann Taylorism anda. Visserligen var Frederick Winslow Taylor, inte så mycket för att ALLA arbetare skulle vara med i effektiviseringen, för de skulle konsentrera sig på att utföra sina arbete, utan det skulle som sagt skötas av de allra duktigaste arbetarna med hjälp av en stark ledning som skulle styra.
Frederick Winslow Taylor 1856-1915
Där vi är idag, handlar det om att man delar in arbetarna i lag (visserligen styrs lagen av en lagledare), man uppmuntrar lagen att hitta på sätt att effektivisera sitt arbete, jobba smartare. och för detta premieras lagen på ett eller annat sätt, tex att man får nån form av ekonomisk belöning för att man lämnat in ett förbättringsförslag. När man jobbar på detta sätt så löser man problemet med arga upproriska arbetare, arbetarna rationaliserar sig själva helt enkelt, fast nuförtiden kallar vi det för LEAN produktion,en vidareutveckling av taylorismen som innebär att allt slöseri skall bort, och där är och skall arbetarna vara delaktiga. Man behöver inte som tjänsteman ta skiten (men man kan ändå tydligt styra åt vilket håll man vill), utan bara att hänvisa till att ni har ju vart med, ni har fått vara med och påverka.
Det är ett effektivt system, för i ren blindo och för lyckan att få vara med och påverka sin arbetsituation, så rusar en del rakt fram och hittar på både det ena och det andra utan att tänka på konsekvenserna, och det till en ganska liten kostnad för företagen.
Jag har antagligen och förhoppningsvis fel, i mina misstankar mot presidiets representanter i BUN, som förordar medborgardialog, och att det är viktigt att folk får vara med och bestämma. I synnerhet när det gäller skolfrågan…
Men jag kan se vissa likheter, får bara folk vara med och påverka sin situation så slipper man som styrande ta konsekvenserna och kan således skylla på medborgarna själva. Lite grand som när man bytte ut och reformerade pensionssystemet, folket får själva ta ansvar för sin framtid, och gör du det inte på rätt sätt får du skylla dig själv..