Hem > Uncategorized > Hur många elever är en tillräcklig klass???

Hur många elever är en tillräcklig klass???

Då var det igång, varit o besökt en skola som ev kan komma att läggas ner, inga som helst beslut tagna. Föräldraföreningen bjöd ut oss till sin skola för att tala om hur de känner och vad de vill. Man bjöd in förvaltningen och BUN. Stefan Kärvling och jag själv åkte dit för att representera vänsterpartiet. KD var representerade av en ledamot (2:e vice ordf) och en ersättare. M var representerad av BUN,s ordförande, C var representerade av en ledamot och en ersättare samt att man förstärkt med Bo Carlsson.

Förvaltningen och Rektor lyste med sin frånvaro likaså representanter från de övriga partierna i BUN (S, MP, VFP och FP).

11 elever! skolan har idag 11 elever. Från F till 3, (fast egentligen inga tredjeklassare, bara på pappret är det en F-3 skola).

Föräldraföreningen samt ortsbor hade kommit till vår lilla sammankomst, reflekterade att många var unga. 11 elever… 10 familjer alla engagerade i föräldraföreningen, sammanslutningen var imponerande man vill verkligen behålla sin skola, Men 11 elever. Tillskottet kommer enligt statestiken, men egentligen först om två år då man räknar med att vara 18 elever..??

Jag gillar engagemanget, man vill verkligen.. Jag har heller inga problem i att se möjligheterna om man kan få byggden att växa, eller kanske skulle kunna på nått sätt bli attraktiv för andra av kommunens invånare, som kanske skulle kunna tänka sig att deras barn skulle gå ien landbyggdsskola med närhet till natur etc.. men frågan är, som det är just nu  11 elever..

Man hade en livlig diskussion om hur man skall få landsbyggden attraktiv med tex bättre bussförbindelser osv.. lite ramlade vi från skolämnet, men visst allt hör ihop i sista änden, men svårt för oss att göra så mycket åt i BUN då det bara ligger skolfrågor på vårt bord, den är andra nämnder och kanske framförallt kommunfullmäktige som skall jobba med att få byggden attraktiv så fler unga flyttar dit.

Frågan kom upp vad vi politiker kan göra och vem som bestämmer vad.. Politikerna skall hålla sig till regelverket, och inte gå in o peta i verksamheten den skall skötas av rektor. Rektorn har det pedagogiska ansvaret. Politikerna skall bara se till att skolan får sina resurser att kunna klara av sina mål,, etc.  MMmm möjligt,, min upplevelse är kanske lite annan som ny politiker, men förälder sedan gammalt. har hört lite annat från skolan när det varit bekymmer…

En del saker som föräldrarna tog upp angående sin skola, Trygghet, småklasser lättare att se alla barn, mota bort mobbing då man ser detta tidigt, inga långa transportvägar, Tryggheten i den lokala närheten, barn med speciella behov blir sedda o då det är få elever klarar läraren av att tillgodose dessa barn det dom behöver, utan att tillsätta extra resurser.

Lena E Wendel (M) och BUN,s ordförande, hade en del att säga. Framförallt på frågan om det handlade om ekonomi att lägga ner skolor. Då svarade hon , NEJ, det har inget med ekonomi att göra, utan det handlar om att först och främst göra en bra skola i vänersborgskommun, och att det handlar om att göra det bästa för barnen. ”Jag skulle aldrig att fatta ett beslut som är dåligt för barnen”

Vad är egentligen dåligt och bra för barnen, vem kan avgöra det, en politiker, en tjänsteman på kommun, en förälder.. Ja frågan är inte enkel alla barn är olika individer, det som passa för någon kanske inte passar för andra, men på någotsätt kan man ändå tycka att föräldrarna har en del att säga om vad som är det bästa för deras barn,, tycker jag iallafall.  MEN som sagt 11 barn.. är det ekonomiskt försvarbart?? ja, ja vet inte. för när allt kommer omkring så är det pengar det handlar om det har vi i BUN fått ganska klart för oss, det handlar inte bara om att man skall bygga upp en bra pedagogisk skola med goda resultat, för man har presenterat för oss att siffrorna för underhåll o renoveringar stiger kraftigt, medans lärar kostnaderna minskar o då beror det på att man sparkat en massa lärare och detta blir utbildningen lidande av. Stora kostnader för byggnader och inga pengar till lärande.

Fy fasen, vicken ångest man får, men ,men 11 elever…..

O för en liten stund sedan läste jag det senaste som dimpigt ner i BUN,s diarium.. Man vill ha mer Miljoner till Arenan, en massa saker som inte blivit färdigbyggt som skall kompleteras, handlar väl i runda slängar om 7 -8 miljoner, (har inte räknat ihop det så noga).. USCH!!

En liten sak till, någon ställde en fråga till Lena (M) hur hon löste sin situation som hon refererade till då hon saknade barnomsorg när hon bodde i V.Tunhem, -Hur gjorde du? -Jag körde mina barn.. – men det är väl inte så miljövänligt?? Frågan ställs till en person som företräder ett parti som vill bygga ut kärnkraften, sälja utsläppsrätter etc..

Jaha, det var blogg nr 2..

Kategorier:Uncategorized
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. september 26, 2012 kl. 08:59

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: