Hem > Uncategorized > Pengar till skolan eller Arena Vänersborg?

Pengar till skolan eller Arena Vänersborg?

I går hade vi möte med Barn och ungdomsnämnden i Vänersborgs kommun. Vi höll på i 12 timmar, snacka om att man var mör när man gick därifrån.. Vill nog påstå att man tappade en del fokus de sista timmarna. Drygt va ordet sa bull…

Jag vill här skriva om min egen upplevelse, och mina egna slutsatser, inget ont om andras åsikter och synsätt, alla har rätt till sin egen uppfattning. Men det här är min syn på det hela, så som jag uppfattat det.

Vi hade en genomgång av diverse saker, bla info om SYV-organisationen, som samtliga rektorer är överens om att det är detta som man behöver. (Man uppfyller skollagen, men rent funktionellt så är det en kattastrof, min uppfattning, syo konsulenter fyller en stor funktion, bla hjälp till elever som kommit på glid, där kan man göra stora insatser, men med för få konsulenter som skall tillbringa sin tid resande mellan många skolor så blir kontakten inte fullgod, besparingar har gjorts och man har gjort de så billigt för sig som man kan och ändå uppfyller man lagen)..

information om lärar behörighet från 2015, information om strategi gällande skolor,lokaler, besparingar ”större, färre och bättre strategiskt placerade skolor”, man informerade om att skulle man behålla alla lokaler så skulle det bli en mer kostanad 2012 på 8 miljoner i renoveringsbehov. Sedan hade vi budgett uppföljning som brukligt.

Arenan skulle ha sin beskärda del, ytterligare pengar för att ”göras klar”, Vi i vänsterpartiet motsätter oss mer pengar till arenan, vi vill att man gör en förutsättningslös utredning på hur man skulle kunna använda Arenan på bästa sätt för att göra den ekonomiska skadan mindre. Vi vill också få klart för oss vad sekretessen innehåller rörande arenan, ”vi vill få alla papper på bordet”, vi vill också att man tittar på ägar strukturen, går det att sälja Arenan till någon?? Vi kan inte vara med om att stoppa in mer pengar förrän vi vet hur man skall kunna använda lokalerna på bästa sätt. Om vi helt förutsättningslöst forsätter att pumpa in pengar kommer vi utarma kommunens budgett vilket kommer att i slutändan drabba barn, ungdomar, äldre och folk som är i behov av socialtstöd.

Vi sade nej, till att stoppa in 950.000 till färdigställande, i detta ingick bla 180.000 till mörkläggningsgardiner till konferansrum, 500.000 till skyltar, 70,000 till räcken på ståplatsläcktarn,, mm

Att vi sade nej till 70.000 till räckena fick vi en del kommentarer om. ”Det är ni som blir ansvariga om någon ramlar”. ”Det har ju faktiskt vart ett tillbud” osv.. Stäng ståplatsläcktarn då om den är farlig. Varför har man byggt och bedömt att det är OK, utan räcken? Jag kan också se att det är risker med detta och det kan nog vem som helst, men återigen dom som byggt har inte insett detta, utan det skall betalas nu, i efterhand. Nä, stäng läcktarn, till vi vet vad som är bäst att använda Arenan till.

Raster till utsidan över ventilationen på kortsidorna ville man ha 2 miljoner till. Man har tidigare köpt raster, men de har blivit liggandes pga att Stålab gick i konkurs, har således legat utomhus oskyddat, vilket har inneburit att de rostat. De är även felkonstruerade enligt uppgift så de går inte att använda även om man blästrar av dom. Utan det behövs köpas nya. Först säger man att det är en viktig del för att skydda byggnaden o ventilationen, när vi sedan diskuterar och pratar om det så kryper det fram att det egentligen mest är en skönhetssak. COWI som tittat på rastren och byggnaden anser inte att man skall montera dom pga att det hindrar vetilationen??? Man har heller inte upplevt några problem med snö som dom skall vara till skydd för, under två rejält snöiga vintrar. Helt klart, Nej, inga 2 miljoner till nya raster. Men då måste vi söka nytt bygglov till en kostnad av 3,500 kronor.. just det tre och ett halvttusen svenska kronor,, lite skillnad det.. Vi säger samma som punkten innan NEJ, inga mer pengar till Arenan. Då kommer man på från dom andra att vi gör en undersökning om det är möjligt att inte montera rastren så hoppar vi över det och så betalar vi 3.500 till nytt bygglov. Mmmmm, lite samma som vi sa. Fast vi med tydlighet sa Nej inga mer pengar till Arenan. samt att naturligtvis så måste det ju bli så att 3.500:- per automatik när man inte monterar rastren måste batalas och eftersom det är små pengar så behövs inget vidare politiskt beslut utan förvaltningen kan ta detta själva.. . Annars blir det klassat som svartbygge.

Sedan kom vi till en punkt där man behöver 1,5 miljoner för att rätta till underkänd lagning av takraset samt ytterligare förstärka på andra ställen. Svårt,,, mycket svårt,, ångest. Men det är klart problemet är att Stålab har gått i konkurs och man kan inte kräva att de skall rätta till sina fel,, taket är underkänt och måste rättas till. Två saker, säkerhet för de som visstas i lokalen om taket ånyo skulle rasa in.. och ren kapitalförstörelse om man inte rättar till och bygganden tar skada som senare kan bli ännu dyrare. Man vill oxå sätta upp Antenner/snökäppar på taket för att kunna avläsa snömängden från backen. Här var vi med fast motvilligt, för även detta är ju samma som föregående punkter Inga mer pengar till Arenan. Förrän man gjort en förutsättningslös utredning till vad man skall använda arenan till.

Sen satt vi och jobbade med mål och resursplan,, den va seg tog många timmar.. orkar inte ens kommentera den just nu…

Och så blev det prat om budgett för 2012, vad BUN skulle begära. Det fanns ett färdigt förslag från kommunstyrelsen som pratar om i princip samma som för i år, men med ett plus för Arenan på 6 miljoner.. (Inget extra till barn o ungdom, skolor, personaltäthet etc..) någonstans dök det även upp investeringskostnader för Arenan 2012 på ytterligare 5 miljoner. Ingen reagerar, alla partier är i princip för extra pengar till Arenan, inget konstigt alls???

Vi Vänsterpartiet Stefan Kärvling och undertecknad yrkade att man skulle begära 20 miljoner extra till förskola och grundskola (inga extra 6 miljoner till Arenan, heller inga extra investeringskostnaderpå 5 miljoner). Vi resonerade som så att man pratar i kommunen om att man går plus en massa miljoner varje år, det handlar i runda slängar om 40-50 miljoner om året, som man redovisar som plus. När det gäller skolan så har man dragit ner och gjort besparingar på drygt 40 miljoner de senaste tre åren, och då tycker vi att det är rimligt att man ger tillbaka 20 miljoner, då besparingarna bla gjort att lärartätheten minskat så vi ligger långt under medel i riket.. 

Blev en del diskussioner, som också resulterade i att Centerpartiet också yrkade på mer pengar, men då mer blygsamma 8 miljoner. varför just 8?? inget bra svar mer än att man tyckte att det verkade rimligt. Våra 20 miljoner blev givetvis nerröstat, vi och MP körde för vårt förslag medan C, S höll på centerns VFP avstod och samtliga M,FP och KD avstod, Sedan blev det omröstning om liggande förslag och Centerns, då stödde även vi C,s  förslag, 8 miljoner är bättre än inget. M, FP och KD ville inte ha mer pengar utan gjorde ganska tydligt klart att de pengar som finns räcker bara man fördelar om, (bla följer förvaltningens uppmaning om att lägga ner skolor).

Skolans uppgift är undervisning med god pedagogisk kvalitet. Förskolan ska ha färre antal barn i grupperna
– S + C har ökat antalet med fler barn i grupperna. Så här står det på folkpartiets hemsida..

Kristdemokraterna säger så här på sin hemsida

I ett männskligare vänersborg måste skola, barn o äldreomsorg komma först.

-skolan skall handla om kunskap, det behövs tydliga mål och undervisning som är anpassad till varje elev. Eleverna förtjänar en god och trivsam arbetsmiljö, bra mat och lärare som har tid.

Men några mer pengar vill dom inte begära, mer än 6 miljoner extra till Arenan + 5 miljoner i investeringskostnad..  Personal tätheten löser man med färre skolor och mer elever på varje skola?? Lärarna får mer tid om de får större klasser?? Ok, man frilägger någon enstaka lärare som man kan nyttja i annan verksamhet, men det förslår inget.. (Moderaterna är övertydliga att man behöver omfördela, vilket innebär nedlaggda skolor, inga beslut än men det kommer, var så säkra, och då är det nog ganska många skolor som ligger dåligt till)

Skall väl tillägga att vi, Vänsterpartiet blev nedröstade i samtliga yrkanden vi hade, vi lämnade reservationer och kom upp i 6st.. Rekord..

Lite spännande är att när vi började prata om pengar till skola och förskola, så finns det inga möjligheter enligt vissa, det finns inga pengar. Men pratar vi Arena Vänersborg, så är det bara vi i princip som säger Nej,, det finns inga pengar.. dom andra ser inga problem att tillföra mer ”Den måste ju bli färdig så man kan använda den till det , det var tänkt” ( Nja. MP och VFP håller med oss ibland, men kan uppenbarligen ändra sig under sittande möte??)

Tänkte på en annan sak, om man funderar på räckena till Arenan. ”Om någon ramlar ner och gör sig illa, så är det ert ansvar, hur kan ni tänka så? säkerheten är viktig” Men, om vi tittar på kommunens skolor då, renoveringsbehov- barn kan göra sig illa, Psykosociala problem för hårt belastade förskolelärare och grundskolelärare.. Vems ansvar är det då?? Ingen eller?? Vi tänker iallafall på det, mer pengar till förskola och grundskola, och då tycker vi att det skall vara såpass så det märks, satsa pengar så är jag övertygad om att vi kommer se ett resultat som är betydligt bättre än va det är idag.

Slutligen, lägg Arenan i malpåse, minsta möjliga underhållskostnad tills vi har en klar bild för oss hur  vi kan använda den mest ekonomiskt, lägg pengar på förskolor och grundskolor i stället.. Tycker jag iallafall…..

Kategorier:Uncategorized
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. februari 26, 2012 kl. 17:30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: