Hem > SAAB > Små billiga bilar? Som folk har råd med.

Små billiga bilar? Som folk har råd med.

Hörde häromdagen på den eminenta lokalradion P4 Väst, att man haft ett program inslag, där folk fick ringa in och säga sin mening på en telefonsvarare, angående SAAB. Jodå, både plus och minus.. men mest så körde man minus tyckarna, och det gjorde man upprepade gånger, alltså samma ”grin folk” återupprepat. ”det har alltid vart ett sånt daltande med det där SAAB, det får vara slut nu” etc..

Jag lade en herres åsikt särskilt på minnet. ”SAAB är en alldeles för bra bil, SAAB borde göra mindre och billigare bilar så vanliga Metallare/arbetare hade råd att köpa dom” Jo det finns många som sagt det genom åren, SAAB,s bilar är för dyra, ”vanligt” folk har inte råd.

Men då måste vi komma ihåg en väldigt viktig sak. Visst skulle man kunna göra det.Men problemet är att vi är för små.. Fabriken är effektiv, men liten och har en begränsning på hur mycket bil man klarar av att bygga. För att man skall tjäna pengar på små billiga bilar krävs det att man kan spotta ut bortåt en tusen bil om dagen, och detta har inte vi resurser till. Alltså har man vart tvungen att hålla sig i premium segmentet för att på så sätt klara av att ha fler modeller igång samtidigt. Om vi har en kapacitet på ungefär 3-400 bil om dagen, så måste dessa vara av en sådan art att vi tjänar pengar på få sålda produkter. Alltså småbilsmarknaden är en för stor konkurens, både från europa och framförallt asien.

Möjligheterna öppnar sig givetvis med att det tänkta delägarskapet med Youngman och Pang da blir av. Möjligheten finns att i en Kinesisk anläggning bygga en mindre billigare bil med genuin SAAB teknik. Resurserna finns där borta, här finns dom inte. Utan SAAB Trollhättan måste få fortsätta bygga större dyrare bilar, och det kan vi. Och betänk, bilarna vi gör idag om man jämför med konkurenterna audi, volvo, BMW etc. etc så är våra bilar billigare än deras.. Och betydligt mycket bättre 😉

Rachel Pang VD för Youngman säjer att man är villig att tillsammans med Pang da skjuta till 8 miljarder till SAAB, (inte allt på en gång, men steg för steg under en period). Men givetvis förutsätter det att Kinesiska regeringen och dess superdepartment  NDRC säjer ja till affären mellan SAAB, Youngman och Pang da. Rachel Pang säjer också hon känner att hon har ett grundläggande stöd hos NDRC, för investeringen i SAAB.

Jag måste också få beröra hur man från lokalradion idag lyckas igen att försöka trycka ner förhoppningarna, men lite negativitet. Man lyckas få tag i en bilanalytiker, tysk eller Schweiszisk. Tror han var Tysk. Kristoff Stürmer. Jodå, han berättar att kina är väldigt intresserad av SAAB, och SAAB,s teknik. Men att Kina är inte intresserad av den marknad SAAB är störst på idag alltså Västeuropa och USA. Och att med det så tror han att SAAB kommer  längre fram, på sikt att försvinna från Trollhättan.

OK, då… Men Volvo då? Är det samma med dom? Det är då själva den, att man hela tiden måste leta fram någon ”expert” som kan sprida sin dynga, och det är som jag sagt tidigare media påverkar, har man ingen riktig uppfattning av vad som pågår, så är allt som sägs i radion sant. När skall Advokat Åbjörnsson uttala sig igen? Han har vart tyst nu i en fem dagar.. Tydligen har han fullt upp med att kritisera Krisdemokraternas ledning, och tycker att Göran Hägglund skall avgå.. Bra Rolf, lägg din energi där,, så slipper vi ditt hånfulla tyckande..

Det har även kommit in en ny konkursansökan mot SAAB, som först var hemlig??

Men sedan visade sig vara ett produktionsbolag i Göteborg, som inte fått betalt för några Web filmer man gjort i början av året. Edithouse Communication. Och SAAB var skyldig 1.181.500 kronor. fakturorna hade förfallit i Mars.

Frågan är hur sådana aktörer handlar, fackförbunden säjer att de kommer att verka för att hålla tillbaka sin konkurs om inte Hovrätten är klar med ett besked före konkursförhandlingarna. Men hur gör Edithouse Communication??

Nja, måste nog ändå säga att, jag tror ta mig tusan att detta går vägen.. Mår riktigt bra idag. Får väl se imorgon??

Kategorier:SAAB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: