Hem > Uncategorized > Ju fler makaroner….

Ju fler makaroner….

Jaha.. då lider semestern mot sin slut, många veckor har det blivit, det som bara va tänkt att bli två… Och det är lite skräck blandad…. va kommer att hända med vår lilla bilfabrik??

Faktum är att jag har verkligen haft semester, kopplat bort både arbete och politik.. o bara ägnat mig åt familj o husvagn. Fast det är klart vissa saker kan ju inte bara flyga förbi utan att göra en berörd, som tex vansinnesdådet i Norge.

En del andra saker har också hänt som gör att det samlats en del funderingar som nu har åstadkommit ett uppdämt behov av att skriva av sig.. vardagen närmar sig, så det är likabra att köra igång. Jag har en hel massa uppslag som jag får försöka att göra mig av med i form av text..

Jag börjar med att gå tillbaka ett par månader när vi i BUN var inbjudna till en dag där verksamhets chefer och rektorer skulle berätta lite om sin verksamhet. Vi (mig själv o partikollegan Kärvling) hade nog fått uppfattningen att det var en dag där man även skulle få chans att diskutera och ställa frågor om rektorernas arbetssituation etc.. (skall tillägga att Kärvling deltog inte denna dag). Men det hela visade sig vara en dag där varje förskolechef och rektor fått en grejj var att berätta om, hur skolans verksamheten är uppbyggd och hur den fungerar i Vänersborg. En ren informativ träff som innehöll en massa saker som vi redan blivit inpräntade med vid andra tillfällen av informationsdagar..

Det skall också tilläggas att varje rektor hade tio minuter upp till en kvart på sig att få fram sitt lille ämne. (som lite kändes som det var framtaget av en o samma person o sedan delats ut för att presenteras av olika personer).

Jag kan inte hjälpa att förundras över vissa rektorers engagemang i presentationen. tillexempel Brålanda skolans rektor som stod o skramlade med burkar med makaroner i. Syftet va att visa att en burk med få makaroner skramlar mer än en med många makaroner i. Alltså var budskapet att försmå skolor och klasser är inte bra. Ju fler elever/makaroner det blir i skolan/burken desto gemytligare och bättre mår eleverna/ makaronerna, det finns tex fler elever/ makaroner att umgås med, och man trivs bättre. Känner olust då denna rektor också är chef över skerrud, som är en liten landsbyggdsskola, och man har redan i detta område dragit ner en småskola, Sundalsryr.

Man överöste även beröm till politikernas stöd, i samband med att rektor o verksamhetschef tagit beslut om att flytta de få eleverna som fanns i väneryr, fast egentligen va det ett stöd som bara kom från det moderata ordförandeskapet i BUN, man hänvisade till en tidningsartikel där ordföranden gjort ett uttalande som var ett stöd åt handlingen. Vi andra som sitter med i BUN fick egentligen inte va med o fatta nått beslut, det togs av presidiet som består av ordförande (M), vice ordförande (S) samt andre vice (KD). Vi andra fick info på ett nämndemöte när det redan var verkställt, blev visserligen en del diskussioner och protester framförallt från (C)..

Även rektorn på Frände uttalade sig om svårigheter att bedriva verksamhet i för små skolor, hon har ju även Rösebo som är en liten skola (F-3)med renoveringsbehov.

Jag fick känslan av av rektorena vill dra ner o flytta ihop, o det är klart med besparingar som gjorts så räcker pengarna inte till. Och det  kommer knappast att skjutas till några fler. Men jag känner också för de som bor i ytterkanterna, då jag själv är bosatt i ”landsbyggd”, och vilket problem det skulle ge mig om skola och barnomsorg försvann i min närhet. Partikollegan Kärvling skrev en motion en gång där han ville att kommunstyrelsen skulle avsätta en del pengar just till landsbyggdsskolorna för att de skulle kunna drivas vidare utan att belasta de övriga skolornas ekonomi, men det blev nedröstat av alla andra inklusive Centern som gärna vill slåss för landsbyggden…

Jag får en olustig känsla av att man lämnar över till rektorerna att ta beslut och verkställa, så det inte får någon chans att bli politik av det hela, för titta hur det gick i Lilla Edet när man ville lägga ner skolor.. Det misstaget vill man nog inte göra i Vänersborg.. Om inte annat funderar jag på vad lärar legitimationen kommer att innebära för småskolorna?? Troligen dödsstöten, då det blir för dyrt att se till att de småskolorna har rätt behöriga lärare.. men det underlättar väl för våra moderata vänner att lägga  ner och centralisera så man får en enda stor skola..

Man pratade om profilklasser, o va bra dessa var. Visserligen kostsamma men bra, tanken är att man skall få hålla på med saker man är intresserad av och samtidigt så skulle detta höja eleverna i alla ämnen. Rektorerna fick frågan om det blivit så?? Men svaret blev nej, vi kan inte se att det skulle ha skett, förutom på Tärnan där man sett en förbättring på framförallt närvaro.

Spännande höst lär det nog bli..

Kategorier:Uncategorized
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: