Hem > Uncategorized > Ingen beredskap om krisen blir ett faktum

Ingen beredskap om krisen blir ett faktum

 

Satt och funderade över hur eller rättare vad kommer min hem kommun att göra om (Gud förbjude) SAAB inte överlever krisen. Helt plötsligt så står vi där, en massa invånare i Vänersborgs kommun som på ett eller annat sätt är beroende av bilfabriken i grann kommunen. Vad händer? Har kommunen en beredskap? Vet inte hur många invånare det handlar om, men jag tror nog att det är en ganska ansenlig mängd, i förhållande till invånar antalet. Många är villaägare bla i Vargön och föralldel även i Vänersborgs inre regioner typ blåsut, onsjö, öxnered etc.. Ett antal bor även i Dalslands området. Vad händer med alla människor som tagit lån och köpt sin fastighet för mycket höga priser i tron på att jobb har man alltid, SAAB kommer alltid att finnas, för SAAB har ju alltid funnits. Naturligtvis är det även en katastrof för de som bor i hyresrätt o bostadsrätt också, men i regel är de inte belånade på samma sätt. Sysselsättningen i Vänersborg är ju oxå i någon form av kris, det kunde man läsa för ett tag sedan i lokalpressen TTELA, Näringslivs chefen (Bandy halls mannen) S Anders Larsson såg mycket allvarligt på att man misslyckats.

 Jag satt och letade i min mailbox efter något helt annat när jag fann ett mail som innehöll ett antal filer om frågor till kommunfullmäktige, varav en fråga var från Lennart Nicklasson (S) till Gunnar Lidell (M). Frågan som Nicklasson ställde var just om beredskap om det värsta skulle hända.

Frågor till Gunnar Lidell

 SAAB Automobile har under de senaste 8-9 veckorna varit i djup kris. Vilka kontakter har du tagit i din roll som Kommunstyrelsens ordförande?

Om det skulle komma tråkiga besked från SAAB, hur har du förberett den kommunala organisationen?

Lennart Nicklasson Socialdemokraterna

Frågorna är mycket relevanta, vi är ganska många som undrar vad man har för beredskap. Jag fick svaren från en partikamrat som har för vana att notera och skriva minnesanteckningar från olika möten, han hade givetvis även noterat svaren som Lidell levererade på kommunfullmäktige.

Det som står nedan, kursivt, är en direkt kopiering av dessa minnesanteckningar.

Lidell: Otal kontakter har tagits, t ex med riksdagsledamöter, statssekreterare, dock ej ministrar. Förtroende för Marie Dahlin som ha bra kontakter med både Trollhättan och SAAB. Hur den kommunala organisationen förberetts för kris? Det är inte schysst för Saab och personalen innan något har hänt. Kommunen har leasat 3 saab-bilar. För att visa förtroende.

Niklasson (S): Krisen är allvarlig. Har ordf pratat med företaget, facket, arbetsförmedlingen? Du bör ändå förbereda den komm org. Det bör finnas en plan B och en plan C.

 Lidell: Har bra informationsvägar in i Trollhättans stad. Brev från Paul Åkerlund (fordonkommunerna). Händer det något ska jag sammankalla kommunerna. Åkerlund har inte sammankallat. Förra mandatperioden hade jag kontakter med statsministern… Vi vill inte måla upp något elände i onödan.

Niklasson: Jättebra att du samverkar med andra. Men du behöver vara mer aktiv. Aktivitet Gunnar!

Mmmm .. vad säger man?? Vad jag kan tolka av detta så har G.Lidell ingen plan överhuvudtaget. Han förlitar sig på andra, tex Trollhättan. Personligen tror jag att Trollhättan har nog med bekymmer om ”armageddon” blir ett faktum. Trollhättan kommer att skita fullständigt i grannkommunerna, för de får nog med sina egna invånare. Moderaterna i Vänersborg förlitar sig helt enkelt på andra, man verkar inte bry sig speciellt mycket, precis likt Reinfeldt o hans rövarband i Stockholm.

Det kanske är så att Marie Dahlin (S) har full kontroll, och har det på sitt bord att hålla kontakten med SAAB för kommunens räkning, men det är ju då ändå konstigt att frågorna och kritiken kommer från partikompisen Nicklasson.

Även våra lokala förmågor kör ”struts tricket”, härligt.. och det kanske är en förklaring till varför Moderaterna var så påstridiga att vi skulle vara med i valutaunionen *EMU.

*EMU= Europeiska unionens ekonomiska och monetära union, eller australiensk strutsfågel.

Kategorier:Uncategorized
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: